Nord Data 88

av Bjarne Nyman Forum 1988-10, sida 28, 02.06.1988

Taggar: Teman: data

NoraData 88 visar trenden: Samspelet mellan ledning, fackfolk och användar blir allt viktigare

Text: Bjarne Nyman

För att framgångsrikt kunna tillämpa datatekniken inom företag och organisationer måste samspelet melian ledning, datafolk och användarna fungera friktionsfritt. Ledningen måste förstå datafackfolkets sött att tänka och arbeta och tvärtom. Båda grupperna måste i sin tur sätta sig in i användarna roll och förstå deras krav.

de företag och organisationer där dialog en mellan berörda grupper fungerar bra har man också kunnat dra den största nyttan av informationstekniken och ökat produktiviteten mest, säger Uf Lönnqvist, ordförande i programkommittén för årets NordData-konferens, som arrangeras i Helsingfors och Esbo 13—16 juni.

En av konferensen målsättningar är denna gång att fungera som ett diskussionstorum, där alla parter som berörs av informationstekniken kan komma till tals.

Enligt Lönnqvist har informationstekniken nu nått det skede i utvecklingen, där hårdvaran inte längre begränsar användningen. Det är inte längre fråga om hur många Mips en dator klarar. Kapaciteten är oftast tillräcklig för att klara av även mycket krävande uppgifter.

— Informationstekniken som en strategisk resurs inom företag och organisationer är därför ett av de områden som arrangörerna av årets NordData-konferens har breddat programutbudet med. Personligen tycker jag, att vi nu lyckats skapa en konferens som har någonting nyttigt att ge såväl dataspecialister och användare som företagsledare, dvs, sådan information som skapar förutsättningar för företagsinterna diskussioner.

För att ny teknik ska fektivare krävs det enlig tagsledning, användare, rantörer för en nära dia — Grovt generalisera datafolket oc göra kontoren efLönnqvist att föredatafolk och levelog.

kan man säga at |everantörern är experter p teknikens mölligheter, medan företagsled ning och användare bä känner affärsidé och företagets verksamhet, säger Lönn qvist.

Kunskapsklyftan mellan grupperna och begränsad kommunikation grupperna emel lan begränsar starkt mö igheterna att få n teknik använd på rätt sä . Medan datafolke klagar på att användarna inte utnyttjar d hjälpmedel de de inte får de hjälpmedel ver.

2 år, klagar användarna på at de verkligen behö — Arbetsorganisationen och arbetsfördelningen måste förändras parallellt för att bädda för ny teknik. Om målet för informatioOnssystemen inskränks till att vi skall göra ungefär samma saker som hittills — bara något snabbare — kommer produktivitetsökningarna att utebli. Först när alla medarbetare i en grupp har tillgång till samma tjänster kan produktiviteten förväntas öka, hävdar Lönnqvist.

— Genom att starkare betona användningsområden för datateknik vill vi nå utanför kretsen av specialister, säger Ulf Lönnqvist, ordfö rande i NordData-programkommittén.

Det sker inte genom ett högre arbetstempo, utan genom effektivare informationsoch kunskapsutbyte. När en medarbetare enkelt kan plocka fram och bearbeta erforderlig information, finns förutsättningarna för ökad kreativitet och produktivitet.

— Vi får nya sätt att arbeta, och då kommer dagens entydiga yrkesbegrepp på kontoren att suddas ut. Varje medarbetare får mer omfattande arbetsuppgifter, som i sig leder till ökad förståelse för verksamheten, vilket vidrar till produktivitetsökningar.

Enligt Lönnqvist är det skäl att fundera över dessa frågor inom alla företag, som vill hänga med i den allt hårdare konkurrensen.

— Utbudet av ADB-kurser är stort i de nordiska länderna, men hittills finns det ingen annan konferens än NordData där deltagarna kan välja bland 200 föredrag under tre dagars tid. Med det breda utbudet vill man bereda möjligheter för olika personalgrupper inom företag och organisationer att uppdatera sina kunskaper lämpligt inför semesterperioden, säger Lönnqvist. — Olika representanter för samma företag kan lyssna på olika föredrag och diskutera just de frågor som berör dem själva och i ett senare skede tillämpa de nya kunskaperna i praktiken.

Ämnesområden avsedda för dataspecialisterna täcker senaste nytt i databranschen, såväl teknik och ekonomi som administration, yrkesroller och ADB inom produktion och planering. På samma sätt som under tidigare NordData-konferenser kommer specialinriktade work shops att arrangeras även denna gång. Tre av dessa endagsseminarier behandlar säkerhetsfrågor, copyright och rättsskydd. .

EFTA-mötet…

fortsättning från s 1 rån EFTA-ländernas motvilja till övernaionella beslut omöjliggörs en dylik process på EFTA-området.

€ Integrationen bygger centralt på reciprocitetsprincipen, m a o på principen att fördelar som eftersträvas utomlands förutsätter motsvarande eftergifter i det egna landet. Detta betyder tex att när man eftersträvar en jämställd behanding av finska produkter på EG-området i fråga om tekniska standarder eller ’estningsförfarande, förutsätts att motsvarande standarder eller testning tillämpas även i Finland för EG-produkter. Samma princip berör även företagsetablering, beskattning, konkurrens osv. Ett stärkande av konkurrensställningen utomlands för m a o med sig att den internationella konkurrensen i det egna landet skärps. Fastän detta kan vara en svår process för månget företag att genomgå, medför dock en ökad konkurrens många fördelar, t ex ökad service, bredare sortiment, lägre konsumentpriser o s v. I praktiken förberede 10/1988 FRUN

Utgiven i Forum nr 1988-10

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."