Utgiven i Forum nr 2012-05

Obegränsad solenergi i rymden

av Ragnhild Artimo Forum 2012-05, sida 36, 24.05.2012

Taggar: Teman: solenergi

FORUM FÖR EKOMÖMI OCH TEKNIK NR 5 2012

VETENSKAP

Ubegränsad solenergi i rymden

RAGNHILD ARTIMO TEXT Rymdstationen ISS får sin energi från stora solpaneler, liksom alla ibrukvarande satelliter och rymdsonder. Sedan 1970-talet har idén att irymden’skörda" solenergi med solfångare och överföra ner till jorden initierat talrika förslag tillsmå- och storskaliga lösningar. Kostnader viktade mot teknisk komplexitet har varit och är alltjämt nyckelutmaningarna.

Solenergi är en - för praktiskt överskådlig framtid - obegränsad, förnybar och principiellt gratis resurs, och kunde bli en lockande lösning på den exponentiellt växande globala efterfrågan på elenergi.

Tidigare NAsA-ingenjören och -forskaren JOHN C. MANKINS, nu ledare för ARTEMIS INNOVATION MANAGEMENT SOLUTIONS i Santa Maria, CA, har senaste sommar presenterat konceptet till vad han kallar det första praktiska solkraftverket irymden: SsPS-ALPHA, som står för Solar Power Satellite via Arbitrarily Large PHased Array.

Biomimetisk princip. Mankins har tänkt bikupa eller myrstack: helheten är potentare än summan av dess delar. Målet är största möjliga osårbarhet, en tröskelfråga för finansieringsbeslut: om en av speglarna/solcellerna sätts ur spel, hotar det inte rymdsolverkets operativitet. Komponenterna är sammankopplade, men smarta och autonoma, vilket medger solkraftverkets montering irymden som byggsats. Jätteklockan’ på bilden (diameter upp til 1 km) består av flera tusen sammanfogade sexkantiga tunnfilmsspeglar som riktar solljuset mot solceller i klockans botten, vilka omvandlar det till elektrisk energi - som via kabel leds till en platta med mikrovågsomvandlare/sändare som trådlöst överför energin som lågenergimikrovågor till en markstation.

Där omvandlas mikrovågorna till elenergi och distribueras i elnätet.

De enskilda komponenterna väger ca150 kg och kan med dagens teknik transporteras till hopsättning i rymden på operationshöjd - lättare och billigare än att skjuta iväg hela jättekonstruktionen från marknivå.

NASA-finansierad studie, Mankins koncept har bedömts så realistiskt att NASA finansierar en ett års s.k. Proofof-Concept-studie för att utreda risker, teknisk och ekonomisk potential, och centrala tekniska utmaningar: den trådlösa energiöverföringen, energiprocessen från start till slutpunkt, och systemintelligens. NASA har iår arrangerat workshops kring projektet i USA och Europa, och man har börjat skissera en plan förtilltaget.

TUSENTALS SPEGLAR.

SPS-ALPHAS sexkantiga sammanfogade speglar bildar en jättelik’klocka! Speglarna riktar solljuset mot smarta solcellsenheter. Mikrovågsomvandlare överför trådlöst energin til en markstation.

[=] 2 = Zz z £ z & 2 3 = = > z 2 2 = 2 >SOLKRAFTVERKET SPS-ALPHA sm Utvecklat av John C. Mankins/ Artemis Innovation Management Solutions.

sm Klockan" består av tusentals speglar; i dess botten solceller. En kabel leder energin till mikrovågsomvandlare för trådlös överföring tillen markstation.

sm Skalad för 1000 MW är solkraftverkets totalvikt 10 000 ton.

= Optimal höjd över jorden 37 000 km (geostationär bana).

äs Pilotenhet upp tidigast 2016, SPS nr1 upp 2024. 5PS nr 2 eventuellt 2028.

Utgiven i Forum nr 2012-05

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."