Utgiven i Forum nr 1972-09

Oskäliga krav

av I. E. Forum 1972-09, sida 05, 10.05.1972

Forum 9/72

Oskäliga krav

SKOGSINDUSTRIN.TAR ALLVARLIGT på miljöproblemen. Det har den gjort tidigare, men speciellt efter den allmänna miljöväckelsen för några år sedan och under de krav som numera ställs av vattenskyddsmyndigheterna har denna vår största homogena bransch — och en av de största förorenarna — satt igång ett ambitiöst reningsprogram: Flera företag har redan presenterat sina planer. Att man därvid går paraltellt med kollegerna-konkurrenterna i Sverige är naturligt och nödvändigt.

En jämförelse mellan träförädlingsföretagens miljöbevarande planer hos oss och i grannlandet visar ambitionsgraden. Och att vi inte behöver skämmas. |

I SVERIGE fördelar sig åren 1971—73 totalbeloppen på 4/0 för forskning och kontroll, 13 9/o för luftvård, 30/0 för direkt vattenrening sam 55/9 för interna åtgärder, dvs ändringar i - produktionsprocessen.

Miljövårdsinvesteringarna under åren 1971—75 beräknas inom skogsindustrin i Sverige stiga till totalt ca 1100 miljoner kronor. Under förutsättning att fördelningen på de olika typerna av åtgärder under hela perioden är den samma som för den ovan närmare specificerade tiden 1971—73, visar det sig att den svenska siffran för de ca 85 2/9 av kostnaderna som direkt kan jämföras med kostnadsberäkningen för industrins vattenvård hos oss, blir 750 miljoner mark och den finländska ca 500 miljoner

Programmerad manipulation

VARFÖR LÅTER SIG den frihetsälskande och sisuladdade finska arbetaren. manipuleras av en rödfärgad strejkprogrammerad datamaskin? Metoden med fjärrstyrda punkstrejker måste ju vid detta laget vara genomskådad, men trots det finns det ännu arbetare som tror att de kan vinna någonting genom att låta sig styras in I sådana.

C mark. Detta är rimligt med hänsyn till industrins volym i respektive land.

Det som inte-är rimligt är bördans fördelning. Exempelvis i år har den svenska investeringen kunnat ökas från planerade årsgenomsnitt 160 miljoner kronor till ca 250 tack vare att statsbidraget senaste höst tredubblades av sysselsättningspolitiska skäl. Hittills har den svensk industrin sålunda fått ca 135 miljoner kronor i statsbidrag.

HOS OSS DÄREMOT har man ännu inte sett till den statliga finansieringshjälp i form av bl a billiga långfristiga lån, som finansieringskommittén för vattenvården föreslog 1970 -och än mindre har något. slag av"Statsbidrag ”itfallit hos oss. De anslag som kommittén tänkte sig för ändamålet har förblivit en död bokstav i ett betänkande.

Däremot har det visat sig att, när väl investerings- och finansieringsplanerna för något om råde har slagits fast av myndigheter och in- dustri i samråd, finansieringen har sas gått upp i rök, medan investeringsplanen har omvandlats till ett oeftergivligt ‘krav från myndigheternas sida. ”

SÅ KAN DET INTE FORTSÄTTA. Industrin är villig och inställd på att sköta sin del av uppgiften, men det är inte skäligt att kräva mera av den än vad som krävs av konkurrenterna i andra länder. LE

Visserligen kan man säga att det bara är bra om 3 miljoner mark per dag kommer till bättre användning än i Alkos kassa, men med hamnstrejken är det redan värre bortfall som blir följden. Märkvärdig kortsynthet.

LE

Utgiven i Forum nr 1972-09

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."