Matstaden Tammerfors

30.11.2015

Tammerfors förblir för många finländare endast en genomfartsstad mellan huvudstadsregionen och norra Finland. Men som en mångsidig kulturstad omgiven av åsar och vackra insjöar är staden alltid värt ett besök. Att Tammerfors redan i många år varit en av Finlands bästa restaurangstäder kommer fortfarande som en överraskning för många.

[caption id=“attachment_7463” align=“alignright” width=“220”]Grisigt gott. Bertha’s kockar dominerar restaurangscenen i Tammerfors med tre populära restauranger. Grisigt gott. Bertha’s kockar dominerar restaurangscenen i Tammerfors med tre populära restauranger.[/caption]

Saluhall med allt. En bra inledning till matstaden Tammerfors får man i Tammerfors Saluhall. Med sina 38 handlare slår den lätt Helsingfors saluhallar och matutbudet är en bra blandning av traditionell och modern mat. Ett måste är att prova riktigt färsk blodkorv - mustaamakkaraa, med lingonsylt hos någon av kötthandlarna. Färskheten är avgörande och smaken är garanterat god.

Något helt annat är lilla Sushibar Umami som serverar dagens sushitallrik så länge riset räcker – vanligtvis till cirka klockan 15. Här trollar sushikocken Liqun Zhang fram sushi av högsta kvalitet för cirka tio euro portionen.

I ändan av raderna av bagerier, charkuterier och andra specialaffärer brukar det råda trängsel kring fransmannen Yoni Ichtertz lilla restaurang 4 Vuodenaikaa. Här serveras en sällsynt prisvärd lunch med allt från örtdoftande fransk fisksoppa till gratinerade sniglar eller stekt färsk fisk från fiskhandlaren på andra sidan korridoren.

I samband med restaurangen finns ett charkuteri med egen korvtillverkning och korvlucka – här verkar allt vara möjligt!

Utanför saluhallen väntar en stad med en handfull restauranger av riktigt hög standard.

En av stadens favoritrestauranger är gourmetrestaurangen Bertha, strax på andra sidan gatan från järnvägsstationen. Ägarna Mika Roito och Pekka Salmela står bakom hela verksamheten, som vuxit så det knakat på bara några år.

I dag är duon stadens krögarkungar som förutom Bertha driver steakhousen Huber och den informella dinern Pork and more, som serverar stora portioner chicken wings, pulled pork och annan syndigt god amerikansk mat.

På Bertha är mottagandet lika välkomnande som vinlistan och maten. Vips har glaset fyllts med ett spännande vin från Etna och en perfekt rätt med tre variationer på gris, som är restaurangens signaturkött. En ravioli med majs och pecorino-ost är också oerhört läcker.  En krämig chokladkaka avslutar helheten, som är ett fint exempel på hur fine dining ska fungera på ett avslappnat och tillgängligt sätt.

Lokalt. En annan av de etablerade finrestaurangerna i Tammerfors är Restaurant C, som också ligger bara ett stenkast från tågstationen. Här är maten helt och hållet skapad av de lokala råvaror man hittar eller beställer av producenter i trakten.

Christina Suominen agerar hovmästare och sommelière medan köksmästaren Ilkka Isotalo basar i köket. Här inleds måltiden med en len rotfruktssoppa som följs av en hel grillad siklöja från närliggande vatten. Lättrökt nötkött av finländsk lantras med lingon och närodlade små grönsaker är bara några av de många fina råvaror som dyker upp på de vackra rätterna som är starkt förankrade i det nya nordiska köket. Det innebär också att efterrätten innehåller svamp - en liten kantarellpaj som passar förvånansvärt bra med en frisk bärsorbet.

Historiskt hotell. Om tidtabellen tillåter en övernattning i Tammerfors ska man inte missa historiska Grand Hotel Tammer, som öppnade år 1929. Interiören i art deco-stil är unik i sitt slag och hotellets restaurang värd ett besök.

Men om tiden eller plånboken inte tillåter en längre restaurangkväll med övernattning finns det förstås snabbare alternativ även i Tammerfors. Pyynikin Munkkikahvila vid torget säljer rykande varma sockermunkar med en kopp kaffe. Svåra att motstå med sin starka kardemummasmak är det lätt hänt att man går iväg med en papperspåse med söt vägkost.

Kenneth Nars text

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."