Utgiven i Forum nr 2008-07-08

Nytt mandat för Barroso

av Richard Brander Forum 2008-07-08, sida 25, 28.08.2008

Taggar: Teman: EU

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 7-8 2888 Richard Brander är t.f. forskare vid Nätverket B R A N D E R för Europaforskning vid Helsingfors universitet och tjänstledig journalist på Hufvudstadsbladet.

Europeiska unionen befinner sig i en kris. Problemen beror inte på EU-kommissionens ordförande som har skött sitt uppdrag högs tillfredsställande.

Nytt mandat för Barroso

EU-kommissionens ordföran de José Manuel Barroso vill fortsätta på sin post då hans nuvarande mandatperiod löper ut. Eftersom Barrosos kandidatur stöds av bland andra Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Italiens premiärminister Silvio Berlusconi finns det goda förutsättningar för omval, Tyska förbundskanslern Angela Merkel är däremot inte lika förtjust i vad den tidigare portugisiske premiärministern har åstadkommit. Eftersom stats- eller regeringscheferna från de 27 EU-länderna måste vara eniga räcker det om ett land hotar med veto.

Det är efter valet till EU-parlamentet i juni nästa år som en ny kommission ska utnämnas för perioden 2009-2014, Eftersom mitten-höger-gruppen EPP troligen förblir störst i parlamentet är det sannolikt att den genuint marknadsliberale Barroso får det politiska stöd som behövs. Trots att medlemsländerna utser kommissionens ordförande råder det samförstånd om att EU-valet måste påverka nomineringen — annars skulle väljaraktiviteten bli ännu lägre än de redan nu pinsamt låga siffrorna,

Den 52-årige Barroso var vänsterradikal maoist isin ungdom då han kämpade mot högerdiktaturenisitt land. Sedan dess har han vandrat högerut och som premiärminister i Portugal stödde han kriget i Irak. Trots det lyckades han hålla sig på god fot med fransmännen och tyskarna som motsatte sig de USAledda krigshandlingarna mot Saddam Hussein. Barroso valdes till EU-kommissionens ordförande 2004 då han dök

Det viktiga fö ring - socialdemokraterna — och på att hans gamle trätobroder Göran Persson i Sverige gjorde tummen ned. Lipponen är visserligen en övertygad europé menlite långsarn i vändningarna; den kvicke och språkkunnige Barroso har säkert varit en lämpligare person att leda den mångkulturella, 20 000 personer starka EU-byråkratin.

Sedan Barroso blev kommissionsordförande har EU gått från den ena krisen till den andra, börjande från fransmännens och holländarnas nej till EU:s konstitutionella fördrag 2005 till irländarnas nej till Lissabonfördraget 2008. Beträffande irländarnas nej till Lissabonfördraget menar Barroso att det inte handlade om ett misstroendevotum mot EU eller EU-kommissionen, utan om att irländarna kände att de inte hade fått tillräckligt med information. Och det är få som lägger skulden för EU:s problem direkt på Barroso, som har satt kampen mot klimatförändringar högst på sin europeiska dagordning. Miljöfrågor kan förefalla politiskt opportuna men att sätta fokus på klimatet kan också medföra politiska spänningar; i synnerhet Tyskland har varit kritiskt inställt till vissa EU-förslag som slår hårt mot landets bilindustri och energiproducenter.

Innan irländarna avgav sina nejröster spekulerades det i Bryssel om att Barroso skulle fortsät taleda EU-kommissionen, att Tony Blair skulle bli president för Europeiska rådet (toppmötena) och att Carl Bildt skulle bli unionens utrikesminister, Eftersom det är osäkert om det nya fördraget alls kommer att träda i kraft kanske de två senare tjänsterna inte alls inrättas. I ett sådant läge kan det vara bra med konti upp som en svart häst efter att 3 : nuitet i ledningen för EU-kommissiStorbritannien inlagt veto mot regeringen 1 onen. Åtminstone Finland och Matförhandsfavoriten Guy Ver- Helsingfors är att ti Vanhanen torde inte sätta käppar i å ien. sx en Cd hj för B; . Det viktiga för rehofstadt från Belgien. . b ä d d a för en så julet ör arroso. et viktiga Ör Te: Förra gången hörde också . . geringen i Helsingfors är i stället att Paavo Lipponen till dem som inflytelserik post bädda för en så inflytelserik post som drömde om toppjobbet i Brys- som mi ö j IN gt för möjligt för den finländske kommissio sel. Lipponen föll främst på att han tillhörde fel partigruppe Olli Rehn.

nären Olli Rehn i den nya Barrosoregimen 2009-2014. 8

Utgiven i Forum nr 2008-07-08

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."