Månadens person Kalevi Numminen

av Janne Salonen Forum 1996-11, sida 26-28, 21.11.1996

Taggar: Personer: Kalevi Numminen

BERGSRÅDET KALEVI NUMMINEN,

KONCERNCHEF, IV ”På basen av riksdagens gällande beslut har statsråde tillstånd att sälja upp till en tredjedel av Imatran Voima men nu planerar man inom handels- och industriministeriet att detta skulle kunna utökas till stra under hälften, varvid 51 procent skulle bli hos staten. nav 1997 års största företags nyheter i Finland komme med all sannolikhet att var den delprivatisering som på börjas av vår statliga kraft koncern Imatran Voima, eller

IVO. Den exakta tidtabellen är inte fastslagen, och kommer att vara beroende av bildandet av ett bolag som skall äga Finlands stamnät, till vilket även TYO skall sälja sin del av stamnätet, en affär som skall bli klar ännu under detta år. Först efter detta kommer delprivatiseringen av IVO att kunna påbörjas. Detta säger IVO-koncernchefen, bergsrådet Kalevi Numminen om delprivatiseringen: Jag har sagt att det vore trevligt att i slutet av mars gå i pension från ett börsbolag, men detta kommer knappast att lyckas. Men under nästa år kommer I[VOs börsintroduktion sannolikt att äga rum” ”På basen av riksdagens gällande beslut har statsrådet tillstånd att sälja upp till en tredjedel av Imatran Voima” säger Numminen. “men nu planerar man inom handels- och industriministeriet att detta skulle kunna utökas till strax under hälf ten, varvid 31 procent skulle bli hos staten. Detta kan dock knappast göras på en gång: man kan knappast tänka sig att hälften av ett bolag av Imatran Voimas storlek skulle på en gång kunna komma ut på aktiemarknaden, detta vore i så fall den största enskilda emissionen i Finlands historia. Det precisa antalet aktier som offereras kommer t.ex. delvis att bestämmas av den rådande börskonjunkturen.”

Största emissione någonsin i Finland? TVO:s potentiella börsvärde har av analytiker uppskattats till kanske 12 miljarder mark, och i vilket fall som helst blir nog delprivatiseringen en av Finlands största emissioner någonsin. Det är svårt att föreställa sig att marknaden på en gång skulle svälja så mycket som hälften av IVO, men å andra sidan bör de emitterade aktiernas mängd helst maximeras vid introduktio nen. så långt det kan göras utan att pressa emissionskursen, för att inte aktiekurse vilja ha en stor mängd IVO-aktier. TVO representerar ett blivande börsbolag av ett slag som vi hittills inte har haft i Finland, ett tungt bolag i en stabil bransch, som är klart mindre volatilt än de nu dominerande börsbolagen på vår aktiemarknad. IVO-aktien kommer därmed att bli eftertraktad av institutionella placerare både hos oss och i utlandet, en attraktion som ytterligare ökas av att IVO inom sin bransch har rätt spännande framtidsperspektiv.

Dessutom uppvisar IVO för tillfället en god lönsamhet, vilket till stor del har föranletts av att det har funnits vattenbrist i våra nordiska grannländer Sverige och Notge (där vattenkraften har en mycket större roll än hos oss). IVO har därmed kunnat sälja stora mängder ångkraft till Sverige och Norge till ett gott pris, vilket har givit en god lönsamhet,

IVO: ett nordiskt energibolag

Så här definierar bergsrådet Kalevi Numminen IVO:s mission: ”Om man med en mening vill beskriva vår företagsidé, är den att vi är ett nordiskt energibolag som i Norden eftersträvar att vara ett av de ledande företagen i branschen, och vi har ett engineering-kunnande som är klart större än hos våra konkurrenter, vilket ger oss konkurrenskraft och gör oss attraktiva inom Norden, men också i andra länder”

Det är inga tomma ord att hävda att IVO är ett nordiskt energibolag, eftersom IVO i våras genom en affär värd 2,8 miljarder mark förvärvade majoriteten i tidigare AGA-ägda kraftbolaget Gullspång, och har optioner på att förvärva ytterligare andelar i bolaget. Gullspång å sin sida har förvärvat Skandinaviska Elverk SEV från Wallenberg-bolaget Incentive.

”I Sverige talar man om ett “tredje kraftblock” inom branschen”, säger Numminen. ”Vattenfall har en marknadsandel på

Kalevi Numminen i korthe över 350 procent, och Sydkraft på över 20 procent. Gullspång har varit mindre, med 10 procent, men har en andel på närmare 15 procent då SEV räknas in. Därmed kan man nog säga att vi i Sverige utgör ett “tredje block”. Dessutom har vi ett samägt bolag med Stockholm Energi för deras drift och service, vilket har lett till en nära samverkan även annars, och man kan tala om Stockholm Energi som en ‘associerad medlem i det tredje blocket”

Om Stockholms stad skulle privatisera Stockholm Energi vore detta intressant för [VO, men detta är inte aktuellt, eftersom det socialdemokratiskt ledda Stockholm inte har för avsikt att göra detta, lika litet som den svenska regeringen har för avsikt att ens delvis börja privatisera Vattenfall. Men andra svenska kommuner har börjat överväga försäljningar av sina energiverk, t.ex. Örebro Energi är snart på väg ut på marknaden, och då kan det IVO-ledda tredje blocket vara en potentiell intressent.

