Människan och hennes miljö
Forum 1972-12, sida 21-22, 22.08.1972De svenska företagen arbetar för:
Människan och hennes milj e I dag är det i stort sett möjligt för varje företag som disponerar tilfräckliga kapitalresurser att skaffa sig en teknisk utrustning likvärdig med ett annat företags. Det är tämligen klart att avgörande för konkurrensförhållandena därmed blir vilka personer som har hand om den utrustningen — och det sätt som det sker på.
-
De skillnader som i framtiden kan finnas mellan olika företag när det gäller Inställning till arbete och arbetsplats, olikheter i kunnande, i arbetsvanor, i arbetsmotivation, skillnader i samverkan och samarbete — allt detta kan bli avgörande för det enskilda företaget (och tom för ett land) att hävda sig i den internationella konkurrensen.
-
Flera företag i Sverige har också tagit konsekvenserna av detta resonemang och arbetar f n intensivt på att åstadkomma ändrade former för organisation och ledning av arbetet. En institution i Sverige som slagit vakt om tankegångarna ovan är Personaladministrativa rådet — PA-rådet. PA-rådet medverka också aktivt I flera av de försök som pågår i Sverige för att åstadkomma dessa förändringar. De sker oftast i samverkan mellan företag och anställda och kan också ha delmålet att skapa större Inflytande för enskilda och grupper av arbetstagare I det dagliga arbetet.
Avsikten med PA-rådet när det kom till för 20 år sedan var att studera och utveckla svenskt arbetsliv med människans villkor och fungerande som utgångspunkt. Den primära uppgiften var beteendevetenskaplig forskning. Men redan kort efter tillkomsten stod det klart att det också var viktigt att föra ut forskningsresultat och erfarenhet i form av konsultationsverksamhet ut i praktisk tillämpning. Konsultationsverksamheten i PA-rådet har utvecklats starkt under de senaste 15 åren. PA-rådet har gett företag, statliga och kommunala förvaltningar och organisationer service på en lång rad personaladministrativa områden — inte minst bidragit med kunskaper och praktisk hjälp inom företag och andra enheter som saknat beteendevetenskapliga specialister.
PA-rådet är en stiftelse med många intressenter. Till de viktigaste hör givetvis arbetsmarknadens parter. Svenska Arbetsgivareföreningen (SAF) startade PA-rådet och är också huvudman. I dag sitter representanter för Landsorganisationen, Tjänstemännens centralorganisation och Svenska Arbetsgivareföreningen samt den egna personalen i styrelsen, Rådet, som diskuterar generell policy och fattar beslut i forskningsfrågor, består förutom av arbetsmarknadens parter också av en rad representanter för offentlig förvaltning, industri och forskningsorgan.
Denna flerpartsförankring har gett PA-rådet en ställning som man är ensam om.
PA-rådet har alltså många intressenter: företag, samhälle, den
Forum 12/7 enskilde, handikappade, fackliga organisationer. Men en vanlig — (aktie)ägare — saknas, Stiftelsen drivs utan vinstintresse. Eventuella överskott går till utvecklingsarbete eller investeras i de egna anställda. Av de drygt 300 som arbetar på PArådet har de flesta en teoretisk utbildning som är koncentrerad på hur människan fungerar i olika sammanhang. Utöver denna bakgrund av psykologi, sociologi, pedagogik finns åtskilliga som dessutom är civilingenjörer eller har någon ekonomisk examen.
Genom denna bredd har PA-rådet stora möjligheter att tackla problemen med människan och hennes miljö och relationer i arbetslivet, utan att vara bundet av de vanliga akademiska ämnesgränserna. PA-rådet sträver således efter att arbeta tvärvetenskapligt.
Vetenskaplig forskning
En av de främsta tillgångarna i arbetet är att kunna samla och använda resultat från både vetenskaplig forskning, utvecklingsarbete och erfarenheter från ”fältet”. Om PA-rådet t ex erbjuder en konsulttjänst följer det så att säga ”med på köpet” bakomliggande forskningsinsatser som kontinuerligt utvecklas för att kunna omsättas i praktiskt arbete. Inte sällan återför konsulterna från sitt arbete i företagen uppslag till nya forskningsprojekt. Ett ömsesidigt utbyte som kan bidra till arbetslivets utveckling.
