Pengar åt folket
av Bo Ingves Forum 1988-14, sida 30, 22.09.1988
ÅT FOLKET
Att ha en motiverad personal är givetvis viktigt för ett företag. Problemet för företagslecningen är dock att det ofta är löttare sagt än gjort att motivera de anställda till ansträngningar utöver det absolut nödvändiga. Eftersom de flesta människor torde vara villiga att göra en extra gedigen insats för att erhålla en extra bonus, har man därför i vissa företag infört olika slag av vinstfördelningssystern bland personalen som ett sätt att höja motivationen.
vinstfördelningssystem är Cortex Oy som är en av landets ledande importörer av förpackningsmaskiner och -material. I stora drag går bolagets system ut på att 20 procent av vinsten fördelas jämnt bland personalen, förutsatt att vinsten överstiger en viss minimigräns.
Motiverad personal den viktigaste faktorn
Cortex VD Göran Åhman berättar att tanken på att låta personalen ta del av vinsten var resultatet av en långsam mognadsprocess. Bolaget lösgjorde sig i september i fjol från Metsä-Serla genom ett sk management buy out, vilket medförde en hög skuldsättning och stora räntekostnader för bolaget.
För att klara av den stora skuldbördan var det nödvändigt att uppnå goda resultat och som ett led i strategin infördes i början av detta år vinstfördelningssystemet.
Åhman motiverar införandet av vinstfördelningssystemet med att Cortex på grund av att det är ett renodlat marknadsföringsbolag helt är beroende av att personalen är inspirerad av sitt arbete.
— Personalen är vår viktigaste resurs. Om man t ex beaktar att nästan hälften av våra 38 anställda är försäljare, och det för en försäljare tar flera år att ordentligt arbeta
E it finländskt företag som har infört et 3 in sin kundkrets, är det klart att bolaget inte har råd att undvara deras insatser, understryker han.
Han berättar att ett flertal olika befintliga modeller för vinstfördelning undersöktes, men att ingen av de färdiga modellerna motsvarade Cortex behov. — Vi utgick från att utdelningen skulle vara kännbar, dvs ge de anställda ordentligt med pengar och inte bli någon halvmesyr.
— Utgångspunkten för systemet är att personalen skall känna till det aktuella läget och kan följa med hur resultatet byggs upp under året. Alla anställda får i början av året tillgång till resultatbudgeten, som givetvis är konfidentiellt material, och för att kunna följa med utvecklingen under året får de också bolagets mellanrapporter som uppgörs var fjärde månad, berättar han.
En viss vinst krävs
En förutsättning för att bonusen skall utdelas är att vinsten överstiger en viss gräns, som är satt vid en halv procent av omsätt ningen. Då den fastslagna gränsen har överstigits uträknas dock bonusen på hela vinsten.
Systemet fungerar i praktiken så att utdelningen är 20 procent av vinsten då den är mindre än två gånger det budgeterade resultatet. Om vinsten uppgår till två gånger
Text: Bo Ingves
Cortex Oy:s VD Göran Åhman är övertygad om att det lönar sig för företag att dela med sig av vinsten till personalen för att höja de anställdas motivation.
det budgeterade resultatet ges en halv månadslön utöver bonusen och för den överstigande vinstdelen utdelas ytterligare 10 procent utan övre tak.
Om man fiktivt räknar med att tex en budgeterad vinst på 500 000 mark tangeras skulle varje anställd få drygt 2 600 mark i bonus. Om resultatet skulle överstiga en miljon, dvs två gånger det budgeterade resultatet, uppgår bonusen redan till drygt 5 000 mark till vilket dessutom adderas en halv månadslön, 0 s v.
Bra år efter företagsköpet
Enligt Göran Åhman har det gått bra för Cortex efter att den operativa ledningen tog över bolaget i fjol. I slutet av augusti var t ex omsättningen en fjärdedel större än i fjol vid motsvarande tidpunkt. Den budgeterade omsättningen för 1988, som justerades uppåt i början av september, är 55 miljoner. Också det operativa resultatet har förbättrats.
— Vi visste ju vad vi köpte, konstaterar Åhman. — Bolaget gick bra och branschen var känd. Inga saneringsåtgärder har därför behövt tillgripas. Också vår organisation och vårt produktsortiment har bibehållits inom ramen för de normala förändringar som sker i marknadsföringsbolag.
Han tror att en stor del av framgången beror på vinstfördelningssystemet, fast bolaget inte ännu har delat ut någon bonus.
— Vårt systern är så enkelt uppbyggt att personalen lätt kan räkna ut hur mycket de kommer att förtjäna extra, vilket torde sporra åtminstone de flesta, menar Åhman.
Enligt honom har ingen i bolaget uttryckt sig negativt om bonusen, men han konstaterar dock att vissa medarbetare endast förhåller sig neutralt till detta hans skötebarn. — Det är givetvis inte alla som vill ha inkomster som är resultatbundna. Man kan tex vara rädd för att kraven skruvas upp hela tiden. Men så länge den stora majoriteten tycker att det är en positiv sak och resultaten talar för sig, finner jag ingen anledning att omvärdera systemet, konstaterar han. LJ
Cortex importerar bla förpackningsmaskiner och -materiat för industrin.
14/1988 FÖRUN,