Utgiven i Forum nr 2009-07-08

Norge kvar i rikemans­toppen trots sinande olja

av Henric Borgström Forum 2009-07-08, sida 20-21, 27.08.2009

Taggar: Orter: Norge Teman: olja

El FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 7-8 28009

VARLDEN: NORDEN

Norge kvar i rikemanstoppen trots sinande olja

Det blir allt dyrare att leta efter nya olje- och gasfyndigheter eftersom de i regel finns i otillgängliga områden med svårt klimat. Norge har investeringar i den globala oljeindustrin som ger intäkter efter att de egna källorna sinat.

HENRIC BORGSTRÖM I ÖRESUND

X Med ett oljepris som kastats mellan ytterligheterna 147 dollar per fat (159 liter) sommaren 2008 och därefter ned mot 40 dollar i slutet av samma år skulle man kunna tro att Norge och flera andra oljeexporterande länder svajat kraftigt i en tid redan full av ekonomisk instabilitet.

Men när oljepriset nu under augusti månad ser ut att ha stabiliserat sig på nivån 7075 dollar så är det en fullt tillräcklig nivå för att trygga ett fortsatt kraftigt överskott i utlandsaffärerna och dessutom hålla igång letandet efter nya källor uppåt Ishavet med allt dyrare produktionskostnader. Det överlägset största norska oljebolaget, börsnoterade men statligt dominerade STATOIL HYDRO, uppges behöva cirka 55 dollar per fat för att gå med vinst.

Norge går till parlamentsval 13 och 14 september. Sex av de sju partierna i stortinget är idet mesta eniga om oljepolitiken. Det gäller de tre i den rödgröna regeringen (arbeiderpartiet, socialistisk venstre, senterpartiet) och tre oppositionspartier (hgyre, venstre, kristelig folkeparti). Utanför står det högerpopulistiska fremskrittspartiet med en annan oljepolitik.

Om den senaste opinionsundersökningen står sig i valet blir det regeringsskifte: 90 mandat för de fyra borgerliga och 7 för de rödgröna. Men opinionen tyder på att fremskrittspartiet kan bli större än de tre övriga borgerliga partierna tillsammans. Frågan är då om partiet kan få med de tre andra borgerliga partierna på en delvis ny oljepolitik, till exempel att påtagligt minska det statliga ägandet i energiföretagen och dessutom försäljning av aktierna i STATKRAFT (mest vattenkraft), TELENOR, banken DNB NOR och flygbolaget sas.

Prospektering norr om Lofoten. Ytterligare en fråga där fremskrittspartiet har en annorlunda uppfattning är att det vill låta en större del av de oljepengar som nu går till en statlig pensionsfond i stället pumpas in i statskassan. I dag är överföringen till statskassan maximerad till 4 procent av oljeintäkterna, vilket förra året medförde att över 8 procent av statskassans intäkter kom direkt från oljan.

Ytterligare en annan fråga som blir aktuell för den nya regeringen är i vilken utsträckning oljeletning, prospektering, ska tillåtas norr om Lofoten, där den nu är otillåten fram till nästa år.

Allt fler i oljebranschen diskuterar nu vilket år “peak oil” inträffar; den allra högsta produktionsnivån innan den med naturnödvändighet minskar. I USA har produktione gått ned sedan 2007, i världen har den minskat sedan sommaren 2008 då den stod på topp med 87 miljoner fat om dagen (på årsbasis cirka 3 450 miljoner ton).

I Norge har oljeproduktionen sjunkit långsamt från toppåret 2001 då den uppgick till 162 miljoner ton (Mton) och därefter sjunkit ned till förra årets 114 Mton. Under sammatidhar Saudiarabien producerat drygt 500 Mton årligen, Ryssland närmare 500 Mton, USA över 300 Mton och Iran förra året över 200 Mton.

Förbrukningen i de nordiska länderna uppgick förra året till i Sverige 15 Mton, Finland cirka 11 Mton, Norge cirka 10 Mton och Danmark cirka 9 Mton. Världens största konsument USA förbrukade samtidigt närmare 900 Mton och Kina 375 Mton.

