Många frågetecken kring Northvolts gigaplaner
av Henric Borgström Forum 2017-07, sida 26-27, 31.08.2017
Många frågetecken kring Northvolts gigaplaner
Om ingen gör något så blir Europas elbilsflotta totalt beroende av asiatiska leveranskedjor, menar Peter Carlsson, svensken som vill bygga en gigantisk batterifabrik i Sverige.
HENRIC BORGSTRÖM TEXT x Sällan har väl ett projektbolag fått så omfattande förhandsreklam som den blivande batteritillverkaren North- AK volt. Detta för sina storslagna planer, en investering på över 4 miljarder euro och uppemot 3 000 anställda med tilltänkt start 2023, Europas största om den verkligen blir av. Under utslagstävlingen med åtta tävlande svenska och två finländska kommuner (Kotka/Fredrikshamn och Vasa) lyckades bolaget få inte bara lokala politiker utan företrädare för hela regioner på fötter med överbud om lokaler, industritomter och annan infrastruktur. Det slutade inte särskilt överraskande med
AFFÄRSMAGASINET FORUM NR 7201 valet av Sveriges elektrotekniska centrum Västerås, födelseort till Asea som 1986 köpte finländska Strömbergs och 1987 blev ABB genom samgående med schweiziska Brown Boveri.
I Västerås finns ett omfattande nät av leverantörer och kunskapsföretag inom starkströmsteknik, bland dem amerikanska Westinghouse (ägs numera av japanska Toshiba), vars svenska bolag hade sitt ursprung i Asea Atom. Företaget har medverkat vid byggandet av 14 kärnkraftsaggregat i Norden.
Får jag lov. Men Västerås får troligen samsas med Skellefteå i Västerbotten beläget mellan universitetsstäderna Umeå och Luleåi Norrbotten. Skellefteå kommun är en av Sveriges största ägare av vattenkraft som tas från Skellefteälven. En fördel där är den lägre medeltemperaturen för att minska kostnaderna för nedkylning vid tillverkningen av batterier.
Kylan har bidragit till att Facebook redan 2011 byggde ett datacenteriLuleå. Frågan om fördelningen mellan Västerås och Skellefteå avgörs senare och kan sluta med att endera staden får hela kakan.
TIOAHLIO |
HÖGT TEMPO. Storskalig tillverkning av litiumjonbatterier kan inorn några år inleda i Skellefteå och i Västerås kommuner, ifall Northvolt lyckas med det dubbla konststycket att skyndsamt ro i land ett miljötillstånd samt skrapa ihop kapital i miljardklassen.
Samtidigt måste finansieringen klarna, dessutom en mödosam miljöprövning. Det är Teslas tidigare logistikchef Peter Carlsson som för två år sedan drog igång det som i dag är Northvolt.
Realismen i finansieringen är omöjlig att bedöma i brist på information. I dag har bolaget ett 15-tal anställda, flertalet ingenjörer. Rådgivare uppges vara en tidigare SKF-chef och ordföranden i Atlas Copco.
Peter Carlsson, vd för Northvolt, uppger
HUNDRATALS GIGAFABRIKER. Elektrifiering och lagring av förnybar energi är nyckeln till ett CO3-neutralt samhälle. Northvolt räknar med att världen i framtiden behöver 100-150 batterifabriker i storleksordningen 32 GWh, som fabriksskissen på bilden.
att bolaget i sommar fått ihop cirka 14 miljoner euro, bland annat lån från statliga Energimyndigheten på två miljoner, samt ytterligare kapital från statens energibolag Vattenfall en halv miljon euro, och ytterligare en miljon från statliga innovationsverksamheten Vinnova. Ägarfamiljen till Stena (rederi, fastigheter, återvinning) satsar initialt drygt två miljoner euro. Vidare finns den kände riskkapitalisten Harald Mix med, dock inte via hans framgångsrika Altor.
Allt detta är naturligtvis småpotatis jämfört med vad som krävs när bygget drar igång, beräknat tidigast hösten 2018.
Gigautmaning. Uppenbart är att ett flertal nya och utbyggda batterifabriker behövs för att klara den prognosticerade efterfrågan på elbilar världen över.
Här rör sig bedömarna också på högst osäker mark. Visserligen har ett flertal regeringar satt upp måli procentandel fossilfria bilar. Men eftersom dessa rör sig om den komiska sammanfattningen av politiska överbud ”löfte om en ambition” är det sannolikt få privata investerare som vågar gå in utan handfasta statliga garantier. Och sådana krocka ofta med frihandelsregler eftersom utveckling pågår av fordon som drivs med konkurrerande fossilfria bränslen etanol, biogas och vätgas.
Elbilstillverkaren Tesla bygger en batterifabrik tillsammans med Panasonic i Nevada, USA. Andra företag som nämnts för utbyggnad av tillverkning av litiumjonbatterier är Daimler-Benz med Mercedes, en ny fabrik nordost om Dresden utöver den nuvarande för en halv miljard euro. Den ska stå klar hösten 2018, förbundskansler Angela Merkel var närvarande vid presentationen.
Vidare finns bland de större koreanska LG Chem, samt Samsung SDI räknar med att komma igång 2021 i större skala. Kinesiska Guoxuan är redan igång.
Ett konsortium döpt till Terra Emed 17 tyska bolag bakom sig planerar en stor batterifabrik med opreciserat stöd från landets regering. Dock ska dessa batterier användas för andra branscher än fordonsindustrin.
Elektronrusch. Inom EU pågår arbetet med en strategi för framtida tillverkning av batterier. Inför detta har 27 företag gått samman i företaget Inno Energy i Amsterdam som blan annat ska kartlägga standarder inom hela kedjan: aktiva material som katoder och elektrolyt, battericeller för såväl fordon som stationära batterier. Förhoppningen är att Europeiska Investeringsbanken kan vara med som delfinansiär i public-private partnership.
Mycket behöver utredas innan miljökonsekvenserna blir tydliga, exempelvis att tillverkningen av batterier är kraftigt energikrävande i sig. En färsk uppskattning från det svenska miljöinstitutet TVL (stat och näringsliv i samverkan) är att exempelvis Nissan Leaf med mindre batterier måste köras i 2,7 år (12 240 kilometer/år) innan miljövinst uppstår i jämförelse med bensin.
Tesla S med betydligt större batterier måste köras i8,2 år med samma genomsnittssträcka för att kunna ge miljövinster. Beräkningarna ledde omedelbart till motinlägg.
En snabb utveckling pågår av batteriernas prestanda. Och det gör prognoserna än mer osäkra för de olika projekten trots en stark ökning av efterfrågan. Det är svårt att tänka sig mer chansartade investeringsobjekt i miljardklassen, åtminstone för fristående batterifabriker som inte har biltillverkare bakom sig.
AFFÄRSMAGASINET FORUM NR 72017
TIOAHLYON