Utgiven i Forum nr 1996-08

Månadens person Björn Mattsson

Forum 1996-08, sida 28-30, 29.08.1996

Taggar: Personer: Björn Mattsson

BJÖRN MATTSSON,

VD, CULTO “T de nordiska länderna är xylitolen angiven med stora bokstäver, men ju längre söderut man kommer, desto mindre blir bokstäverna. Insikten om nyttan av xylitolen för tänderna är ännu inte så utbredd. Från EU har man t.ex. påtalat skattefriheten i Finland för xylitol, vilket är ett bra exempel på att kännedomen inte är så utbredd. ivsmedelskoncernen Culto (socker, bröd, foder) håller un der VD, bergsrådet Björn Matts sons ledning på att bli en kon cern med tyngdpunkten p livsmedelsteknologi eller Food Science, som det kallas inom Cultor. Denna står efter de stora förvärven under senare tid för cirka en fjärdedel av den budgeterade koncernomsättningen för i år, och utgör tyngdpunktsområdet för tillväxten. Björn Mattsson förklarar bakgrunden till detta “För företag i livsmedelsindustrin regleras verksamheten mycket starkt av EUavtalet. Företag som använder inhemska råvaror har vissa kostnader och regler att arbeta inom, och de kvoter vi har ger oss inte stora möjligheter att växa utöver dem. För varje företag är det viktigt att se var utvecklingspotentialen och kompetensen finns. Om man ser på Cultor betyder detta inte att våra rötter är mindre värda än någon annan del, men vi har en situation där vi inte kan växa utöver de kvoter vi har t.ex. i socker” Han fortsätter “Man kan säga att första steget i riktningen mot Food Science togs redan 1965 då man genom en egen utvecklingsverksamhet kunde starta upp tillverkningen av ett specialsötningsmedel, fruktos. 1975 kom xylitolen”

Köpte Pfizer Food Science i vintras

Mattsson säger att bolaget har utvecklats i en riktning där sådana specialprodukter har blivit allt viktigare med vilka man vill åstadkomma någon speciell egenskap i slutprodukten, någon smak — eller som hos xylitolen, en produkt som främjar tändernas hälsotillstånd.

Speciellt förvärvet i vintras av Pfizer Food Science som tidigare ingick den stora amerikanska Pfizer-likemedelskoncernen (omsättning 1995: USD 10 mrd mk, dvs. ca 44 mrd mk) betyder att tyngdpunkten i tillväxten har gått mot tillsatsmedel för livsmedel.

”Man kan se en utvecklingstrend från en basproduktion där vi inte längre har tillväxt, till produkter med större kunskapsinnehåll och högre specialisering, som samtidigt också ger oss en global marknad”, säger Mattsson. “En parallell utveckling finns inom vår foderverksamhet, med fodertillsatser. Vår utvecklingsverksamhet har utvidgats från specialsötningsmedel till industriella enzymer, där vi nu har ett bolag [Genencor, red.anm] tillsammans med Eastman Chemicals som är näststörst i världen inom detta segment”

FORUM NR 8/96

Björn Mattsson:

Cultors tungdpunkt mot Food Science

Björn Mattsson poängterar nischtänkandet: ”Specialsötningsmedel och livsmedelstillsatser är smala nischer inom hela livsmedelsområdet. På samma sätt kan sägas att industiella enzymer är en smal nisch inom bioteknologin. Detta är signifikant för oss: vi har försökt att hitta områden där volymen globalt är sådan att vi kan uppnå en stark global marknadsposition. Inom specialsötningsmedlen och livsmedeistill satserna har vi denna situation idag, och det har vi också inom industriella enzymer. Även inom fodertillsatser har vi en dominerande position inom ett starkt växande segment. Dessa områden driver idag vår utveckling. 1995 hade Cultor en koncernomsättning på cirka 5,7 mrd mark. Från början av detta år konsolideras Genencor — som arbetar inom området för industriella enzymer och biokemikalier — till hälften, och vinterns förvärv kommer att utöka koncernomsättningen till 8-8.5 mrd mark.