PA-rådets forsknings- och utvecklingsarbete räcker naturligtvis inte för att tillföra svenskt arbetsliv allt vad det behöver på det här området. Därför har PA-rådet för några år sedan börjat utveckla en informations- och dokumentationscentral för att samla upp vad som händer inom området på andra håll. Det lagras så att det är lätt att återfinna när det bäst behövs.
När PA-rådets konsult ger sig i kast med ett problem har han en rejäl kunskapsmassa till sin hjälp: det egna teoretiska och praktiska kunnandet, resultat och erfarenhet från forskning och konsultation — och så möjligheter att snabbt nå vad andra tänkt, tyckt och gjort.
Konsultinsatserna
Vilka är då områdena där PA-rådet anlitas? Konsultationsinsatserna riktar sig liksom hela verksamheten till arbetslivets alla sektorer. Av hela uppdragsvolymen avser närmare 50 procent den statliga sidan. Med hänsyn till uppdragens art och uppdragsgivarnas verksamhet är konsultationen uppdelad på två grenar, företagskonsultationen och Arbetspsykologiska institutet vid PA-rådet. Därutöver kan filmavdelningens verksamhet räknas till PA-rådets konsultationsaktiviteter.
Företagskonsultationens service till företag, organisationer, förvaltningar etc har ofta utvecklingskaraktär. Uppdragen gäller framförallt personalutveckling, ledarutveckling, personalplanering — rekrytering, urval, gruppdynamisk utbildning och träning, organisationsutveckling, personalpolitik, inkluderande skilda former av personaladministration, kreativitetsträning, arbetsmiljöanalys, inkluderande socioteknik, självstyrande grupper och teknisk-administrativ miljö. Olika former av utbildningsservice lämnas också. Vänd 21.
En annan stor gren av PA-rådets konsultativa verksamhet gäller psykologiska undersökningar i samband med yrkes- och utbildningsval, omskolning eller rehabilitering. Uppdragsgivare till Arbetspsykologiska institutet vid PA-rådet är arbetsmarknadsverket. Denna form av konsultation gäller således individens problem på och inför arbetsmarknaden.
PA-rådets filmavdelning tillhandahåller AV-hjälpmedel för uthyrning och försäljning. Avdelningen har ca 1500 filmer och stillfilmer som övervägande används inom företagsutbildningen. Filmerna behandlar t ex personalfrågor, arbetarskydd, ekonomi, marknadsföring, rationalisering och branschinformation.
Konsultation, utveckling, forskning — det är tre hörnstenar som PA-rådets verksamhet vilar på. Til syvende og sidst står och faller verksamheten med hur PA-rådets lyckas föra ut sina kunskaper och erfarenheter. Därför ”paketerar” PArådet också sitt kunnande. Ett eget förlag publicerar förutom forskningsrapporter också handböcker och populärframställningar.
Kontinuerlig prioritering och planering
Som underlag för en mer långsiktig planering av forskningsoch utvecklingsresurserna har PA-rådet infört en kontinuerlig prioriterings- och planeringsprocess. Processen innebär också samordningsmöjligheter mellan forskning och utveckling å ena sidan och konsultation och information å andra.
Den nu gällande prioriteringen framgår av skissen (fig 1). Nio sakområden (HP 21 to m 29) utgör grunden för arbetet. Inom ramen för dessa områden har företagsdemokratifrågorna överprioriterats. Tre stödområden (SO a, b, c) omfattar analysmetoder och undersökningsmodeller liksom insatser på värderingsområdet och inom vetenskapsteorin.
De prioriterade områdena har grupperats kring en enkel modell. Den visar PA-rådets intressefokusering på individer (I) och arbetsenhet (E) och samspelet mellan dem och deras beroende av den omgivande miljön (Q).
