Nya vägar i handeln Finland - Storbritannien
Forum 1977-18, sida 15, 23.11.1977minska lönelyf har gjort det är en annan fråga… Ett svar som kan tolkas hur man vill. Frågan är om en konservativ regering överhuvudtaget kunde lyckas i dag. Många tror att den skulle leva alltför mycket på fackföreningsrörelsens nåder. Men det gör labourregeringen nu också, fast på ett annat sätt.
Mrs Thatchers idé
Liksom i så många andra länder, frågar man sig också i Storbritannien hur väl fackföreningsledarna representerar de stora skarorna av löntagare. Det konservativa partiets ledare Mrs Margaret Thatcher har tydligt ifrågasatt demokratin inom fackrörelsen, genom att meddela att hon, om de konservativa kommer till makten, kommer att genomföra ett ekonomiskt-politiskt referendum, alltså en direkt folkomröstning.
Det är naturligtvis inte tillräckligt att hålla lönerna i schack för att öka den ekonomiska tillväxten, som nu är 2—3 procent. Industriproduktionen som nu ökar med 5 procent, måste stimuleras ytterligare.
Här finns många problem, Lönsam hetsnivån måste förbättras, för närvarande har man en mycket svag förräntning på arbetande kapital.
Industrin sackar efte — En minoritet av den brittiska industrin ligger varken bättre eller sämre till än utländsk industri, säger Mr Heigham. Men den stora majoriteten ligger dessvärre ett gott stycke efter. Det kommer att vara vårt huvudsakliga problem under en Iång tid framöver. Och det är inget nytt problem.
— Också om Storbritannien har en fullständig industristatistik för endast de senaste trettio åren, så kan man konstatera att vi ända sedan 1870 har sackat efter i förhållande till andra länder. Hela industrin, och speciellt den problematiska bilindustrin (British Leyland) är i stort behov av modernisering och rationalisering.
I den mörka bilden finns två överraskande ljuspunkter. Jordbruket är i Storbritannien lönsamt. Man har uppnått självförsörjningsgrad. De stora enheterna garanterar rationell produktion (av någon anledning kom
Premiärminister Callaghan talar frankt om arbetslöshet och lönestopp, på ett sätt som får det finländska politikersnacket att framstå som kväljande sockervadd.
FORUM 18/7 torparfrigörelsen aldrig till England och landet har aldrig upplevt splittringen i många små olönsamma jordplättar). En av de mest framgångsrika industrierna vid sidan av jordbruket är textilindustrin. Är det traditionen från Spinning Jenny’s dagar? I vilket fall som helst är produktionen här rationell och effektiv i ett hårt konkurrensklimat.
Omdiskuterat organ
Industriell strategi och planering görs på ett nationellt plan. Det sker ’ inom det omdiskuterade organet National Enterprise Board eller NEB, där både regering, företagsledning och fackföreningar är representerade. NEB har fyrtio arbetsgrupper som täcker alla industrisektorer.
Det är inte bara ett holdingbolag för statens aktieinnehav i tretton företag. NEB försöker också att sprida positiva erfarenheter och metoder från de framgångsrikaste företagen till andra mindre framgångsrika. NEB är naturligtvis också en kanal för information till regeringen.
Mr Heigham påstår att NEB inte har ökat regeringens inflytande över det brittiska näringslivet. Därom torde åsikterna vara delade. Men däremot har staten fullt upp med att försöka svälja de bitar man redan tagit för sig. Bland annat planerar man att omorganisera den brittiska järn och stålindustrin för cirka 80 mil joner pund. Så de närmaste åren har labourregeringen inga konkreta planer på att utvidga nationaliseringen av företag.
På lång sikt är policyn enligt Mr Heigham: en lönsam privatsektor och en lönsam statlig sektor. Ett är också säkert: att de statliga medel som investeras både i den privata och statliga industrin kommer att öka starkt. 13