Utgiven i Forum nr 2008-10

Människan har tappat sitt självklara värde

av Mathias Höglud Forum 2008-10, sida 47, 30.10.2008

Taggar: Personer: Tommy Hellsten Teman: arbetsmotivation

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 18 2088

Mvlänniskan har tappat sitt slalvklara värde

EH Arbetsmotivation. Människovärdet i arbetslivet i dag bygger på prestation, och många går med på en hårdare arbetstakt i hopp om att få bekräftelse som individer, säger terapeuten TOMMY HELLSTEN.

MATHIAS HÖGLUND TEXT

X Då TALOUSSANOMAT i fjol lät fråga ledarna för de 150 största bolagen i Finland vilken den största ledarskapsutmaningen är, blev svaret arbetsmotivation. En motiverad arbetskraft krävs för att hänga med i den hårda konkurrensen. Samtidigt ökar konkurrensen om kunniga arbetstagare. Det här sätter press på företag att erbjuda arbete och förmåner som uppskattas av arbetsspekulanter. Åenasidan måste man motivera kunniga personer att söka sig till företaget, å andra sidan måste man motivera dem att arbeta för de effektivitetsmål som företaget ställt fast.

Flera konventionella ledarskapsvisdomar kommertillkortainför denna uppgift. Att arbetstagare inte enbart motiveras av pengar är ett välkänt faktum. Ändå ökar användningen av prestationsbaserad lön som ett ”motivationsinstrument! När personalen är omotiverad är det lätt att ta till verktyg som syftar till att motivera den. Ofta görs detta genom ökande användning av morot och piska, det vill säga genom att öka pressen.

”En enskild individ kan förstås inte ändra på en rådande kultur. Däremot kan man lära sig att säga nej och stå upp för sig själv när det blir för mycket. När flera enskilda individer börjar ringaialarmklockorna måste också ledningenlyssna”, säger terapeuten, författaren och föreläsaren TOMMY HELLSTEN.

Som terapeut har han länge följt med konsekvenserna av en hårdnande arbetskultur. Personer som kommer till honom bär ofta känslor av skam och otillräcklighet. Enligt

Hellsten kommer människan lätt i kläm på arbetsplatsen.

”Tudelningen mellan arbete och övrigt liv skapar vissa problem. Människan kommer i kläm när de rådande värderingarna är hårda och ytliga. Det ger upphov till en hänsynslös arbetskultur som bygger på skam och rädsla”

Enligt Hellsten är orsaken till att människan går med på en accelererande arbetstakt att han eller hon vill bli bekräftad.

”Människans värde bygger i dagens läge på prestation. Människan har tappat sitt självklara värde?”

Mänskligare ledare. Ledare har en nyckelrol när det gäller att skapa eller motarbeta en arbetskultur. Enligt Hellsten behövs det ett ledarskap som kan se människan och dess behov på arbetsplatsen. På detta sätt kan man skapa ett arbetssätt som också i längden är hållbart både för individen och för företaget.

Hur kan man införa mänskligt ledarskap? Vilken roll spelar företagsledare ”Ledare måste få en större insikt i mänskligt beteende för att kunna se vad människan behöver. När det mänskliga respekteras mår individen bättre, och då kan arbetstagaren bli engagerad och kreativ. Arbetstagaren måste också tillåtas äga sin uppgift. Då uppstår en motivation att arbeta. Samtidigt uppstår ett genuint teamarbete där en känsla av tillhörighet kan råda”

Glöm både käpp och morot. Hellstens budskap är att vi måste sluta använda morot och käpp för att öka arbetsprestationen. I stället ska vi angripa problemet på ett djupare plan.

”Viljan att jobba finns i människan. Det krävs att ledarna lyssnar på sina arbetstagare och att arbetstagarna ringer i alarmklockorna när det går snett. ”Det är lätt att avfärda mänskliga aspekter eftersom de är svåra att problematisera. De är lätta att sopa bort från den produktiva världen. Därför måste vi sätta igång en debatt för att diskutera dessa saker”; säger Hellsten. m Skribenten är doktorand i företagsledning och organisation på Hanken.

Utgiven i Forum nr 2008-10

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."