Utgiven i Forum nr 1988-09

Marknader och möjligheter

av Ragnhild Artimo Forum 1988-09, sida 08, 19.05.1988

Taggar: Orter: Australien Teman: ekonomi

ll

Zl )

Zz

KG 2

Sydney, business city med 3,4 miljoner invånare, är Australiens New York.

Business I Austrollen:

MARKNADER OCH

MÖJLIGHETER

Text: Ragnhild Artimo

Australien har ett latent och stort behov av teknisk know-how i processen att stärka sin ställning som en av Stilahavsregionens supermakter — vid sidan av Japan och USA. Enorma naturresurser bara väntar på det kunnande som skall göra exporten mindre råvarudominerad. Och enorma marknader, via Australien hela Stilahavsområdet, väntar på den som vill sälja. Men Finland följer en beprövad policy väntar och ser.

erfarenhet av etableringar Down Un ger. Och övertygande framgångar at visa upp. Men svenskarna har ju haft fel många gånger tidigare.

Några oförvägna finska företag har i all fall tagit skuttet till södra halvklotet. Outo Önrene har redan ett femtontal år kumpu, Kone, Vaisala, Tamrock, Valmet, Nokia, Larox och Jaakko Pöyry har alla verksamhet i Australien.

Föreningsbanken likaså. FBF erbjuder som enda finländska bank betaltrafik- och finansieringstjänster åt den ännu anspråkslösa gruppen finska företag i Australien.

Scandinavian Pacific Limited med banker i Sydney och Melbourne är ett helägt dotterbolag till Scandinavian Bank Group i London, av vilken FBF innehar 20 procent — banken är rankad bland dussinet största brittiska banker. Scandinavian Pacific Limited representerar utöver Föreningsbanken även bl a Skandinaviska Enskilda Banken i Australien, och grundades 1984 för att erbjuda service åt det relativt stora antalet skandinaviska bolag på kontinenten — e — Genom åren har Finlands export till Australien huvudsakligen bestått av papper och cellulosa, säger bankdirektör Mikael Planting vid FBF:s avdelning för internationella företagstjänster. — På sikt har lokal etablering mera att ge än export.

FBF erbjuder som enda finländska bank finansierings- och betaltjänster åt finländska företag i Australien genom delägarskap i Scandinavian Pacific Limited.

Klichéuppfattningen om Australien kategori som domineras av svenska hel- eller delägda bolag.

Avstånd avskräcker

Flygtiden från Köpenhamn till Singapore är runt tio timmar, och från Singapore till Sydney cirka nio. Snabbare än så går det inte att ta sig från Norden till Australien.

— Det förefaller som om de enorma avstånden i kombination med traditionell tröghet tills vidare dämpat den finländska erövrarlusten i Australien, trots en betydande finländsk invandrarkvot där, säger bankdirektör Mikael Planting, som leder FBF:s avdelning för internationella företagstjänster. — En annan aspekt är att det kräver en hel del tid och pengar att framgångsrikt etablera sig på en fjärran marknad. Men Australien har många plus jämfört med t ex Fjärran Östern: en kulturell och begreppsmiliö som rätt väl motsvarar den nordiska, och en modern, fungerande infrastruktur — visserligen med outplånliga drag av brittisk byråkrati.

FBF arrangerade redan senaste höst ett seminarium om affärsmöjligheter i Australien. Man emotsåg ett ökat intresse för kontinenten bla som en bieffekt av det stort upplagda 200-årsjubiléet innevarande år — och den världsutställning som sista april öppnades i Brisbane.

Naturliga samarbetsområden

Utgående från finsk know-how och australiska förutsättningar finns det vissa naturliga samarbetsområden för länderna.

— Australien är en av världens största kolexportörer och har mineraler som järnmalm, bly, koppar, bauxit — och silver och guld. Nyligen har man också upptäckt diamantförekomster, säger Planting.

Ett annat resursområde är skog: landet har enorma skogsområden med alla träslag representerade. Finland har betydande know-how då det gäller maskiner och utrustning för gruvdrift, och ett obestridligt och internationellt erkänt skogskunnande.

— Genom åren har över hälften av vår export till Australien bestått av papper och cellulosa, men de senaste åren också maskiner för den skogs- och pappersindustri som Australien nu håller på att bygga upp — och som på sikt utgör ett potentiellt hot mot dagens etablerade självklara pappersledare, fortsättning på s 3 3/1988 FORUN,

Utgiven i Forum nr 1988-09

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."