PA-rådet erhåller varje år från Svenska Arbetsgivareföreningen ett anslag om 2 miljonor kronor. Detta används för forskning och utveckling samt informationsaktiviteter. Därutöver erhålls anslag för speciella projekt från framförallt statliga forskningsfonder. PA-rådet har ansökt hos statsmakterna att erhålla också statliga, generella anslag för basfinansiering av forskningsoch utvecklingsverksamheten. Konsultationsverksamheten finansieras av uppdragsgivaren.
Aktuella projekt
Nedan följer exempel på aktuella forsknings- och utvecklingsprojekt.
Utvecklingsrådet för samarbetsfrågor (mellanpartsligt organ med två representanter för SAF, en för vardera Landsorganisationen och Tjänstemännens centralorganisation) har gett PArådet i uppdrag att genomföra försök med olika former av fördjupad företagsdemokrati när det gäller personalpolitikens utformning. Syftet är att genomföra och följa försök där alla parter i företaget kan påverka processen när personalpolitiken skall utformas och tillämpas. Vidare har Utvecklingsrådet uppdragit åt PA-rådet att genomföra en rad experiment med samrådsprocesser för utveckling av arbetsledningsfunktionen och vid urval och utbildning av arbetsledare. I Utvecklingsrådets arbetsgrupp för forskning regi drivs vid PA-rådet ett projekt som ska leda fram till principer för arbetsutformning och arbetsorganisation, Syftet är att skapa bättre arbetstillfredsställelse och produktivitet genom ökat inflytande på det egna arbetet.
e Organisationsutveckling vid tung kemisk processindustri för vidgat medinflytande och förbättrade informations- och beslutsprocesser.
22
SO a. Värderingar, vetenskapsteori, relationer mellan skeenden på olika nivåer
HP 21. Intresseorganisationernas verksamhet HP 22. Arbetsorganisation och beslutsformer
- HP 23. Personaladministration (politik, O system, tekniker) HP 24. Personalutveckling och personalutbildnin lagar institutioner arbetsmarknad| komm. markn. etc.
-
systemens funktion administration personlighet ekonomi erfarenhet teknik utbildning — sociala relat. roller HP 26. Individ, arbete etc. etc. och arbetsmiljö
HP 27. Kreativitet
HP 28, Psykologiska problemställningar vid rehabilitering
HP 29. Individen och arbetsmarknaden
S0 b. Modeller, design och analysmetoder
SOc. Diagnos- och prognosmetoder
Figur 1. Skiss över de av PA-rådet prioriterade områdena för forskning och utveckling. Insatserna koncentreras kring (E) arbetsenheterna och (I) individerna. Samspelet mellan (E) och (1) påverkas även av (O) det omgivande sambället.
-
Studie av arbetsmotivation vid tre företag. Målet: att belysa frågan: Vilka faktorer har betydelse för den anställdes villighet att engagera sig i sin uppgift och samordna sina ansträngningar med andras så att man når ökad produktivitet och arbetstillfredsställelse e Utveckling av datorprogram för analys av personaldata.
-
Kartläggning av ADB-teknikens användning inom personaladministrationen.
e Samspelet grundutbildning-arbetserfarenhet-vidareutbildning inom vissa karriärer. Inriktat på utbildningsbehov hos högre befattningshavare.
-
Effektstudier av organisations- och ledarutvecklingsprogram som bygger på gruppdynamisk inlärning.
-
300 bygghadsplatschefer lämnar data för projekt om ledarsystemets funktion inom byggnadsindustrin.
€ I vilken utsträckning inverkar arbetsutbytet på individens allmänna livsutbyte.
e Förslagsverksamhetens administration och organisation undersöks i verkstadsföretag.
e Konsekvenserna av företagsnedläggningar: för de anställda, deras familjer och omgivande samhället. Samprojekt mellan sociologer, psykologer å ena sidan och medicinare, kulturgeografer å andra.
- Förväntat och upplevt utbyte av arbete — vid val och byte av arbetsplats. 30-talet delrapporter föreligger hittills. Um
Forum 12/72