Når skatterevolten också Finland?
Forum 1980-15, sida 52, 08.10.1980“ALLA FÖRSTÅR att vi inte kan reda oss utan skatter. Kärnfrågan är bur mycket vi skall låta människorna själva disponera över sina förtjänster och i vilken mån samhället skall fungera som något slags förmyndare som tar hand om folks inkomster för att nå jämlikhet.” Detta spikade Östra Nyland i et meningsutbyte om skattepolitiken med en entusiastisk anhängare av riksdagsledamoten Kaisa Raatikainens och bankdirektör Seppo Lindbloms högskattelinje.
Problemställningen i denna sommardebatt påminner i hög grad om den i meningsutbytet med statsbanksforskaren Peter Nyberg (sd) på denna plats senaste vinter. Östra Nylands formulering innehåller en klar linjedragning mot den socialistiska uppfattningen och bör därför kraftigt understrykas.
”Kollektiv konsumtion framom privat konsumtion. Eller sagt på annat sätt: Det är viktigare att människorna genom beskattningen deltar i sjukhus- och skolbyggen än att de skaffar en färg-TV till.” Människorna förväntas alltså altruistiskt knega för ändamål, som de själva kanske bara har indirekt nytta av!
Denna politik har ju finmejslats i vårt västra grannland under socialdemokraternas styre.
Men människorna vill ej följa med i galoppen. Jörn Donner ägnade en spalt i Hufvudstadsbladet ät ”den ständigt pågående skatterevolten som omfattar allt bredare skikt” i det svenska samhället. Han vittnade om den ”omfattand mellan radern arbetsovilja och olust för att till exempel arbeta på övertid” som är en följd av denna skattepolitik. (Den svenska metaliarbetaren har tex den kortaste faktiska arbetstiden i Västeuropa p g a högre sjuk- och annan frånvaro och mindre övertidsarbete. Delta framgår av en färsk undersökning, som Verkstadsföreningen i Sverige utfört. Utöver semestern var metallarbetaren borta 41 dagar/år från arbetet mot 11 för hans engelska kollega, vilken senare dessutom gjorde 116 timmar mera övertidsarbete per år.)
Donner såg redan tecken på att skatterevolten i svensk tappning också skall nå Finland. (En undersökning, som Taloustutkimus Oy nyss utfört och som kommenterats i pressen redovisar en nog så oroande skatteprotestmentalitet i samhället, inte minst hos de unga.) Det måtte vara något fel på en politik som leder till ett sådant slutresultat! Att motarbeta ett skattetryck som gör människorna håglösa innebär faktiskt inte skattepopulism utan visar omsorg om den enskilde, om hans rätt att själv få gestalta sin livsföring.
lakttagare är högst bekymrade över den modlöshet som utbrett sig i det svenska samhället och som Donner vittnar om. I dagens situation skulle man ju i Sverige behöva framåtanda och insatsvilja för att komma ur den ekonomiska baksmällan!
Socialdemokraterna förbiser att en sänkning av skattesatsen ingalunda behöver innebära skattebortfall utan tvärt Når skatterevolten också Finland om kan resultera i en inkomstökning. ÖN påminner om att svenska forskare visat hur en alltför hög skattesats faktiskt ger mindre intäkter. Linjeflygs dynamiska VD, som skurit lagrar med sina lågprissatsningar, har ivrigt kämpat för att samma filosofi borde tillämpas även beträffande skatterna: ett marginalskattetak kunde kompensera skattebortfallet.
Till sist: skatter måste uttaxeras, det är klart. Men bördan får ej göras så tung att den uppfattas vara orättfärdig. Det behövs politiskt väderkorn för att nosa sig till var gränsen går. Det förefaller som om vänstermännen saknat ett sådant.
KOMMENTARERNA till Aarne Saarinens stora intervju i HeSa har koncentrerats på hans plädering för ett omval av vår nuvarande president 1984. Helt i skuggan härav blev en central ideologisk tes, som han mera i förbigående slog fast: FEP är idag alltjämt ett revolutionärt kommunistiskt parti, som inte på ett bestående sätt kan anpassas till det kapitalistiska systemet. Trots att borgarna och endel socialdemokrater gärna skulle önska detta. Regeringssamarbetet har inte ”tämjt” kommunisterna.
Nyttig läsning för alla dem, som gärna intalar sig att en attitydförändring håller på att ske, åtminstone inom partiets majoritetsflygel.
I grund och botten är gränsen mellan de två flyglarna hårfin — allt taktiskt gnabb till trots. Oo
Cut ono
FORUM 15/80