Utgiven i Forum nr 2013-12

Nyttiga inhemska appar – finns de?

av Henry Clay Ericsson Forum 2013-12, sida 33, 23.12.2013

Taggar: Teman: appar

Skicka dina kommentarer till adressen: feedbackeforum.fi

Nyttiga inhemska appar = finns de?

HENRY CLAY ERICSSON Kring pekdatorer och smarttelefoner har det vuxit upp ett ekosystem av finurliga applikationer som kan laddas ned på ett klick. Ofta gratis ibland för några futtiga euron.

Att Finland är bra på dataspel är allmänt känt. Rovio med sina arga fåglar och Supercell med sina fajtande klaner och idisslande kossor är lönsamma tillägg till vår djurhushållning.

Tidsfördriv i all ära, men finns det nyttiga inhemska appar? Norrmännen tycks ha mutat in vårt väder med sin app yr.no. Svenskengelska lexikonet är gjort av en serbisk dam. Bästa kompassen på i-Store verkar vara rysk.

Kan vi inget själv? Den retoriska frågan på Linkedin fick genast mothugg av ettriga programutvecklare längs vår långa kust, från Åbo via Åland till Vasa och Korsnäs. Exemplen strömmade in i rask takt.

Appar för sport och hobby. Den ”sociala sportappen” SportsTracker bokför dina löp- och skidsträckor samt andra motionsrundor med info om tid, distans och medelfart, på karta. Företaget som är ett spinoff från Nokia har utvecklats till världsledande i sin nisch.

Med appen Polar Beat för din Polar Electro pulsmätare kan du lyssna på din kropp och sköta din träning smartare. Med Polar Team kan lagledaren på sin skärm se varje lagmedlems puls separat. Polar Education är till motsvarande nytta för idrotts- och gymnastiklärare.

Golf Gamebook håller reda på dagens score för ditt gäng på banan och sparar dina historiska resultat.

Pico Brothers ljudliga appi din telefon gör ditt lockrop oemotståndligt för närmaste älg (and, gås, kalkon, coyote, stryk det som inte önskas). Hittar du inte tillbaka? Suunto har för sin GPS-klocka ett tusental nischade alternativ för olika hobby- och sportgrupper.

Appar för trafikanter och turister. ReittiGPS är en välgjord app för att hitta lämpliga rutter i Helsingfors kollektivtrafik. Andropas av Akiware kan personifieras för att snabbare välja just dina rutter i huvudstaden, Travel GOLF GAMEBOOK. Bland annat proffsgolfaren Mikko Ilonen använder Gamebook för att hålla reda på dagens score på banan och för att spara sina resultat.

card Reader visar ditt saldo, din restid och dina senaste resor på ditt HRT resekort. Den GPS-försedda appen Blindsquare ger synskadade en röstkommentar av terrängen de rör sig i. Åland Guide av Strax Kommwnikation erbjuder tips och karta för att hjälpa besökare och öbor att hitta till platser av intresse.

Appar för bilister, Kelikamerat visar föret i realtid med kameror längs våra landsvägar. Tieinfo av Matti Mustonen visar pågående vägarbeten, och Tilannehuone följer med alarmen, så man kan välja ostörda rutter. Med ParkMan av Neligrate kan man betala parkeringsavgiften med sin smarttelefon, likaså med Parkkinappi.

Appar för hemmet och kontoret. Piikki från Haave Inc. håller koll på dina blandade kvitton efter scanning med pekplattans kamera. Samma firmas PhotoRevival app återupplivar dina gamla pappersfoton. Bambusers app strömmar videon från din telefon eller kamera i realtid till kompisarna på Facebook. Åbofirman TicBits utvecklar ord - och sifferspel för att hålla ditt hjärnkontor i gång. Vill du välja nya möbler, placerar Studio

Blombergs app in dem i din virtuella 3Dlägenhet.

Walkbases sensor och app hjälper dig som butiksägare att utvärdera effekten av din senaste kampanj. GambitDocs app underlättar distributionen av föredragningslistor och rit ningar för städer som Vasa.

Appar I lust och nöd. Hittar du inte närmaste bensinstation? Snoka upp den med Tassa. Behöver du en taxi i en främmande stad? Cabforce fixar droskan. Tips på krogar i närheten? Numera MTV3-ägda Eat.fi stillar hungern. Är nöden ännu mer konkret? Stadin vessat visar närmaste publika toalett — tack för det, Rasmus Sten. I Norge finns det rentav en app som lokaliserar närmaste defibrillator vid behov för akut hjärtstart.

Ja, det finns alltså gott om inhemska appar! I Linkedin tipsade Forums alerta läsare om inte mindre än 28 applikationer med blåvitt ursprung. Nu kan du välja den intressantaste, kolla om den finns för just din telefon eller platta, ladda ner den och köraigång! Lycka till — och ge gärna feedback samt egna tips i vår spalt på Affärsnätverket, eller maila feed backQforum. fi! a

FORUM FÖR EKONOMI OCK TEKNIK NE 12 2013

Utgiven i Forum nr 2013-12

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."