Den norska gasproduktionen har dock ökat kraftigt upp till förra året motsvarande 100 Mton olja. Därmed placerade Norge sig som nummer fyra i världen efter Ryssland, USA och Iran. När det gäller ”proved reserves” ligger Norge på ungefär tolfte plats.

Tomma borrhål, Naturligtvis har lågkonjunkturen spelat in när världskonsumtionen av olja nu vänt nedåt. Men de två avgörande faktorerna för framtiden är » Kommer efterfrågan på just olja att öka

STATOIL HYDRO/BYVIND HAGE igen eller kommer alla alternativen att svara för den ökade efterfrågan på energi som väntas när krisen väl är över - kol, gas, kärnkraft, vattenkraft samt sol, biobränsle, vind och vågkraft. » Allt fler borrhål visar sig vid prospekteringen tomma på olja och gas. Det blir allt dyrare att leta efter nya fyndigheter eftersom de i regel finns i otillgängliga områden med svårt klimat. Samtidigt sinar allt fler gamla oljekällor även om en del blev lönsamma att ta i bruk igen efter förra årets rekordpriser på råoljan. Kostnaderna var dock i verkligheten dubbelt så stora att ta fram ett fat olja 2008 som 2002.

Danmark räknar med att för egen del inom entioårsperiod blinettoimportör av både olj och gas från sin del av södra Nordsjön (se artikel ovan).

Bra läge för Norge. Norge har det dock väl förspänt, med stora möjligheter norr om Nordkap och bort mot Barents hav där man gränsar till Ryssland, samt redan bevisade fyndigheter i Norska havet, när fyndigheterna i Nordsjön sinar. Enligt en beräkning vid det senaste årsskiftet har Norge kända reserver motsvarande allden olja som tagits upp sedan oljeäventyret började för 25 år sedan och ytterligare nästan lika mycket i beräknade fyndigheter.

Det största oljefältet Statfjord beräknas kunna producera till år 2020.

Norge är världens tredje största exportör av olja efter Saudiarabien och Ryssland. Men

ENERGI

Danmark nettoimporterar olja och gas inom tio å anmarks fyndigheter i södra Östersjön D: istarkt avtagande. Densstatliga energistyrelsen beräknar att landet tvinga nettoimportera olja från år 2018 och naturgas från 2020. Det ledande energibolaget DONG anser att det inte finns mycket mer att finna i den danska delen sedan allt fler borrhål visat sig torra. 2004 producerades närmare 20 Mton, förra året 14 Mton. Samtidigt uppgick förbrukningen till cirka 9 Mton.

Produktionen av naturgas har det senaste året uppgått, omräknat till oljeekvivalenter, till cirka 10 Mton. En del exporteras till Sverige i en gasledning från Malmö via Göteborg upp till det petrokemiska centret Stenungsund. Men utbyggnaden av den planerade ledningen upp genom östra Sverige som nu färdigställts till mitten av Småland har lagts på is. Ungefär en tredjedelav gasen exporteras, därav naturgas motsvarande 1 Mton olja till Sverige.

När Statoils oljefält i Nordsjön sinar återstår fortfarande gasfyndigheter och nya oljefyndigheter utomlands.

PRODUKTION.

samtidigt är landet främst via Statoil med i många konsortier världen över för att utvinna nya oljefyndigheter i bland annat Brasilien, Angola, Libyen, Azerbajdzjan, Kanada och med ryska GAzPrRoMi Ishavet.

Så när oljefälten sinar de närmaste årtiondena i Nordsjön finns mycket kvar i gasfälten, och dessutom finns de nya fyndigheterna. När/om oljan blir en bristvara på världsmarknaden om några årtionden blir priset så mycket högre att norrmännen med många världsledande företag inom teknik, service och shipping rimligen behåller sin position som ett av världens rikaste länder.

Till detta kommer att Norge är ett av de länder som har mest utbyggd vattenkraft per capita.

Utgiven i Forum nr 2009-07-08

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."