lskylning för ökad atomsäkerhet
Forum 1969-15, sida 10, 01.10.1969Taggar: Bolag: Sarlin Ab Teman: teknologi
För två år sedan presenterade Westinghouse Electric Corp. i USÅ en säregen innovation rörande en lösning av vissa säkerhetsåtgärder i atomkraftverk.
Lösningen kallades The Westinghouse Ice Condenser Reäctor Containment System och den innebär att man inne i det väldiga tryckhölje som vanligen omger kärnreaktorn i ett kraftverk, kontinuerligt förvarar tiotals ton krossad is i speciella kylutrymmen. Nyttan av detta är att om till följd av brott på reaktorns ångsystem en stor mängd ånga under högt tryck frigöres så kondenseras ångan av ismassorna varigenom det teoretiskt maximala trycket blir relativt lågt.
Det är mycket osannolikt att under en reaktors livstid (20— 30 år) ett så stort fel skulle uppträda att vattenånga frå : TRYCKKÅPA ;
VÄRMEISOLERAD MANTEL 5 =S
U [4 < >
LJ
Schematisk bild av en reaktorhall med isnedkylningssystem.
10 Forum 15/69
Iskylning för ökad atomsäkerhe reaktorn okontrollerat skulle frigöras, men de stränga säkerhetskraven som ställes på atomkraftverk stipulerar i de flesta länder att en tät kåpa skall byggas kring hela reaktorn så att det högsta tänkbara trycket efter brott på ett huvudrör ej leder till frigörelse av ånga. Man måste nämligen räkna med att ångan under vissa betingelser kunde innehålla små mängder radioaktivt material. Den kalkylerade och tillåtna risken för en sådan »reaktorolycka» är bara bråkdelar av en procent men för skyddsåtgärder som lindrar följderna tillräckligt betalas dock bokstavligen miljoner mark.
Tssystemet leder enligt uppgifter från Westinghouse till att för deras tryckvattenreaktorer tryckkåpans konstruktionstryck minskar till 25 procent av det tryck kåpan bör hålla om is ej användes. Dessutom är det möjligt att minska tryckkåpans volym betydligt. Kostnadsbesparingatna har uppgivits till »millions of dollars» med ökad säkerhet på köpet. Sakkunskapen ställde sig i början något skeptisk till idén. Nu har saken igen blivit aktuell genom att säkerhetsmyndigheterna och atomenergikommissionen i USA nyligen har givit byggnadstillstånd för ett atomkraftverksbygge med två enheter på vardera 1100 MW där metoden skall användas. Kraftverken beställdes 1967, och skall stå färdiga 1972 och 1973. Man har tydligen urder planeringens slutskede fogat till iskonstruktionen söm en ‘kostnadsbesparande och säkerhetsbefrämjande åtgärd. I USA är myndigheterna mycket noggranna i fråga om prejudicerande beslut i säkerhetsfrågor och därför kan godkännandet betraktas som ett tekniskt genombrott. Ett annat lika stort kraftverksprojekt där ismetoden användes, behandlas som bäst av säkerhetsmyndigheterna i USA.
E. Sarlin Ab
Direktör Björn Immonen på Sarlin Ab berättar för Forum att kylaggregaten offererats till Imatran Voima för att användas till atomkraftverket i Lovisa men längre än det har vi ännu inte kommit. Och, påpekar dir. Immonen, det är faktiskt inte fråga om mera än ett enkelt kylåggregat. Westinghouse Inc. har bara patenterat en rätt enkel lösning på problemet om nedkylning och är berett att sälja anläggningen separat, t.o.m. kan en inhemsk tillverkare komma i fråga. Systemet är synnerligen intressant och överraskande enkelt.
Imatran Voima Oy
VVD M. Laurila på Imatran Voima bekräftar att en offert avgetts men ställer sig tvivlande till Westinghouse-bolagets vilja att lämna ut systemet. Om ingenting mera preciserat anbud framläggs kommer vi att använda det konventionella säkerhetssystemet säger dir. Laurila.