Utgiven i Forum nr 2011-01

Osäkert om video­konferenser tar terräng

av Henric Borgström Forum 2011-01, sida 20-21, 27.01.2011

Taggar: Teman: video­konferenser

OLOHAdHIOLSI 4 N OMM — La

OPERSONLI fruktsamm plats.

Osäkert om videokonferenser tar terräng

IH Affärsresor. Videokonferenser ersätter affärsresor i allt fler företag både av ekonomiska orsaker och miljöskäl. En nyhet för svenska affärsresenärer är kontorsinredda bussar med bekvämare säten och internetuppkoppling.

HENRIC BORGSTRÖM H ÖRESUND

X Affärsresorna i Sverige hade under skuldkrisen fram till våren 2010 minskat med drygt 20 procent, grupp- och konferensresorna med cirka 40 procent, enligt Resebyråföreningen. Det är ännu osäkert hur mycket resebyråerna kan ta igen av den förlorade kakan » Den ekonomiska krisen fortsätter i flera länder, särskilt i de för turismen viktiga länderna vid Medelhavet. Även om näringslivet i USA har kommit hyggligt tillbaka är affärsklimatet fortfarande ganska skakigt.

» Videokonferenser och gruppsamtal via telefon fick ett uppsving när krisen kom oc kostnadsbesparingarna satte in. Men det är fortfarande osäkert om affärsfolket i framtiden nöjer sig med de ganska så opersonliga telemötena.

» Allt fler offentliga arbetsgivare, såväl stat liga som regionala och kommunala, tecknar ramavtal med resebyråer. Budgeten stramas åt för flertalet offentliga institutioner, då är det lätt att resor med övernattningar stryks. » IUSA har några flygbolag, bland annat det största AMERICAN AIRLINES Samt DELTA, hamnat i en låst situation med flera nätsajter om villkoren för deras biljettförsäljning. Det ha bland annat inneburit att sajterna, bland dem EXPEDIA och TRIP ADVISOR, hindras från att säljabiljetter sedan flygbolag fått en mer undanskymd exponering på olika sajter (se sid. 24—25). Därmed försvåras också prisjämförelser, vilket innebär att flygets lågprisbolag kan komma att förlora gentemot de dyrare.

Frågan är alltså om affärsresandet någonsin kommer tillbaka till toppnivåerna fram till och med 2007. Flera svenska bolag meddelar nu stolt att de minskar resorna i tjänsten av miljöskäl och alltmer går över till videokonferenser.

Vid videokonferenser går man miste om det

GT.

småpratet med andra som råkar vara på samma

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 1 201 ”Det allra viktigaste argumentet för att sända ut folk är att en utsänd person ofta uträttar mer än den specifika arbetsuppgiften när han elle hon besöker ett dotterbolag, en kund eller leverantör”

Ett av dem är SWEDISH MATCH, världskänt inom tändstickor, tändare, piptobak, rökfri tobak och cigarrer. I senaste hållbarhetsredovisningen sägs att affärsresorna påverkar miljön, ”för att minska resorna uppmuntras moderna kommunikationsmedel som webben och telefonkonferenser”

Butikskedjan CLAS OHLSON meddelar att manersätter affärsresor med videokonferenser. Alla 120 butiker, därav 16i Finland, utrustas med video. Företaget påpekar också att man 2008 av norska videokommunikationstillverkaren TANDBERG utsågs till årets användare av videoutrustning för konferenser.

En annan variant av nytt inrikes affärsresande arrangerar norrländska privatägda Y-Buss som skaffat bussar med en slags kontorsinredning på sträckan SundsvallStockholm. Här finns 28 säten med större bredd och längre avstånd mellan sätena, datorbord, internetuppkoppling med mera dessutom till ett konkurrenskraftigt pris jämfört med flyg och järnväg på samma sträcka.

Utsänd person uträttar mer. Det återstår att se hur långt de gamla argumenten för affärs resor håller, att merintäkterna av att mötas ansikte mot ansikte överstiger kostnaderna för resor inklusive tidsåtgången. Det som talar för affärsresor är bland annat de klart lägre biljettpriserna jämfört med den gamla monopoltiden då branschens nationella flygbolag medregeringarnas stöd kunde diktera villkor och priser. Numera är det till exempel möjligt att på ett helt annat sätt köpa enkelresor till rimliga priser.

I näringslivets allt hårdare tempo finns dock mindre utrymme för affärsresor som någon slags belöning när de sker till attraktiva städer som London och Paris.

Det allra viktigaste argumentet för att sända ut folk, särskilt inom kreativa verksamheter är att en utsänd person ofta uträttar mer än den specifika arbetsuppgiften när han eller hon besöker ett dotterbolag, en kund eller leverantör, går omkring och småpratar med andra som råkar finnas på plats.

Såuppstår ofta korsbefruktning och nyaidéer.

Ny roll för resebyråerna. Resebyråerna i de skandinaviska länderna har genomgått en tuff period sedan flygbolaget sas 1997 ensidigt beslutade att halvera deras provisioner. Flera andra flygbolag följde efter. Samtidigt växte möjligheten att snabbt köpa resor via internet. Flygbolagen stängde det stora flertalet av sina centrala butikslokaler och inskränkte sig i stort sett till försäljning över disk endast ute på flygplatser. Andra rese arrangörer samt resebyråer tvingades också banta verksamheten.

Svenska Resebyråföreningen uppger att den nu organiserar 85 procent av resebyråerna i omsatta kronor räknat. De sysselsätter cirka 4 500 personer med en affärsvolym 2008 på drygt 3 miljarder euro årligen. Resebyråföreningen beskriver det senaste decenniets förändringar som att ”resebyråerna ställt om från att vara leverantörernas förlängda arm till att alltmer aktivt verka för kunden/resenären ”I näringslivets allt hårdare tempo finns mindre utrymme för affärsresor som någon slags belöning när de sker till attraktiva städer som London och Paris”

Annons

Connectare (90x140 mm)

Utgiven i Forum nr 2011-01

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."