Med vita byxor och marinblå blazer

29.10.2017

Segling, yachting och allmänt sjöliv har sedan urminnes tider fascinerat och inspirerat modeskapare samt fungerat som stiltrendsättare. Yachtklubbarnas interna klädkoder samt vett och etikett är också väldigt intressanta och innehåller en hel del kuriosa.

Royal Vancouver Yacht Club (RVYC) i British Colombia Kanada, som stod värd för 6mR världsmästerskapet i september, är en av de få seglingsklubbarna i Nordamerika som är noggranna med dresscode samt vett och etikett i klubbens lokaler. Annat är det i Europa där många yachtklubbar är sten­hårda vad gäller klädsel.

”För oss är det en fin och trevlig tradition att följa dresscode på våra formella evenemang. Jag tror ingen av våra medlemmar tycker illa om att ha ett par vita byxor och mörkblå klubbrock med vårt emblem i garderoben”, berättar Lois Ker som är mång­årig medlem i RVYC och en av de ansvariga för 6mR-VM i Vancouver.

[caption id=“attachment_9434” align=“aligncenter” width=“440”] Sommarklätt. Representanter från Royal Vancouver Yacht Club i korrekt klädsel enligt sommarens dresscode. Från vänster: Erin Christy (ordförande för 6mR VM- organisationskommittén samt besättningsmedlem på båten New Sweden som fick silver i VM för moderna sexor), John Culter (race officer) och Ruth Grierson (race management).[/caption]

RVYC:s klädkod står klart och tydligt skriven i årsboken. Det är frivilligt men om man väljer att följa dresscoden så ska den vara korrekt. Sommarperioden gäller från den 16 april till den 15 september. För män gäller vita byxor, marinblå blazer, vit skjorta med svart slips, vita tunna strumpor och skor.

Kvinnor bär vita byxor eller kjol, marinblå blazer och vit skjorta. Marinblå rosett eller klubbscarf och klubb-brosch är frivilligt. Allmän kutym för alla är att använda vit keps hela året.

”Dresscoden baserar sig på marinhistoria då alla sjömän var klädda i vitt och är byggd på tradition och omfamnar framtiden”, säger Ker.

Oanvändbara byxor. Henrik Andersin från Helsingfors deltog, med sin besättning, som enda finländare i VM för moderna sexor med båten Evelina och kom på en fin sjätte plats av 24 båtlag. Henrik, vars passion är segling, har varit långvarig ordförande i Finlands 6mR-förbund samt aktiv styrelse­medlem i det internationella förbundet. Han har sett både en och annan yachtklubb runt om i världen och även han fascineras av klädkoderna och är väl påläst.

”Vita byxor kommer från tiderna då man sydde byxor av gamla segel. Men då var de ofta gula eller röda av hård canvas och väldigt obekväma. Jag köpte ett par i New York men de är hemska och omöjliga att använda”, säger Andersin med ett skratt.

Förut var det khakifärgade byxor som gällde men då det blev för vanligt så bytte man till kritvita.

”För ett par år sedan blev det dessutom populärt med vita byxor bland män överlag. I Europa är man väldigt noggrann med dresscode. I Finland förstår man sig inte alls.”

”Den marinblå klubbrocken är en av de få blazers som man verkligen vill ha konstfiber i. De måste vara av skrynkelfritt material eftersom seglare ofta har jackorna nedknölade i en påse ombord på båten för att sedan dra fram den vid behov”, berättar Henrik.

Det här med röda byxor vet de flesta redan att hör ihop med Atlantsegling.

”Det är en fransk tradition från Bretagne. Jag borde inte använda röda byxor för jag har inte åkt för egen köl över Atlanten”, konstaterar Henrik med ett skratt.

De äkta röda byxorna kallas Nantucket Reds och ska vara av blekta röda gamla segel i tjock canvas. I Amerika finns företag som är specialiserade på enbart röda byxor för män.

”Jag beställde ett par men de var också helt oanvändbara. De varken sitter eller är bekväma då tyget är så stelt.”

En annan accessoar som syns på yachtingfolk, speciellt i Nordamerika, är Tilley-hatten från Kanada. Även den är av styv canvas eftersom den bör sitta stadigt vid stormigt väder och flyta ifall den blåser i havet, i fodret finns insytt en fiffig påse för pengar. Då man läser om hattens humoristiska historia får man veta att hatten en gång klarat av att bli uppäten av en elefant. Efter tvätt var den som ny.

Daniela Andersson text & foto

Läs hela artikeln i papperstidningen eller i den finlandssvenska tidskriftsajten Paperini!

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."