Utgiven i Forum nr 1976-14

Nairobi - och därefter?

av Robert Tamm Forum 1976-14, sida 13, 22.09.1976

Taggar: Orter: Nairobi Teman: u-länder

FORUM 14 : 76

Den avgörande sista natten i UNCTAD-konterensen i Nairobi var USA villigt att motvilligt stöda u-ländernas. främsta krav, det om etablering av en råvarufond. Det var en kompromiss som förutsatte ett stöd för USAs eget förslag om en resursbank.

I den avgörande omgången röstades resursbanken omkull med en enda rösts övervikt. Omedelbart därefter drog USA tillbaka sitt stöd för den gemensamma fonden.

Läget låste sig och har förblivit låst. U-ländernas försök att förhandla utgående från en maktposition misslyckades. Kommer de att lyckas i fortsättningen?

Kenyatta Conference Center i Nairobi, Kenya, där UNCTAD IV (Förenta Nationernas specialkonfereris om handel och utveckling) gick av stapeln i maj. Denna höst skall de förberedande förhandlingarna om råvarufrågor ske som konferensen förutsatte. Nu har dock konflikter seglat upp som äventyrar den stora internationella råvarukonferensen våren 1977.

13

NAIROBI — och därefter?

NW Utvecklingsländerna har sett hur oljevapnet bet. Det blev en tankeställare som talade sitt tydliga språk — det gäller att skapa en maktposition och förhandla utgående från den.

Uråt sett har u-ländernas språk blivit ett annat. Man talar inte längre om utvecklingshjälp utan om rätten att utvecklas. Också innehållet i den politik man drev har förändrats.

Vid en rad internationella möten — Lima -75, FNs sjätte extrasession, Manilla-mötet — gick man in för att tvinga igenom ett internationellt erkännande av varje lands rätt att styra sin egen ekonomiska framtid. Samtidigt försökte man bygga upp en ena front av u-länder och splittra industrilandsgruppen i olika fraktioner. Man försökte med andra ord skapa den maktposition som OPEC-länderna hade kunnat utnyttja så väl. Men svårigheterna var — och är forfarande — många.

En splittrad front

Jämfört med OPEC-länderna är Grupp 77 — alltså u-landsgruppen som i själva verket består av över 100 utvecklingsländer — mycket splittrad. Till den löst sammanknutna Grupp 77 som har blivit u-länderna diskussionsforum och påtryckningsorganisation hör länder med helt olika statsskick och med helt olika utvecklingsnivå. I många fall har 77-gruppens länder motsatta ekonomiska intressen. Trots att u-länderna i Manilla-deklarationen kunde ena sig om gemensamma krav gentemot industriländerna stod Grupp 77 splittrad inför UNCTADmötet i Nairobi i maj detta år. Men en maktposition förutsätter inte enbart en enad front, utan också ett vapen. Någon motsvarighet till oljevapnet erbjuder inte en enda av de övriga råvaror som u-länderna exporterar. Oljeexporten är koncentrerad till några få länder, industrilänForts. på sid. 16

Utgiven i Forum nr 1976-14

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."