Måttfullhet delvis generationsfråga

av Torsten Fagerholm Forum 2014-02, sida 05, 20.02.2014

Taggar: Personer: Stefan Björkman

Intervju med Stafan Björkman. Diplomingenjör Stefan Björkman, 50, började som vd för arbetspensionsförsäkringsbolaget Etera i februari. Han var tidigare vice vd på Aktia.

Fungerar Eteras kontracykliska placeringsstil i nuläget eftersom ni med en avkastning på 0,2 procent i fjol ligger långt under branschsnittet för 2013 samt den långsiktiga målsättningen på 3,5 procent? ”Utfallet 2013 var klart en besvikelse. Vi har analyserat orsakerna och justerat vår strategi. Början av 2014 visar att en hög aktievikt inte heller alltid är bra. Problematiskt nog uppmuntrar regleringen pensionssystemet, landets största placerare, att höja aktiernas vikt då man är mer solvent. Solvensen stärks ju då kurserna går upp"

Varför har ni en låg andel noterade inhemska aktier i portföljen? “En viktig del av vår portfölj är att placera direkt i finska tillväxtbolag och fastigheter. Det är ytterst oroväckande att så lite investeras i Finland. Att kommunernas pensionsförsäkringsanstalt Keva är den som av hävd placerar minst i finskt näringsliv är en pikant iakttagelse?

Vilka branscher är trygga, solida och lönsamma, med jämn och säker avkastning? ”All placeringsverksamhet innebär risk. Framtidens pensionstagare bör oroa sig för urholkningen av finskt näringsliv, som avgör 80 procent av pensionerna. Vi måste orka och våga satsa på tillväxt”

Finska pensionsbolag har miljardinnehav på bland annat Caymanöarna. Kan pensionsplacerare undvika skatteparadis trots jakten på avkastning? “Till exempel inom private equity är det svår att undvika finanscentra som Luxemburg. Staten kan fastslå regler för eget kapital och transferpriser, så att skatter som hör hemma i Finland stannar här. Etera har en stor andel direkta placeringar i Finland. Vi tar företagsansvar på allvar och söker i regel avkastning på annat sätt”

Hur ser ni på företag som samarbetar med odemokratiska regeringar, samt vapen- och kärnteknologi, alkohol, tobak och hasardspel? “Vi söker avkastning på annat håll, men 100 procent vattentäta skott är omöjliga i dagens globala ekonomi!

Kretsen av placeringsexperter i Finland är liten. Finns risker för osund symbios, interna kopplingar bland uppdrag och förmåner? ”Pensionsbolagen är ömsesidiga bolag. Det är rimligt att ägarkunderna är med i förvaltningen. I Finland representeras försäkringstagare och försäkrade (arbetsgivare och arbetstagare) istyrelser och förvaltningsråd. Det är problematiskt att pensionsbolagens ledning sitter isamma företag som man investerat i. Tröskeln skall vara hög på denna punkt”

Behövs utländska investeringsproffs för bättre oavhängighet, färre korsvisa uppdrag? ”Man bör välja bästa möjliga kompetens till styrelserna i bolagen där man har ägarintresse. Ingen av de som valde mig till Etera kände mig från förut och vi hade inga kopplingar"

Varför allt rabalder kring pensionsbossars girighet, naturaförmåner och tilläggspensioner - borde ledare föregå med bättre exempel kring måttfullhet och rättvisa? ”Måttfullhet, rättvisa och öppenhet är bra hon nörsord i detta sammanhang. Jag tycker mig se att utvecklingen gått i rätt riktning. Kanske detta delvis är en generationsfråga"

Kan sektorn återställa trovärdigheten och bli en moralisk förebild? ”Hela systemet med bostadsförmåner ställer jag mig främmande till. Öppenhet är bra. Det är aldrig bra att vara för smart när det gäller kompensation, enkla lösningar som går att förstå är bättre än invecklade

Är Finlands pensionssystem effektivt, slukar administration och chefslöner resurser? Lagstadgade avgifter förvaltas enligt reglerad risktagning, inte i tävlan på öppen marknad? “Internationella jämförelser pekar på motsatsen: Finland har ett förhållandevis effektivt system. En del av det som uppdagats är klara övertramp. Det är inte rimligt att direkt jämföra pensionsbolag med privat näringsliv. Mitt intryck av Eteras styrelse är att den har integritet och kompetens till rätt avvägning, även i lönefrågor”

Råder äkta tävlan trots reglerade avgifter och pensioner, handlar det om skenkonkurrens? “Bolagens servicemodeller och faktureringssätt skiljer sig. 90 procent procent av Eteras kunder får månadsavstämda fakturor så att säsongvariationer eller ändrad lönesumma inte ger överraskningar vid årets slut. Man klarar sig med mindre finansiell buffert och huvudbry”

Borde pensionsbolagen anmäla affärer med sin närmaste krets till Finansinspektionen? ”Med bakgrund i börsbolag förstår jag inte varförledningen i pensionsbolag inte skulle kunna vara lika transparenta som börsbolags ledning i dessa frågor”

Kevas tidigare ordförande Sampsa Kataja vill riva upp formen med flera pensionsbolag och ersätta den med statligt monopol. Bra idé? ”Det finns otvivelaktigt synergier att hämta genom samarbete, särskilt gemensamma IT-system. Ett antal konkurrerande bolag med oli ka storlek och profil är bättre ur kundernas och ekonomins synvinkel"

Utgiven i Forum nr 2014-02

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."