Utgiven i Forum nr 2017-04

I Maria 01 behöver företagaren inte vara ensam

av Helena von Alfthan Forum 2017-04, sida 08-09, 27.04.2017

Noll till ett. Så ska vägen se ut för uppstartsbolagen som flyttar in i det som förr var Maria sjukhus. Under åren på Maria 01 får de hjälp och stöd av varandra och en nära kontakt till riskkapitalbolag.

”Not a hospital” står det ovanför huvud­ingången till Maria 01. Den påminnelsen kan behövas. Fram till år 2014 var det här ett sjukhus. Sommaren 2016 flyttade uppstartsbolag in i ett av de karaktäristiska gula jugendhusen i Kampen i Helsingfors.

”Här är bra atmosfär, vi var mycket mera ensamma när vi hade kontor i Vallgård. I Maria 01 träffar du andra företagare hela tiden och kan sparra med dem”, säger Fredrik Löfberg som är vd på it-företaget Nordsafety.

Han tar fram sin mobil och visar gruppchatten där företagarna på Maria 01 kan hålla kontakt med varandra. Språket är engelska, och det går att välja olika teman med hashtaggar (staketsymbolen #, reds.anm.). Han döljer skrattande ett av gruppnamnen – här finns också hemliga grupper.

Uppstartsbolaget Nordsafety har skapat en modell för att digitalt hantera information om arbetssäkerhet. Löfberg var med om att grunda företaget hösten 2014. Två år senare bar flyttlasset av till Maria 01.

På vägen upp till Nordsafetys kontor passerar vi en glasdörr där det står ”Laboratorio”. På dörren till Nordsafetys kontor står ”Hematologia”. Många av skyltarna från sjukhustiden finns kvar. Inne i Nordsafetys ljusa rum står några flyttlådor på golvet.

”Vi är åtta personer på företaget – eller man kunde säga nio, Maria börjar om två veckor”, säger Löfberg.

Den stora skillnaden mellan att ha kontoret i Vallgård och att vara en del av uppstarts­klustret Maria 01 ligger i att Nordsafety här får mer synlighet och bättre kontaktnät.

”Här vet du bättre vad som händer i startupmiljön i Finland, och är själv med i rätt miljö”, säger Löfberg.

Samsades med byggarbetare. Uppstartsföretaget Liid erbjuder en mobilapplikation som registrerar vad försäljare gör och samlar in all data i företagets kundsystem. Företaget flyttade in i Maria 01 sent i juni 2016 medan renovering fortfarande pågick. Maria Sundström är försäljningsdirektör och en av tre grundare.

”I början var vi bara ett par företag här, det var tyst och lugnt. Här var fullt med byggnadsarbetare från Helsingfors stad. Vi började med att renovera vårt utrymme, i de tre rummen vi hyr revs väggar och vi målade och satte golv. Sedan juli har vi kunnat jobba här”, minns Sundström.

Till fördelarna med att verka i Maria 01 räknar Sundström – likt Löfberg – mer synlighet och bättre nätverk.

”Det är en trevlig miljö och omgivning och det är lätt att lära känna folk. Man kan få hjälp och det finns en aktiv chatt, folk frågar hela tiden någonting.”

Gemenskapen är viktig för ett litet företag och på Maria 01 behöver ingen känna sig isolerad.

”På Liid var det länge bara de tre grundarna som jobbade på företaget. Nu har vi tre anställda så vi är sex stycken, men det är fortfarande litet. Här på Maria 01 känns det som att man är en del av en större helhet. Vi har tidigare jobbat på större företag så det är roligt att vara här där man ser folk”, säger Sundström.

Helena von Alfthan text & foto

Läs hela artikeln i papperstidningen eller i den finlandssvenska tidskriftsajten Skriftly!

Utgiven i Forum nr 2017-04

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."