Utgiven i Forum nr 1976-01

NORDTEST samordnar provningen i Norden

Forum 1976-01, sida 11, 21.01.1976

FORUM 1 : 76

NORDTEST samordna provningen i Norden

Då köparen ‘av en vara väljer mellan olika produkter för samma ändamål är han i behov av att få jämförbar information för att kunna fatta sitt beslut.

Det finns alltså ett behov att kunna jämföra resultat från olika provningar.

Då kontrakt tex görs upp mellan köpare och säljare i två olika länder bör “det finnas en gemensam provningsmetod som kan tillämpas i båda länderna för att fastställa överenskomna kvalitetskrav.

Inom vissa områden planerar myndigheterna att införa gemensamma nordiska bestämmelser. En av förutsättningarna är då, att egenskaper kan uppmätas på samma sätt och detta i sin tur förutsätter att samma provningsmetoder tillämpas.

De nationella krav som fastställts av myndigheterna behöver däremot inte alltid vara lika. Det kan ibland finnas skäl till avvikelser.

Om NORDTESTs verksamhet berättar här dess direktör, Bo Lindholm.

»” NORDTEST är ett organ för nordisk samordning inom provningsområdet. NORDTEST började sin verksamhet med att kartlägga hela provningsområdet och notera aktuella, för att inte säga akuta behov av samordning.

Efter det utförde man mera djupgående analyser av prioriterade, utplockade delområden. För att bearbeta dem bildas fackgrupper med högt kvalificerad fackmän från varje nordiskt land. Dessa fackmän stöds av en nationell referensgrupp.

Hittills har fackgrupper bildats för områdena Bygg, Brand och Akustik. Nya bildas för närvarande för områdena VVS (värme vatten sanitet) och NDT (non-destructive testing, dvs oförstörande provning).

Byggbranschen är alltså ett viktigt område där man strävar mot samordning. Det finns en nordisk kommitté för byggbestämmelser (NKB) som har på sitt program att tillse att nya och i möjligast mån samordnade byggbestämmelser utges i de nordiska länderna. Dethär fordrar en omfattande genomgång av provningsmetoderna, och en del av det arbetet utförs av NORDTEST-Bygg. Om lämpliga provningsmetoder saknas, sätter fackgruppen i gång ett utvecklingsarbete.

På samma sätt väljer fackgruppen NORDTEST-Brand viktiga provningsmetoder och rekommenderar dem för nordiskt bruk.

Man kontrollerar metodernas användbarhet genom samkalibrering. Det betyder att samma material provas enligt en föreslagen beskrivning vid flera laboratorier, och sedan kontrollerar man att resultaten överensstämmer. Byggområdet är så stort och betydande att det kommer att dominera NORÖDTESTs verksamhet ännu en tid framöver. Nya fackområden förstuderas emellertid redan.

Också om verksamheten inom NORDTEST främst syftar till samordning inom Norden är det inte möjligt att betrakta aktiviteten som enbart en nordiskt angelägenhet. Man måste också tänka på den internationella standardiseringen och på de regler som uppställts av olika handelsblock.

Ett samarbetsavtal har slutits mellan NORDTEST och INSTA, som är de nationella — standardiseringsorganisationernas nordiska samarbetsorgan. Genom detta avtal försöker man undvika dub: belarbete och besluter hur informationsutbytet ska ordnas. För vissa produkter har slutits bilaterala avtal mellan nordiskt land och annat land om ömsesidigt godkännande av provningsresultat. Ett sådant avtal innebär vanligen att importlandet för en viss produkt godtar tillverkarlandets provningsresultat. Sådana överenskommelser registreras av NORDTEST. De är inte ännu så vanliga men väntas öka i antal.

NORDTESTs verksamhet har pågått under cirka två år och fyller uppenbart ett stort behov inom provningsområdet. Den arbetsform man valt, med specialister inkopplade på definierade arbetsuppgifter har visat sig lämplig. Både viljan och förmågan till samarbete har visat sig anmärkningsvärd hos de nationella representanter som deltar i verksamheten.

O

NORDTESTs arbete i korthe e NORDTEST är ett gemensamt nordiskt organ med uppgift att främja utvecklingen inom provningsområdet. Det bildades 1973 på initiativ av nordiska rådet. Verksamheten leds av en styrelse med en av regeringen utsedd ledamot från varje nordiskt länd. Generaldirektör Pekka Jauho från Statens tekniska forskningscentral är finländsk styrelsemedlem.

e NORDTESTs verksamhet administreras av ett sekretariat i Stockholm. Arbetet i styrelse och fackgrupper finansieras av de medverkande institutionerna. Nordiska fonden för teknologi och industriell utveckling svarar för finansiering av projektverksamhet och sekretariat.

e Praktiskt taget allt arbete I NORDTESTs regi sker i form av projekt. För varje arbetsuppgift uppställs mål, tidsprogråm och kostnadsram. Projektet beställs till fast pris hos lämplig institution, högskola eller företag. Projekten följs av kontaktmän som också ska godkänna projektresultaten.

e Arbetet syftar främst till att välja ut lämpliga redan existerande nordiska provningsmetoder och att utveckla nya provningsmetoder, samkalibrera provningsutrustning o dyl. Observera att NORDTEST inte själv utför provning, men väl tar initlativ till provning.

e De metoder som utvalts av NORDTEST förtecknas i ett sk NORDTESTregister som publiceras minst en gång per år. Där framgår benämning och beteckning på de utvalda metoderna (NORDTEST-metoderna) och där anges: också varifrån de kan erhållas. Nya metoder offentliggörs’i en särskilt publikationsserie. ”

Vad är provning?

Med provning avses ”en undersökning som utförs för att bestämma en eller flera egenskaper hos ett objekt”. Oblekt kan vara material, produkter, konstruk— tioner, anläggningar, tekniska system och förfaranden.

Provning skall utföras så, att jämförbara resultat erhålls vid upprepat utförande och vid provning utförd vid olika laboratorier.

En förutsättning för att detta skall lyckas är att den provande personalen har tillräckliga kunskaper, att provningsutrustningen är av en viss kvalitet och kalibrerad och att beskrivningen över hur provningen skall utföras är tillräckligt detaljerad och likalydande vid olika laboratorier.

Utgiven i Forum nr 1976-01

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."