Utgiven i Forum nr 1988-08

Miljövård fördatabranschen? Unix kommer

av Urpo Kailia Forum 1988-08, sida 47, 05.05.1988

Taggar: Teman: data

MILJÖVÅRD

FÖR

DATABRANSCHEN? Unix kommer

En allt större andel av de stora leverantörerna stöder operativsystemet Unix. IBM, Unisys och Olivettl har nyligen lanserat egna Unix-system. År 1992 kommer 22 procent av alla installerade datorer att löpa på Unix, lova prognoserna.

en stora fördelen med Unix är att D det är portabelt och oberoende a hårdvaruleverantörer. I princip skall man kunna flytta över mjukvara mellan maskiner, oberoende av datorns typ eller storlek. Unix är avsett för mikro; mini- och centraldatorer.

Unix, mera specifikt Unix Systern V, ägs av den amerikanska telejätten AT&T. Företaget uppbär en licensavgift för varje levererat system. För övrigt skall Unix vara öppet för alla producenter och användare.

Det är framför allt användarna som gagnas av ett fungerande och utbrett standardsystem. /BM-kompatibilitet i mikrodatorvärlden är ett utmärkt exempel på detta. Utbudet av program ökar och programmen blir billigare eftersom man inte behöver skriva olika programversioner för olika datorer. Hårdvaruleverantörerna blir även tvingade till en hård konkurrens eftersom användarna blir oberoende av leverantörer.

Trots att versioner av Unix har funnits över 20 år på marknaden är standardiseringsarbetet ännu inte slutfört. Branschens snabba tekniska utveckling gör det svårt att synkronisera och koordinera produktutvecklingen.

Samarbete inom X/Open För att råda bot på problemet med inkompatibla datorer och program har flera betydande leverantörer anslutit sig till samarbetsorganet XOpen. Organisationen grundades år 1984 och den stöds av bl a AT&T, Digital Equipment Corporation, Hewlett Packard, Nokia, Olivetti, och Unisys. X/Open grundar sitt standardiseringsarbete på en allmän tillämpningsmiljö CAE (Common Applications Enviroment). CAE bygger på operativsystemet Unix och stöder framför allt programmeringsspråket C. X/Open stöder även Pascal (enligt ISO), Fortran (ANSI Fortran-77) och COBOL (ANSI COBOL-74).

FORUN, 3/1988

För att programmen skall bli portabla krävs det även standarder för filhanteringen. Indexfiler skall konstrueras enligt standarden ISAM. Tillämpningar som kräver kortare söktider och hanterar större informationsmängder konstrueras enligt reglerna för

Text: Urpo Kail allmänna relationsbaserade databaser SQL. COBOL- och C-program kan direkt kalla på SAL.

Den tekniska grundidén med X/Open och Unix är att tillämpningar kopplas till hårdvaran via CAE. Inga program får s a s röra vi järnet, eftersom programmet då skulle bli beroende av maskintypen.

Många maskiner …

Olivetti lanserar minidatorfamiljen LSX-3000 som baserar sig på 32-bits multiprocessorteknologi. Nyheten stöds av en massiv PRkampanj som innefattar t o m TV-reklam.

Unisys lanserar produktserien U6000 som bygger på Intels 32-bitsprocessor 80386. Med ett speciellt program, som kallas Merge 386, är det — i princip — möjligt att köra både Unix- och MS-DOS-program utan att byta operativsystem.

Tidigare har mikrodatorbaserade Unixsystem varit sällsynta. Vanligen har man använt sig av undertypen Xenix, som är en speciell Unix-version för Intels processorer. Bi a Nokia har levererat många Xenixsystem för MikroMikko 3.

Aven IBM utvidgar sin Unix-familj. Detta förväntas ge en puff framåt åt hela Unixmarknaden. Traditionellt har IBM förlitat sig endast på sin egen SAA-arkitektur när det gäller större datorer.

Nu innefattar IBMs Unix-familj, som går under namnet AIX, typerna PS2 80, 6150, 9370, 4381, och 3090.

.. men få program

De stora problemet med Unix är att programutbudet tillsvidare är blygsamt. Jämfört med mikrodatorvärlden är skillnaden mycket stor.

Av de inhemska företagsprogrammen kan nämnas Intime från Unic och Terttu från Tietotehdas. Programmen har funktioner för alla vanliga ekonomiska rutiner: Bokföring, lagerförvaltning, transporter mm.

Man kan hantera Unix-databaser med olika fjärde generationens språk (4GLs). ORACLE, INFORMIX och TODAY hör till de mest kända.

Trots att användaren kan tillfredsställa sitt basbehov av program, finns det ett stort behov av olika specialprogram.

Unix-världen har även ett annat problem. I praktiken är omgivningen inte alls så öppen och programmen så portabla som Unix-propagandan låter förstå. I praktiken uppstår det ofta problem.

De användare som är vana vid mikrodatörernas grafikegenskaper även missnöjda med att Unix-systemen ofta bygger på sk dumma terminaler.

Till de starka sidorna hör en effektiv miljö. Unix är ursprungligen planerad för minidatorer som har en betydligt högre prestanda än mikrodatorer som dessutom begränsas av MS-DOS. En viss konkurrenssituation kommer att uppstå mellan OS/2, IBMs nya operativsystem för mikrodatorer, och Unix. Tills vidare är det magert även med OS/2-program.

Enligt /DC, som är ett internationellt institut för scenarier inom databranschen, kommer Unix att växa kraftigt. År 1992 kommer 22 procent av alla installerade datorer att löpa på Unix. L 47

Utgiven i Forum nr 1988-08

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."