Partek i Eureka
av Bjarne Nyman Forum 1987-02, sida 21, 05.02.1987
Portek | Eureko:
Wollastonit i plast ger bättre materialegenskaper
Bilindustrin har på grund av sin omfottning en enastående förmåga att attrahera underleveranförer och underleverantörerma underleverantörer.
Partek ä rned si wollastonit — inge undantag från de regeln. Mineralet kan bli ett viktigt binde medel I de plaste oetaljer I bilar. — V vill försöka anpassa mineralet til som används I olik specifika användningsöändamål ino olastområdet, säger Thomas von Hertzen.
mineralenhetens direktör
Just skräddorsydda plastmaterial, i först handa polyuretan, ä målet för Partek omtalade samarbetsprojekt inom rame för Eureka.
en årliga plastmässan i Dusseldorf D lär i fjol ha hanalat mest om bilar. In te leksaksbilar i plast, utan helt normala fordon.
Det är ett tecken på att plasten även praktiken håller på att revolutionera även bilindustrin, denna industrigren som idag inte längre är tillverkning i egentlig mening utan snarare hopsättning av detaljer som tillverkats av underleverantörer. För Parteks wollastonit är vägen lång innan den når själva bilen. Först måste tillverkaren av bulkplast använda mineralet i sin tillverkning. Sedan skall formpressaren använda just denna plastkvalitet i sin produktion. Den tillverkade detaljen går därefter till bilindustrin, där man föga vet att materialet innehåller wollastonit.
Goda egenskaper Idag finns de främsta användningsändamålet för wollastonit inom keramisk och metallurgisk industrin. Bara ungefär 10 procent av Parteks wollastonitproduktion finner användning inom plastindustrin som fyllnadsmedel. Men just för denna andel väntar man sig tillväxt under de närmaste åren. Mineralet är främst ett komplement till glasfiber och har egenskaper som för vissa ändamål slår ut glasfibern som armering. De nålformiga kristallerna i mineralet fungerar som sådana som armering. Kristallerna är bara ca en 10 um (1/100 mm) långa, vilket i praktiken betyder att plastens yta blir finare än om glasfibermattor används.
FÖRUN 2/1987
Till sin kemiska sammansättning är wollastoniten — helt — enkelt — kalciumsilikat (CaS1035). Det stora problemet för producenterna är att mineralet nästan utesiutande är starkt förorenat med andra mineral. Vid sin gruva i Villmanstrand har Partek löst problemet med en teknik som företaget självt utvecklat.
Råmalmen i Villmanstrand innehåller både wollastonit och kalcit. I jämförelse med wollastonitfyndigheter i övriga delar av världen är dess järnhalt exceptionellt låg.
Reningen av malmen går till så, att wollastoniten efter att malmen malts avskiljs först genom flotation och därefter magnetavskiljning. Den slutliga produkten är ett pulver med varierande partikelstorlek.
Samarbetspartner i Holland
Produktionsanläggningen i Villmanstrand fördubblades senaste år och produktionskapaciteten uppgår i dagens läge till 40 000
Parteks wollastonitmalm i Villmanstrand har ovanligt låg järnhalt, en god egenskap. Gruvan är för närvarande den enda europeiska gruvan i drift,
Wollastoniter har en nålformig kristallstruktur som gör att den passar bättre som armering och fyllnadsmedel i plaster än de flesta andra mineral.
ton/år. Försäljningen uppgår till ca 20 miljoner mark och den förväntas fördubblas under de närmaste 3-5 åren.
För den stora allmänheten i Finland blev woallastonitmineralet känt i slutet av fjolåret, då Partek via Eureka-projektet hittade en holländsk samarbetspartner på plastområdet. Tillsammans skall Partek och holländska Recticel, ett bolag inom den belgiska Gechem-koncernen utveckla mineralets användning i plaster, främst i polyuretan.
Samarbetsprojektet uppfattades som ett skolexempel på hur att företag inom en växande, mycket smal bransch enkelt kan hitta samarbetskumpaner.
Direktör Thornas von Hertzen uppger, att det för företaget tog endast en och en halv månad att hitta lämplig samarbetspartner.
— Att det lyckades och gick snabbt beror antagligen på att målsättningen för projektet var mycket klart definierad. Vi ville hitta en slutproducent av plastmaterial med intresse av att utveckla wollastoniten som bindemedel i sin produkt, säger von Hertzen. — Utan Eureka hade vi knappast hittat en samarbetspartner lika snabbt bland de hundratals europeiska företag som finns i plastbranschen.
Nya användningsområden Samarbetet med Recticel siktar på att utveckla wollastonitens användning i polyuretan, ett plastmaterial som används i många plastdetaljer i bilar. Meningen är dock att så småningom gå vidare och även titta på andra plaster, t ex nylon, polypropylen, epoxiplaster och polyester.
— Eurekarinitiativen uppfattas hos oss som ett bra sätt att hitta nya samarbetspartner. Vi betraktar det närmast som ett slags äktenskapsförmedling mellan företag, som kan tänkas ha nytta av samarbete, säger von Hertzen. — I jämförelse med de massiva forskningsprojekten inom EG fungerar Eureka mycket flexibelt. Bjarne Nyman €
Ca 85 procent av det producerade wollastonitmineralet går idag på export främst till europeiska länder. Partek håller en 50-procentig andel av den europeiska marknaden.