”Det naturliga verksamhetsområdet för våra traditionella produkter är Östersjöområdet”, säger Mattsson. ”Om vi börjar med socker, begränsas tillväxten av kvotsystemet inom EU, och där kan vi inte växa inom EU-området annat än genom uppköp, vilket är mycket dyrt. Andra möjligheter är investeringar i Polen och i Baltikum, och detta hänger samman med hur EU kommer att utvecklas. Däremot har vi inom foder sett att det finns vissa möjlig heter att jobba utanför landets gränser. Det finns något som kallas premixer eller koncentrat, och den tillverkningen har vi i Finland, Sverige, Polen och Lettland, och där ser vi en viss tillväxt. Till Ryssland levererar vi foderprodukter i synnerhet till gränsområdet (Karelen). Det bästa sättet är att starta med export och se på vilket sätt man kan etablera sig. Inom foder kan man inte i längden basera en större verksamhet på export.i något skede måste man etablera sig produktionsmässigt”

EU förstår sig ej på xylitol ”Inom specialsötningsmedel är de viktigaste xylitol och fruktos”, säger Mattsson. ”Inom detta segment fick vi genom förvärven nya produkter, den viktigaste en fiberprodukt som heter polydextros, som har olika kvaliteter och som vi har blandat till en produkt som heter Litesse. Då man vill göra produkter med lägre kaloriinnehåll kan man lämna bort delar av fettet och delar av sockret. och blanda t.ex. till en choklad. I Japan har vi redan sådana produkter, som för tillfället ingår i en av de snabbast växande chokladprodukterna.”

I specialsötningsmedel satsar Cultor nu ganska mycket. Bolaget bygger en ny fabrik för xylos

Björn Mattsson i korthe » född: 1941 i Parga » Utbildning: fil.mag. (kemi) vid Åbo Akademi 1965, fil.lic. 1973 forskningsassistent vid Åbo Akademi 64-65, forskningsr vid Outokumpu 65-68, forskningsingenjör vid Partek 68-74, marknadsföringschef 74-79, direktör 79-85, vice VD 8587, vice VD för Finlands Socker/Cultor 85-88, VD för Cultor 89 rgsråd 1993

FORUM NR 8/9 och zxylitol i Österrike, som väntas vara i produktion nästa höst.

Inom zxylitolen räknar Cultor med att ha över hälften av marknaden, och xylitolen är den centrala produkten inom specialsötningsmedlen. Xylitolen kallas för björksocker, men i den fabrik som är under byggnad i Österrike kommer bok att vara huvudråvara.

”I de nordiska länderna är xylitolen angiven med stora bokstäver, men ju längre söderut man kommer desto mindr blir bokstäverna” säger Mattsson. ”Insikten om nyttan av xylitolen för tinderna är ännu inte så utbredd. Från EU har man t.ex. påtalat skattefriheten i Finland för xylitol, vilket är ett bra exempel på att kännedomen inte är så utbredd”

Områden som berör livets ursprung

En annan produktgrupp är smakaromer, dels söta aromer som används i läskedrycker, i glass och i yoghurt, och dels stekaromer som används i kötträtter. Det finns också produkter för kaffe. för bryggerier och för parfymer. Sedan finns det konserveringsmedel där målsättningen är att produkternas hållbarhet skall förbättras

En produktgrupp som Cultor väntar mycket av är fodertillsatsmedel. “Producenterna eftersträvar så billiga råvarukostnader som möjligt”, säger Mattsson. “Men då behövs ett system där spannmålets näringsinnehåll förändras till att motsvara det erfodrade, vilket görs med enzymatiska produkter som vi är världens största leverantör av. Därigenom kan vi ge kunden en stark ekonomisk fördel”

I Europa är foderbasen mest vete och korn, medan den i Nordamerika och i Fjärran Östern mest är majs och soja, och Mattsson säger att Cultor väl är det enda företaget i världen med produkter för båda tillämpningarna.

”Till denna grupp hör också speciella molekyler, särskilt intressant är en betainmolekyl som används som fodertillsatsmedel. Fördelen är att den påverkar djurens stressnivå. Exemplet är fisk: då fisk odlas så börjar man med yngel eller smått i färskvatten, men då de senare hälls över i sjövatten, eller saltvatten, bilr förändringen i miljön så stor att dödligheten blir hög. Men med denna molekyl kan dödligheten drastiskt minskas. Liknande effekter finns på fjäderfä ”Inom biotekniken rör vi oss på områden som berör livets ursprung”, säger Mattsson. ”Detta betyder att de etiska reglerna och arbetsmetoderna bör vara mycket klart formulerade” Han fortsätter ”Man kan också se att en genmodifiering egentligen inte är något mer än det som hela tiden sker i naturen. Själva sysslar vi inte direkt med genteknik, men utvecklings Cultor går från basproduktion till produkter med högre specialiserin omsättning: 5 767 Mmk

