Matlust på Åland
27.09.2014Åland har i alla tider haft en speciell status som ögruppen mellan Finland och Sverige. En sak som vi inte alltid noterar är att det åländska köket bildar en helt egen matregion i Finland.
Visst finns det stora likheter mellan maten på Åland och den i Åbolands skärgård, men fortfarande stöter vi på en del unika kulinariska traditioner i öriket på andra sidan Skärgårdshavet.
Under de senaste tio åren har det skett en jämn tillväxt på den åländska matscenen, både vad gäller restauranger, bagerier och det allra viktigaste: matproduktionen och förädlingen av matprodukter. Att Åland, som har i det närmaste hälften mindre invånare än Borgå, placerat sig på Finlands matkarta på så kort tid är på många sätt värt att notera.
Förklaringen till utvecklingen finns i en stark förankring i den egna jorden, jordbruket, skärgården och havet. Lägg till en tradition av sjöfart, handel och entreprenörskap blir summan matdestinationen Åland.
Året runt. Den åländska turistnäringen har självklart haft en viktig roll i detta pussel, där en mycket kort men intensiv säsong av sommarturism börjat spridas ut mot våren och hösten. En viktig händelse här är den Åländska Skördefesten som äger rum i slutet av september. Här samsas åländska matproducenter, mathantverkare och gårdar med öppna dörrar under en weekend.
Även om många av mataktörerna, till exempel bagerier, caféer och vissa restauranger koncentrerar sin verksamhet till sommaren, finns det några duktiga eldsjälar som håller öppet året runt.
En central figur i den åländska matvärlden är kändiskocken Michael Björklund, som sedan några år driver sin Smakby som granne till Kastelholms slott. Här förenar Björklund restaurangverksamhet med destilleri, vingård, bageri och småskaligt mathantverk.
[caption id=“attachment_5869” align=“alignleft” width=“283”] Äpple- och rotfruktsodlingen formar det åländska landskapet.[/caption]
Upplevelseturism. En av Ålands mest unika små destinationer för upplevelseturism är Silverskär i Ålands norra skärgård. Här har man skapat en skärgårdsupplevelse med fiske, jakt, friluftsliv och traditionell åländsk mat med en guldkant.
För oss fastlänningar kan stället passera obemärkt, men många utländska turister har funnit det unika i gästfriheten och det skräddarsydda programmet som erbjuds på den lilla holmen.
Om man håller sig till Mariehamn finns det en handfull restauranger och caféer värda ett besök.
Den främsta av Mariehamns finrestauranger är Nautical, vars läge är oslagbart ovanför det fina Sjöfartsmuséet med fartyget Pommern som granne.
Här bjuder det unga köksteamet på ett genomsnitt av de åländska smakerna i modern tappning. Det innebär de obligatoriska abborrfiléerna, kött och primörer från åländska producenter.
Om stadsbesöket begränsar sig till ett cafébesök är Bagarstugan ett säkert kort. Ålandspannkakan är ett måste, men även de smarriga kakorna och sandwicharna är svåra att motstå.
Kenneth Nars text
Linus Lindholm och Staffan Sundström bild