”Eldistributionen inom Norden är i ett kraftigt utvecklingsskede” säger Numminen. ”Det finns 500 eldistributionsföretag i Norge, Sverige och Finland, och här är nog en stark konsolidering att vänta, genom fusioner eller försäljningar till större kraftproducenter eller -distributörer, och här avser vi att vara aktiva”.

Samnordisk kraftmarknad

Kraftmarknader håller på att bli samnordisk (förutom beträffande Island). Sverige och Norge har en gemensam kraftbörs, och också inom Finland har en kraftmarknad börjat komma igång, och Finland kan komma att ansluta sig till den svensk-norska kraftbörsen. En gemensam nordisk kraftmarknad håller således på att uppstå, vilket leder till att de ledande nordiska kraftbolagen blir onkurrenter på nordiskt plan. Här är nu IVO-Gullspång-blocket klart näst störst efter Vattenfall, och Vattenfall har alldeles tydligt blivit IVO:s huvudkonkurrent.

Det att kraftmarknaden blir samnordisk får även en energipolitisk betydelse,

Vid IVO:s rötter: I natraforsen att detta återverkar på hela den nordiska balansen. Och om detta leder till högre priser i Sverige så återverkar detta även hos oss i Finland ”En annan aspekt är att det inte alls är sagt att ersättande kraft behöver byggas i Sverige om man stänger kärnkraftverk, också mot den bakgrunden kan ses Vattenfalls planer att bygga ett gaskraftverk i östra Finland, i anslutning till gasledningen från Ryssland. Och det är tänkbart att bygga gaskraft i Norge för elexport österut i stället för att man börjar dra gasledningar till Sverige (och Finland)”

Men en sådan utveckling ger också IVO möjligheter att öka försäljningen av

IVO förbereder investeringar i kraftproduktion i Finland, genom en utvidgning av kapaciteten hos de existerande kraftverken i Nådendal eller Ingå.

Kraftbalans

Den fria kraftmarknad som redan idag finns inom Norden har ingen motsvarighet på kontinenten i Europa, trots att EU-kommissionen kraftigt har tryckt på för att åstadkomma detta som en del i den europeiska inre marknaden. Hittills har de stora kontinentala länderna aktivt bromsat detta. Nu har kommissionen förberett ett direktiv som medför en sjuårig övergångsperiod till en fri inre marknad, men det har ännu inte godkänts. I synnerhet Tyskland har varit ovillig att liberalisera, för att skydda den egna kraftproduktionen: de tyska elpriserna är ungefär dubbelt högre än de nordiska.

”Den dagen Tyskland öppnar sin marknad för import, även om det dröjer ett tag, kommer nordisk el att säljas till Tyskland, vilket å ena sidan pressar ner det tyska elpriset, men å andra sidan höjer det nordiska. En intressant fråga i

FORTS finländsk ängkraft till Sverige, i synner- detta sammanhang blir Rysslands roll. — på het om vattenbristen fortsätter: också Ryssland har en stor kraftproduktions- = 3. 48

ELPRODUKTION INOM ÖSTERSJÖOMRÅDET

HH Vatten- och vindkraft BH önka Övrig HH värmekälla

SVERIGE

KOLAHALVÖN

KARELEN

FINLAND 349

ESTLAN under den första tiden skall vara pressad » född: 1932 i Eurajoki säger Numminen: ”Vi kan inte längre LETTLAND 10020 mo rhågor Om ärr Staten Sm SET » Utbildning: diplomingenjör från Tekniska Högskolan 1957 kragar äv Finlands eller Sveriges börsintroduktionen på nytt vräker stora » Karriär: planerings- och kontorschef vid Imatran Voima Oy 1957- raftförsörjning, eftersom svenska kun- 2590 mängder aktier ut på marknaden. / ? . . der köper från Finland och tvärtom, DANMARK N sa - 70. projektchef för Lovisa kraftverk 1970-75, medlem i styrelsen NR 5 a I 7540

Det finns också en annan aspekt, säger för I Vol VD 93 k het 93 k Energipolitiken måste börja betraktas i 30 L Numminen: ”I Sverige har stora aktiepos- ör Imatran Voima 75-, VD 82-93, koncernchef 93- (avgår med nordisk skala: om något land har kraft- ITAUEN ter i privatägda svenska kraftbolag förvär- pension 1.5.1997). . . - brist leder det till högre priser, och då 974 i POLEN vats av utländska statsägda kraftbolag, Assistent och tf professor vi Tekniska Högskolan 57-69. ommer elproducenter i grannländerna TYSKLAND 396 bland dem IVO, men också norska Stat- +» Övrigt: Bergsråds titel 1988, teknologie hedersdoktor vid att sälja dit. I Finland har vi kanske tänkt o kraft och franska Electricité de France Tekniska Högskolan 1988. 2 8 att det är Sveriges egen sak om de vill In 2 (EdF). Detta har väckt debatt i Sverige” stänga kärnkraftverk, men inom den 3

Och sannolikt kommer marknaden att nordiska marknaden betyder det numera

FORUM NR 11/96

FORUM NR 11/96 FORUM NR 11/96

Utgiven i Forum nr 1996-11

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."