Utgiven i Forum nr 1987-05

Mekatronik

av Bjarne Nyman Forum 1987-05, sida 24, 19.03.1987

Taggar: Teman: teknik

MEKATRONIK — produktionstekni för frumtidsprodukte ramgångar unde har gett oss e ikroelektronikens och dotateknikens det senaste MAssa Nya produkter. Apparater som tidigore fungerad vartssekle mekaniskt, ell omMpPaktare format.

Denn utveckling har skopot ett nyt elektromekaniskt, har försetis med avancerad mikroelektronik. De har fått bättre egenskaper, nya funktion oc begrepp, mekatronik, en kombination av mekanik och elektronik, som tar sikte på at öka ”in maskiner.

olligensen” nos apparater Det är framför allt fråg och om at anpossa två tidigare helt skilda grenar a tekniken till varandra.

rots att mekatroniken är ett relativt T> begrepp (det myntades av japanerna i början av decenniet), är själva fenomenet inte lika nytt. Till exempel kameror, skrivmaskiner, robotar, skivspelare, låsningsfria bromsar, videoapparater, hissar, autotruckar, kopiatorer och bearbetningsmaskiner fungerar redan mekatroniskt. Det nya är att nationella forskningsinstitut, tekniska högskolor och industrin | samarbete nu går in för att utveckla mekatroniken som en särskild gren av tekniken. Genom att kombinera mekanik och elektronik

Robotar och robotsystern är goda exempel på mekatroniska produkter avsedda att användas i industriell produktion. I Nokias elektronikanläggningar tar robotiserade celler hand om testning av kretskort för persondatorer helt utan bemanning under eftermiddags- och nattskiften.

inom samma skal redan i konstruktionsstadiet hoppas man kunna göra utvecklingen av nya produkter och tillämpningar både snabbare och ändamålsenligare. Målet är givetvis att skapa bättre och ändamålsenligare produkter till konkurrenskraftiga priser.

Optimal kombination

I det mekatroniska tänkandet är elektroniken i allmänhet den styrande faktorn som mekaniken får lov att rätta sig efter. I konstruktionsarbetet gäller det att utgående från de möjligheter elektroniken ger skapa en mekatronisk helhet där mekanik och elektronik har anpassats på ett optimalt sätt.

För den slutliga produkten har det mekatroniska tänkandet positiva följdverkningar både tekniskt och ekonomiskt. Apparatens funktion blir effektivare, säkrare, pålitligare och mindre känslig för störningar. Belastningen av maskiner och apparater kan bättre anpassas till det verkliga behovet, vilket ofta betyder lägre energiförbrukning och längre livstid för själva apparaten.

När mekatronik tillämpas inom produktionsmaskineriet, till exempel i form av FMS-linjer (Flexible Manufacturing System) kan man vänta sig mindre materialspill, snabbare produktionstakt och bättre arbetsmiljöer. Inympning av elektronik i mekaniska produkter är även ägnat att göra användningen av maskiner och apparater enklare och bekvämare. En naturlig följd är att for matet på produkterna kan minskas när både elektroniken och mekaniken beaktas redan i konstruktionsstadiet.

Konkurrensen skärps

Att begreppet mekatronik myntades i Japan i början av 1980-talet är naturligt med tanke på det produktionstekniska försprång som japanerna hade till exempel på hemelektronikens område. En stor del av sin konkurrenskraft fick de då genom att tänka och handla mekatroniskt. När nationerna i Europa nu går in för statsstödda mekatroniska program innebär det framför allt att länderna är måna om att bibehålla och kanske kunna öka sin konkurrenskraft.

Det mekatroniska tänkandet kommer med största sannolihet att ha sina största återverkningar på det produktionstekniska området. Även om mekatroniska produkter som sådana är mer konkurrenskraftiga än konventionella produkter, finns de största industriella fördelarna av mMmekatroniken främst i sättet att producera varor och tjänster överlag. Mekatroniska produkter som plockrobotar och mer avancerade robotsystem och hela produktionslinjer med inbyggda elektroniska styr- och kontrollsystem slår ut de konventionella produktionsmetoderna.

De industriföretag som inte hänger med i utvecklingen blir inte bara på efterkälken, de går sin undergång till mötes.

På kontoren och inom moderna servicebranscher som ingenjörs- och arkitektbyråer är mekatronisk utrustning redan idag ett måste. Inget serviceföretag kan fungera konkurrenskraftigt utan apparater som till exempel moderna ordbehandlare, kopieringsmaskiner, skrivare, plottrer och skivminnen.

Finlands satsning

Det finländska mekatronikprogrammet, som nu startats av Teknologiska utvecklingscentralen och Metallindustrins centralförbund (Forum 4/87), tar sikte på att bibehålla industrins konkurrenskraft främst på viktiga områden som investeringsnyttigheter och specialmaskiner. Programmet motiveras av att industrin i konkurrerande länder redan har börjat tillämpa mekatronik i sina produkter.

Mekatronikprogrammet innehåller följande sju olika forskningsprojekt 1) Stabilisering av en stor tröghetsbelastning på rörligt underlag med hjälp av mekatronisk hydraulik. Projektet inriktar sig främst på stora flytetyg inom offshoreindustrin och delvis även tungt arbetsmaskineri på land.

  1. Elpneumatisk kontroll av rörelser och tryck. Detta projekt är till för träförädlingsindustrin och skall bla underlätta hanteringen av stockar och stora pappersrullar.

  2. Intelligenta plockrobotar. Robotar, som outtröttligen och med stor precision griper tag om och flyttar ett föremål från en plats till en annan.

fortsättning på s 3 5/1987 FRUN,

Utgiven i Forum nr 1987-05

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."