Mona Sahlin hos finansvärlden

17.09.2013

Mona Sahlin verkade gå hem hos en inledningsvis skeptisk lyssnarskara på Privata Investerares Club i Stockholm. Men så lade hon orden, helt ärligt tror jag, så det passade åhörarna:

Socialdemokratin har ett kluvet förhållande till storfinansen, men partiledarna har haft ett gott förhållande , Erlander med Wallenberg, Palme med Gyllenhammar. Och själv framstod hon, snarare levde upp till den högersosse som hon ibland beskrivs som.
Inget hördes om att ”det är häftigt att betala skatt”.

Sahlins stora tabbe inför valet 2010 var att ta med Lars Ohly i samarbetet s/mp. ”Jag borde ställt kabinettsfråga, men jag var för feg.”, sa hon, alltså för att vägra ta med vänsterpartiet eller avgå. Men det går inte att byta partiledare så nära inpå ett val, uppgiften är ju att hålla ihop partiet.

Partierna börjar blir för lika, risken är att vi får bara ett oppositionsparti, Sverigedemokraterna, sade Sahlin. Men ändå hoppas hon på att något parti går över blockgränsen, utan namns nämnande.

Apropå vänsterns kraftiga ledning i opinionsundersökningarna, tio procentenheter, varnade hon för övermod. Försprånget var ungefär lika stor inför förra valet men förlorades ändå. ”Underskatta inte Fredrik Reinfeldt och hans gäng.”, sade Mona Sahlin.

Dessförinnan berättade Bengt Ågerup, grundare av Q-Med extrakt för skönhetsoperationer, om hur han började i en källare och sedan sålde företaget för 3 miljarder kronor, av vilka huvuddelen skänks bort, t ex utbildning av barnmorskor i Tanzania. Han är emot rena bidrag, ”vi ger inte pengar utan motprestationer.”

Som nybliven riskkapitalist har han haft 300 besök av uppfinnare, innovatörer och entrepenörer och satsat en miljard på ett 30-tal projekt, många hos akademiker i Uppsala.

Den idé som visar sig ohållbar har Ågerup en sangvinisk inställning till: Bra, då vet vi att det inte går !

Det var lite lustigt att höra Conni Jonsson, VD för Wallenbergarnas riskkapitalbolag EQT, säga om privatiseringen av utbildning: Det har varit för lätt att tjäna pengar, vi vill ha tydliga regler, vi anpassar oss till vad som gäller. Men företagsledningens uppgift är att se till att så lite skatt som möjligt betalas men hela tiden i enlighet med lagen. Opinionen pumpas hela tiden via medierna av dåliga exempel från privat verksamhet men inte när det gäller offentliga verksamheter. Och organisationen Svenskt Näringsliv lyser med sin frånvaro i debatten, menade han.

Jag tycker det borde ha varit en fördjupad diskussion om riskkapitalbolagens metoder att högbelåna inköpta bolag så mycket att en del går omkull i dåliga tider och bankerna tvingas träda in. Nu framstod EQT som föredömligt: Conni Jonsson hävdade att de av EQT ägda bolagen ökat antalet anställda med 11 procent per år, försäljningen med 15 procent. Frågan är om inköpta bolag räknas in……..

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."