Utgiven i Forum nr 1983-15

Ljusning i Danmark efter hästkuren

av Sigyn Alenius Forum 1983-15, sida 36-37, 05.10.1983

Taggar: Orter: Danmark Teman: ekonomi

F RUN 15/83 15/83 F RU efter hä

EH Sin ettårsdag som statsminister firade Poul Schläter den 9 september med en extrasession i folketinget som med den för denna regering typiska nätt-och-jämt-majoriteten klubbade av en ny sparplan. Denhär gången var det kommunerna som fick sina statsbidrag nedskurna: 1,3 danska miljarder ner som bidrag till saneringen.

Spara på de offentliga utgifterna och hålla lön och andra produktionskostnader nere är huvuddragen i regeringen Schlöter-Christophersens politik. Det är inte för att det är så roligt, som finansminister Christophersen sade, men bägge är nödvändiga: Spara för att dämpa statens kreditbehov och därmed vända räntekurvan åt rätt håll. Dämpa omkostnaderna för att öka den danska varans konkurrenskraft hemma och i utlandet och den vägen komma bytesminus till livs, skapa aktivitet, invetsringslust och i sista ändan få bukt med den envisa arbetslösheten som i dag är dryga 11 procent.

Det har faktiskt — arbetslösheten undantagen - lyckats alltsammans. Statsfinanserna undeskott som socialdemokraterna för innevarande år hade budgeterat till 74 miljarder kronor har kommit ner i 63, ett fall från 4,3 procent av BNP till 2,6. Räntenivån har sen regeringen Schliters tillträde sjunkit från 23 till 1 uunumpnmnouwmpmn —xnnm. ue 36

Av Sigyn Aleniu istkuren

Ljusning i Danmark

Det går bra i Danmark för tillfället eller bättre i varje fall. Inflation, ränta och bytesminus utvecklas alla åt rät håll.

svagt.

Borgerliga fyrpartiregeringens politik har varit en hård hästkur och meningen är att fortsätta på samma sätt en bra bit framåt ännu. Frågan är bara om den politiska majoriteten kan skaffas. Regeingspolitiken är stark men det parlamentariska underlaget ä procent, inflationen är 6, mot över 11 under Anker Jörgensens sista år — i det närmaste en halvering alltså. Prisstegringstakten just nu är lägre än den har varit på 11 år.

Meningen är att fortsätta på samma sätt. Nationen kan vänta sig liknande ingrepp det kommande året förklarar finansministern. Sociala bidrag naggas i kanterna, en del gratistjänster blir belagda med betalning för inkomsttagare över en viss gräns. Till sparnödvändigheten fogas en ideologisk reform som undestryker medborgarens ansvar för användning av statens medel.

Nedskurna statsutgifter

Statsutgifterna skall ner med 3 procent i volym under 1984 - det är innehållet i den budget som regeringen nu har lagt fram. 1985 blir första året när det inte blir fråga om att kapa och beskära ytterligare. Utgiftsnivån under 1985 ska fasthållas. Det betyder, förklarar finansministern, att nya utgifter inte får förekomma. Uppträder det absolut nördvändiga krav så får pengarna skaffas genom nedskärningar på annat håll.

Budgetunderskottet kommer med en sådan politik 1984 ner på 59,3 mr kronor. Det är 10,9 procent av BNP mot de 14, som socialdemokraternas underskott representerade och de 12 som regerigen Schläter har bantat ner det till. Det är fortfarande ett för stort underskott säger finansministern. Men enbart räntorna på statens skulder (i juli detta år 318 mrd kronor, av dem 79 utländska) slukar 45 miljarder - en summa som motsvarar drygt 3/4 av budgetunderskottet.

Som stöd och stimulans för denna åtstramningsgiv kommer regeringens orubbliga fasthållande vid kronkursen. Kronans värde rubbas inte, så Schläter när han tillträdde. Internationella valutaekonomer bedömde på många håll detta som önsketänkande och inte som något särskilt realistiskt mål. Häpna blev de när regeringen Schliter-Christophersen visade sig hålla ord: Den svenska devalveringen förra hösten rubbade inte den danska kronkursen, lika lite justeringarna i det europeiska valutasamarbetet EMS i våras. Valutaspekulationen mot danska kronan gick igång, men tvärstannade mär regeringen ännu en gång visade sig stå vid sitt ord. Formellt blev danska kronan i EMS-sammanhanget rentav uppskriven om det också i realiteten bara var frågan om en neutralisering av de andras operationer uppåt och neråt.

Liberaliserade. = = valutabestämmelser

Långt ifrån att försöka införa särskilt skydd för kronan har regeringen tvärtom liberaliserat bestämmelserna både för utförsel av danska kronor och rätt för utlänningar att köpa danska statsobligationer. Någon större handel har inte uppstått, men själva bestämmelserna fungerar som en valutadisciplinerande åtgärd - en effekt som regeringen själv för övrigt gillar. Regimen Schliter är svuren motståndare till importerad inflation.

Om budgeten för 1984, stram och beskuren som den är, går igenom och om arbetsmarknadens lönestegringar kan hållas under 4-5 procent som regeringen hoppas, ja då snyggas siffrorna upp ännu mer, lovar finansministern. Då stannar inflationen under 5 1/2 procent och bytesminus håller sig under 8 miljarder, dvs en och en halv procent av BNP.

En siffra som däremot inte visat tendes till förbättring är arbetslösheten. Regeringens uppfattning är emellertid att man kan nå resultat också på det här området just med den strama finanspolitiska hållning som präglar den ekonomiska politiken som helhet.

Helt medvetet har statsminister Schliter och hans ekonomer tagit avstånd från socialdemokraternas recept, som gick ut på att skapa jobb med statsmedel. Den politiken har visat sig vara utan effekt på lång sikt: Arbetslösheten var 10-11 procent när Anker Jörgensen lämnade regeringsmakten ifrån sig.

Den socialdemokratiska politikens onda cirkel, åtminstone enligt den nuvarande regeringen, bestod av konstgjorda jobb, ökat bytesbalansunderskott och större budgetunderskott som pressar upp räntenivån. Allt detta leder till nedlagda arbetsplatser i stället för att skapa aktivitet.

Motsatt angreppsvinkel

Den cirkel som regeringen eftersträvar är motsatt: Sänk omkostnaderna så att konkurrenskraften stiger, skär ner statsutgifterna så att kreditmarknaden avlastas. Därmed sjunker räntan och investeringsverksamheten kommer igång med nya jobb som konkret resultat. Det här lyckas dock inte på ett år, knappast heller på två, understryker regeringen. Men årsskiftet 1984-85 skulle också arbetslöshetskurvan vända. Den ekonomiska växttakten beräknar regeringe både innevarande år och nästa till minst två och en halv procent. OECD gillar regeringens modell. Danska nationalbarken gör det också. Socialdemokraterna med Anker Jörgensen i spetsen använder däremot starka ord i sin kritik: En politik som ensidigt skadar de svaga. Social nedrustning med reaktionära inslag.

| tt

MARKNADSLEDAREN

Rocla Oy,

Om regeringen räknar med att kunna samarbeta med oss, skall genomförda nedskärningar annuleras och inga nya introduceras, säger Jörgensen. Schlöters parlamentariska placering är svag, men han är stark som förhandlare. Själv siktar han på att bli sittande mandattiden ut, d v s till stutet av 1985. O [

MINE

PB 60, 01301 Vanda 30 tel. 90-830 50 37

Utgiven i Forum nr 1983-15

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."