Finska Foder 1150 Mmk FEN Svenska Foder — 764 Mmk JNUEHUE] Ewos 1070 Mmk 55 40

Foderingredienser 341 mmk Intern fakturering —76 Mmk

Finnsugar 1237 Mmk N Xyrofin 580 Mmk Sötning N — Flavouring 55 Mmk

Finnsugar dev, 15 mmk 31n | Intern fakturering —-71 Mmk

Vasa Bagerier 664 Mmk Vasakvarn 169 Mmk

Källa: Cultors årsberättelse 1995

Lejonparten av Cultors omsättning kom 1995 fortfarande från djurnäring. Från början av detta år konsolideras Genencor till bälften, och vinterns förvärv av Pfizer Food Science kommer utt utöka koncernomsättningen till 8-8.5 mrd mark.

arbetet inom vårt intressebolag Genencor är gentekniken en central beståndsdel Min uppfattning är att man inom detta område måste vara mycket på det klara med vad man håller på med. Fördelen är att bioteknologin är en mjuk teknologi” ”Vi har en stor forskningsanstalt vid Stanford nära San Francisco, och andra enheter i Edinburgh och i Delft i Holland. samt här i Finland. FoU-budgeten uppgår till cirka 3-4 procent av omsättningen.”

Clobala frågor

De globala perspektiven bekymrar Mattsson: “Idag har vi de längsta spannmålslagren någonsin globalt, som motsvarar 48 dygns konsumtion. Det är kanske teoretiskt att resonera att tillförseln tar slut, men kanske det inte är det. Å andra sidan har det ju varit en målsättning från producerande länder att minska på lagerbållningen, men skall det verkligen gå så här lågt? Också matvanorna förändras, t.ex. kineser börjar äta mera biffkött, och då skall det vara mera foder. Globala frågor påverkar också ett livsmedelsföretag i Finland, och för företag inom livsmedelsindustrin är detta mycket centrala spörsmål. I vår koncernledning har vi en person vars huvuduppgift är att följa med internationell handelspolitik ”En annan global fråga under uppsegling är fiskfångsterna, som i världen ökade till 90 miljoner ton runt år 1990, och sedan dess har fångsterna sjunkit. De ena fiskebanken efter den andra börjar vara utfiskad. År 1994 förekom det sju väpnade konflikter i världen mellan fiskeflottor. där man alltså sköt skarpt” För att möta den ökande konsumtionen och de minskande fångsterna, behövs det fiskodling och där anser Mattson att Cultor har en stark ställning som leverantör av fodertillsatsämnen. “Fiskodling medför också miljöproblem, i form av övergödning av vattendrag. En stor utmaning är att göra foder där de här konsekvenserna är möjligast små. Fodret bör kunna doseras så att fisken äter allt, och det andra är att ha ett foder som i sig självt förorenar möjligast lite” ”Då vildfångsten minskar får detta också konsekvenser för foderverksamheten, 30 procent av vildfångsten av fisk går i form av fiskmjöl och fiskolja till lantbruket. En utmaning år hur detta skall kunna ersättas med helst vegetabiliska produkter, som fisken gärna äter, och som gör att laxen fortfarande smakar lax.” Finansiellt är Cultor i en stark position: soliditeten var över 50 procent vid årsskiftet. men har sedan dess gått ner tack vare förvärven. För tredje året i rad låg vinsten under 1995 kring en halv mrd mark. Cultoraktien hör till de aktier som har avkastat bäst under de senaste 5 och 10 åren. Cultor är mycket intressant positionerad i sina olika nischer, och har uppvisat en jämn, stark utveckling. Företaget har alla möjligheter att även framdeles göra detta. &

Metra Metra har specialiserat sig på tillverknin av dieselmotorer och badrumskeramik.

En internationell Koncernen tillverkar också specialstål.

Metra omsätter 11 miljarder mar finländsk och hela 95 procent kommer frå marknader utanför Finland.

industrikoncern. Egna bolag finns i 40 länder.

METRA

WÄRTSILÄ DIESEL» SANITEC: IMATRA STEEL

FORUM NR 8/96

Utgiven i Forum nr 1996-08

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."