Öst är bäst i Skåne
30.08.2015Att resa uppger många idag som en av de viktigaste sakerna i livet. Orsaken till resandet varierar - vissa upplever att storslagna sevärdheter och kulturupplevelser är det viktigaste, medan andra tycker att ett rofyllt ställe med god mat är en tillräcklig orsak att resa iväg.
I vårt grannland Sverige har man för länge sedan insett vilken stor trumf turismen är för landet på alla plan. Nuförtiden är det bara att välja och vraka i utbudet som innefattar fina resmål för kulturnissen, naturmänniskan, sportentusiasten, strandlejonet och i högsta grad även matnörden.
Mångsidig kust. Skåne är på många sätt ett tacksamt resmål för oss långväga resenärer. Kulturen och människorna är annorlunda än i Stockholm, landskapet är öppet och varmare än i norr och närheten till Danmark är kännbar. Och tröttnar man på Skåne tar det bara en halvtimme att ta tåget eller köra över bron till Köpenhamn.
Men södra Sverige är väldigt mycket mer än Malmö, Lund och Öresundsbron. Längs med kusten är bland annat Skanör-Falsterbo söder om Malmö kända för sina fina villor, anrika golfbanor och hästshower.
En timmes körning österut öppnar sig helt andra landskap efter hamnstaden Ystad då man anländer till idylliska Österlen. Detta pittoreska landskap sträcker sig mellan Ystad i söder till Simrishamn i öster med böljande rapsfält, medeltida kyrkbyar och bakom kustens höga strandvallar milslånga vita sandstränder.
Anspråkslöst endast till det yttre. Den skånska maten har gamla traditioner men under senaste år har ett yngre kockgarde, bland annat Daniel Berlin, Anders Vendel och Ola Rudin lyft fram sin tolkning av vad man kan göra med de fina lokala råvarorna från både åker, trädgård, skog och hav. En av de mest osannolika men samtidigt absolut bästa matdestinationerna i Skåne ligger i den lilla slumrande hamnen i Dybäck 20 minuter väster om Ystad. Här ligger Hörte brygga, som består av en liten stenbyggnad med en enkel uteservering.
[caption id=“attachment_7108” align=“alignright” width=“220”] Hörte brygga är idylliskt så det förslår.[/caption]
Men det som kan se anspråkslöst ut är endast ytan av det mästerverk som kocken Martin Sjöstrand och hans fru Emma Andersson-Sjöstrand levererar. Det hela ser ut som ett hamncafé, men då man beställt en ”hungrig”-meny och bär ut sin bricka med bröd, röror, charkuterier och ostar och i solen smuttar ett glas naturvin eller öl som får ögonbrynen att lyfta av förtjusning, inser man finessen.
I utbyte mot en glasspinne märkt ”kött”, ”fisk” eller ”rökt” lägger Martin Sjöstrand upp en portion vedrökt kött eller fisk tagen direkt ur rökskåpet. En rinnande krämig mandelkaka, snäppet bättre än alla mor- och farmödrars versioner, fulländar upplevelsen på Hörte Brygga.
Kafferosteriet i skolan. Längre österut, mitt ute på ett gult rapsfält i Löderup, ligger en annan osannolik destination. I den vackra gamla byskolan från 1920-talet ligger Kafferosteriet på Österlen, som egentligen är väldigt mycket mer. Här drivs ett Bed and Breakfast med tolv snygga och väldesignade rum.
[caption id=“attachment_7109” align=“alignleft” width=“198”] Mysigt. Kafferosteriet på Österlen.[/caption]
På andra sidan av den ingärdade gården med äppelträn ligger själva kafferosteriet, som också är ett surdegspizzabageri med vedeldad ugn.
Lägg sedan till goda viner och öl, petanqueplan, yogakurser i gårdens växthus och ett helt separat hus som kan hyras, inrett med möbler från Norrgavel.
Kvällen avslutas gärna i det välförsedda biblioteket med ett brädspel och nästa dag inleds med en välkomponerad frukost som kan ätas i skuggan av äppelträden. Efter det kan man köra ner till Sveriges bästa sandstrand, Sandhammaren, som ligger endast 10 minuter ifrån Löderup.
Fika så klart. En resa till Sverige måste inbegripa en eller flera fikastunder.
Fika i kubik bjuds det på hyllade Olof Viktors café och bageri i Glimminge. Här kan man äta lunch med nygräddat bröd eller mumsa i sig alla slag svenska kakor, bakelser och glassar med stora koppar nybryggt kaffe.
Det mesta gräddas i de stora vedeldade ugnarna och det är svårt att passera butiken vid utgången tomhänt.