Nokia startar på nytt
av Janne Salonen Forum 2013-09, sida 10, 26.09.2013
FER FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK
Nokia Startar på nytt
I finska medier beskrivs försäljningen av Nokias mobiltelefoni till Microsoft i domedagstoner.
JANNE SALONEN TEXT
X ”Nokia såldes” har varit en återkommande refräng och vanlig rubrik i kvällstidningar. Men bolaget Nokia har ingalunda sålts. I stället har man avtalat om att sälja den problemfyllda och för tillfället förlustbringande mobiltelefondelen. Det är förstås en mycket synlig del, och den bit som allmänheten har förknippat med bolaget.
För Nokias mobiltelefoner plus relaterade patent betalar Microsoft cirka 5,4 miljarder euro. Därtill beviljar Microsoft Nokia ett lån på 1,5 miljarder.
Till följd av affärerna, som ännu ska godkännas av Nokias extraordinarie bolagsstämma, får Nokia en välfylld kassa med likvida tillgångar som nästa vår uppskattas vara kring 7,8 miljarder euro.
Kvar blir nätverksdelen NSN, samt kartoch positioneringsdivisionen HERE och en patent- och licensieringsportfölj.
Efter försäljningen krymper Nokia till ett mycket mindre företag än vad det varit de senaste tjugo åren, men förblir ändå Finlands till omsättningen näststörsta industriföretag efter Neste Oil.
Vd STEPHEN ELOP lämnar Nokia och övergår i Microsofts tjänst, som chef för dess mobiltelefondivision. Nokias styrelseordförande RISTO SIILASMAA Övertar posten som tillförordnad koncernchef för Nokia, och finanschefen TIMO IHAMUOTILA Övertar vd-posten.
Kärnan i det nya Nokia utgörs av nätverksbolaget NSN, som de närmaste åren har goda tillväxtutsikter. Bolaget är särskilt starkt inom avancerade mobila bredbandsnätverk under benämningen 4G. Marknaden
NR 9 2013
TACK OCH ADJÖ, BEHÅLL VÄXELN. Nokias Risto Siilasmaa (till höger) skakar hand med Microsofts Steve Ballmer, och avslutar samtidigt ett kapitel finsk industrihistoria.
växer snabbt de närmaste åren, och NSN är den näst största leverantören i världen efter svenska Ericsson, som åter blir en huvudkonkurrent till Nokia. Företagen håller också på att utveckla ännu mera avancerade 5G-mobilbredbandslösningar. Efterfrågan på bredband tilltar snabbt då en allt större del av de mobiltelefoner som konsumenterna använder är så kallade smarttelefoner, i praktiken internetterminaler. Dessutom ökar användningen av pekplattor som också behöver mobilt bredband. I takt med detta sjunker försäljningen av persondatorer och laptops.
Det Nokia som blir kvar har goda tillväxtutsikter, och bra lönsamhet. En stark likviditetsposition ger företaget möjligheter att bygga på den existerande affärsportföljen, möjligen genom mindre förvärv som stärker nätverksrörelsen och kart- och positioneringsdivisionen. Nokia kan nu friare än tidigare sälja sina positioneringstjänster till telebolag och andra mobiltelefontillverkare, som hittills kanske har varit ovilliga att erbjuda en konkurrents lösningar åt sina kunder.
I princip hindrar ingenting Nokia att senare utveckla nya mobiltelefonlösningar med andra användarsystem än det hittills föga framgångsrika Windows. Från 2016 kan Nokia åter sälja mobiltelefoner under eget namn. En intressant möjlighet vore att utveckla telefoner som använder Meegostandarden, utvecklad av Nokia och Intel.
Microsoft har rätt att använda Nokias namn i sina Windows-telefoner i tio års tid. Frågan är nog om Nokia är hugat att igen möta de enormautmaningar som mobiltelefontillverkning i egen regi skulle medföra.
Nu kan aktieägarna åter se fram emot att Nokia betalar vinstutdelning på sina aktier. Det är möjligt att något annat, kanske asiatiskt företag (kinesiska Huawei?) besluter sig för att lägga ett bud på det kvarstående Nokia.
Annars kan bolaget med tillförsikt förbereda sitt 150-årsjubileum år 2015. Frågan är vem som blir nästa Nokiachef: förmodligen skulle det inte ses negativt bland investerare ifall Risto Siilasmaa fortsätter som koncernchef.