Nytt mässcentrum i Helsingfors
Forum 1974-12, sida 38, 21.08.1974Taggar: Personer: Olle HeroId Orter: Helsingfors Teman: mässcentrum
AKTU
FLIT) från Finland
Roseniew går in för tillverkning av furfural i industriell skala
På bliden en i Granada, Spanien, nyss färdigbliven furfuralfabrik. Som råmaterlal använder fabriken jordbruksavfall, dvs mandelskal och ollvpressningsavfall. Tillverkningskapaciteten är 8000 ton furfural per år.
Oy W. Rosenlew Ab kommer under hösten 1974 att vid sin provanläggning i Björneborg återupptaga den industriella furfuralproduktionen efter en paus å två år. Fabrikens årliga fururaltillverkning kommer = att vara 1000 ton och i samband med den uppföres en återvinningsanläggning för ättiksyra med en kapacitet på 600 ton per år. Fabrikens fakturering stiger till ca 6 mmk per år. Rosenlew är den enda tillverkaren av furfural i Norden och största delen av fabrikens produktion skall gå på export. Furfural är ett viktigt råmatetrial inom olje- och plast- samt den petrokemiska — industrin. Ättiksyran kommer att levereras i huvudsak till den inhemska kemiska industrin.
Som råmaterial kommer furfuralfabriken att använda helvedsbjörkflis, som inte tidigare använts i industriell skala inom landets kemiska träförädlingsindustri. Genom denna metod tillvaratages råveden betydlig 4 noggrannare än vad som hittills skett. För att säkerställa tillgången på helvedsflis kommer bolaget att för avverkningen anskaffa en huggmaskin, med vilken största delen av den flismängd fabriken behöver kommer att kunna framställas. Furfuralfabriken kommer vid sidan av sitt huvudsakliga råmaterial, inhemsk helvedsflis, också i fortsättningen att använda olika slag av utländska råmaterial för att utpröva dessas lämplighet för framställning av furfural. Provkörningarna skall närmast betjäna utländska kunder, som avser att köpa apparatur för furfuralfabriker från olagets processtekniska fabrik. Processtekniska fabriken, som kör till bolagets metallindustri, har hittills levererat furfuralfabriker till Spanien, Polen och Syd-Afrika; och leveransen av apparaturen för en fabrik på Filippinerna pågår som bäst. Dessa fabriker använder i huvudsak bagass, dvs ett sockerrörsavfall, som råmaterial.
Stororder på ventiler
Oy John Stenberg Ab, som levererat ventiler till de svenska atomkraftverken Ringhals, Oskarshamn och Barsebeck, har med Ab Asea-Atom undertecknat leveransavtal gällande ventiler för Forskmark Kraftgrupp Ab:s två 900 MW:s kraftverk i Forsmark och för Industrins Kraft Ab:s 660 MW:s kraftverk i Olkiluoto.
Köpesumman uppgår i detta nu till ca 3 milj mark, men väntas stiga avsevärt när definitiva specifikationer uppgjorts. Kraftverken, som är av kokarreaktortyp, skall enligt avtal vara i full gång år 1978 resp 1980. Stenbergs leveranser, som omfattar såväl kolståls- som syrefasta ventiler, sker under år 1975 resp 1976.
Optioner för fyra kommande atomkraftverk ingår också i avtalen.
Fin-Crepe A/S
Oy Nokia Ab och G. A. Serlachius Oy har enats om marknadsföringssamarbete i Danmark. Avsikten med samarbetet är att effektivera marknadsföringen av de båda bolagens mjukpappersprodukter samt att på sikt öka den gemensamma marknadsandelen i Danmark, ”I Danmark har vi mera konkurrenter än någon annanstans, bla" Sverige, Tyskland, Holland och England”, säger dir Leif Hernberg på Nokia. ”Danmark är en utmaning. Klarar vi oss där borde vi klara oss varsomhelst. På grund av att konkurrenterna redan från tidigare var så många slog vi ihop oss med Serlachius.”
Ett gemensamt marknadsföringsföretag Fin-crepe A/S har grundats. Nokia och Serlachius äger hälften var, Fin-crepe A/S kommer i praktiken att ansvara för marknadsföringen av det gemensamnia mjukpapperssortimentet under = varumärket ”Fin-crepe”. Lanseringen av de nya sortimentet börjar i nästa månad.
Fin-crepe A/S försäljningsorganisation administreras som ett fristående bolag kallat SamSalg Aps. Fältorganisationen består av en försäljningschef och 5 man på Jylland och Fyn. Både Fin-Crepe A/S och SamSalg Aps personal är dansk och båda företagen leds av direktör Tage Larsen.
3000 om en båt
Då våra stora skeppsbyggare sätter igång ett nytt projekt, innebär det sysselsättning för ett stort antal industrier runt om i Finland. En snöboll sätts i rullning som växer sig allt större. Hundratals finländska firmor har indirekt bidragit till varje fartygsdop. Omkring 20000 personer sysselsätts direkt av finländska skeppsvarv, och lika många indirekt genom underleverantörer Enligt sina egna beräkningar har Wärtsilä omkring 600 mer eller mindre ständiga underleverantörer. Tar man med alla tillfälliga leverantörer stiger antalet till ca 3000. En av de största leverantörerna är givetvis Wärtsiläs egna produktionsinrättningar, som förser skeppsvarvet med bla motorer, pumpar och ankarkättingar. För den elektriska — apparaturen = står Strömberg. Stålet kommer från Rautaruukki. Rauma-Repola levererar bla lyftkranar och Pargasföretaget Navire Jastluckor och lastningsramper. Med UpoAsko Yhtymä har Wärtsilä gjort kontrakt till slutet av år 1976 om skeppsinredningen, främst till lyxkryssarna. Delvis sköts också inredningen av företaget Lepokalusto Oy. På Valmet görs i allmänhet två till tretusen beställningar per fartyg. Av projektets pris utgör ca hälften ‘underleveranser, av vilka Valmets egna fabriker också har en del. Ungefär 20 Yo av underleverantörskoöstnaderna utgörs av stålleveranser från Rautaruukki. Större ständiga underleverantörer på Valmet uppgår till ett tjugotal, bla Aga, Äsko, MetsäVänd!
Forum 12/74