När en modell slår slint
av Patrik Lindfors Forum 2009-01, sida 09, 29.01.2009
FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 1 2089
LEDARE
Patrik Lindfors är chefredaktör för Forum för ekonomi och teknik.
En tidsinställd bomb, som är inställd enligt det urverk som kallas konjunkturcykler, tickar i många företag. Flera av dem ha riskkapitalbolag som ägare.
När en modell slår slint
När pengarna slutar rulla in i normal ordning blir det problem för d flesta, Det är en situation som allt fler företag ställs inför i dag.
Den finanskris som vi upplever för tillfället har lett till att många bolag som för en kort tid sedan hade en stabil ekonomi nu brottas med stora problem då kunderna inte längre beställer varor eller tjänster som tidigare. När försäljningen minskar försämras betalningsförmågan. Det slår hårt mot bolag som har stora räntor och amorteringar att betala.
Under år 2009 kommer vi sannolikt att få se många företag som blir överskuldsatta då försäljningen minskar, En orsak är att väldigt få bolag verkar i branscher som är okänsliga för konjunktursvängningar.
Det är en viss grupp av företag som ofta har en stor skuldbörda, nämligen de som ägs av riskkapitalbolag. Att skuldsättningsgraden är hög beror på att riskkapitalbolagen vanligtvis köper företag genom att kombinera en mindre andel eget och en större mängd lånat kapital.
Riskkapitalbolagen samlar ihop pengar av investerare. Utöver de pengarna tar riskkapitalbolagen stora lån av främst banker för att få ihop tillräckligt mycket kapital för att kunna köpa också stora företag. Efter att köpet är klart förs lånet över på det uppköpta bolaget, som sedan betalar lånet med den egna vinsten, Riskkapitalbolagets målsättning är i detta fall att se till att företagets vinst och kassaflöde ligger på en sådan nivå att det kan hantera räntor och amorteringar. Efter några år kan företaget sedan säljas vidare.
Det är en modell som är extremt lukrativ för investerarna och riskkapitalbolaget så länge allting går som planerat.
Finländska Sanitec, som tidigare köptes ut från verkstadskoncernen Wärtsilä, är et exempel på hur ett företag kan drabbas när ovanstående affärsidé slår slint. Sanitec, som är Europas största tillverkare av badrumsutrustning, är ett bolag som gjort en hyfsad vinst men nu inte har råd att betala räntor och amorteringar. Orsaken är den höga skuldsättningsgraden. Bolaget ägs av det svenska riskkapitalbolaget EQT (se artikel på sid 22).
Problemet med en för stor lånebörda i förhållande till intäkterna gäller givetvis inte bara företag som ägs av riskkapitalbolag. Men risken i sådana bolag är större på grund av den bakomliggande förvärvsmetoden.
Fler krascher i riskkapitalbolagen är sannolikt att vänta. Deras affärsmodell bygger på att maximera vinsten till investerarna, och under en lång högkonjunktur är det ingen större överraskning att vissa i branschen låter pengabegäret gå före förnuftet och tar alltför stora risker.
Riskkapitalbolagen kan vara den rätta ägaren för företag som har behov av att växa snabbt, till exempel teknologiföretag. Ett annat exempel är verksamheter som kan börja leva ett eget liv efter att ha knoppats av från större koncerner där de inte längre hör till det som kallas kärnverksamheten.
Det är skäl att kritiskt granska riskkapitalbolagens metoder, men det finns ingen orsak att döma ut själva affärsmodellen. m
Temai detta mummer: Affärsreso » Många företag skär ned på kostnaderna för affärsresor på grund av konjukturnedgången. Det leder till att företag som erbjuder tjänster för affärsresenärer tvingas kämpa hårdare för att locka kunder. I USA har vissa flygbolag och hotell gjort stora förändringar för att förbättra trivseln för sina kunder (s. 26-27). Finländska VR investerar även för att få fler att välja tåget till S:t Petersburg(s. 34-36). Lisa Sounio berättar också varför hon startade nättjänsten Dopplr (5. 28-31).
www.forum.fi feedback Q forum.fi
FORUM
FÖR EKONOMI OCH TEKNIK
Tidskriften utkommer med tolv nummer per år Hemsida: www.forum.fi
Adress: Mannerheimvägen 20 A 00100 Helsingfors
Telefon: (09) 549 555 00
Fax: (09) 549 55577
Prenumeration: (09) 549 55511 Helårsprenumeration inom Norden: 87 euro
Redaktion:
Patrik Lindfors, chefredaktö (09)549 555 33, patrik lindfors&forum.fi Heidi Backas, redaktionssekreterare/reporter (09)549 555 55, heidi. backas forum.fi Allmän e-post: redaktionenQforum.fi
Grafisk design: Kristofer Pasanen,
Tuukka Rantala
Fasta medarbetare:
Leif Bergström (USA)
Henric Borgström (Norden)
Janne Salonen (ekonomi, samhälle) janne.salonenQhut.fi
Nicholas Anderson (kolumnist, Privat ekonomi) Richard Brander (kolumnist, EU-hörnan)
Kaj Arnö (kolumnist, Bli social på nätet)
Annonser och prenumerationer:
Sam Björklund: (09) 549 555 2 sam bjorklundforum.fi
Katja Lönnqvist: (09) 549 55511 (försäljning, fakturering, prenumerationer) katjalonnqvistaforum.fi
Delägare:
Driftingenjörsförbundet i Finland rf (DIFF) Ekonomföreningen Merkur rf Ekonomföreningen Niord rf Ekonomiekandidatföreningen rf Tekniska Föreningen i Finland rf (TFiF) Baraviföreningenrf
Föreningen Konstsamfundet rf
Utgivare:
Förlags Ab Forum för ekonomi och teknik Verkställande direktör:
Sam Björklund: (09) 549 555 22, sambjorklundforum.fi
Nettoupplaga: 11 007 exemplar (januari-december 2007)
Lösnummerpris: 7,90 euro
Tryckeri: tt-urex Borgå 2009
ISSN 0533 070X
Forum för ekonomi och teknik är tryckt på Novatech gloss 150 g/m? och Bianca 90 g/m?
Medlem i Tidskrifternas Förbund rf Te