Pentagons beslut ny skräll för Mcdonnell-Douglas
av Erkki Olin Forum 1991-09, sida 12-13, 06.06.1991
Lockheed-konsortium knep amerikansk jaktplansorder
PENTAGONS BESLUT NY SKRÄLL FÖR MCDONNELL-DOUGLAS
Text: Erkki Olin
McDonnell-Douglas har varit Finnairs huvudsakliga flygplansleverantör i tiotals år. Nu har företaget, som fått känna av radikalt nedskurna försvarsanslag I USA, också blivit en av de kandidater som traktar efter den kommande finsk jaktplansordern.
isdagen den 23 april var till e början en helt normal börsdag på
Wall Street, skriver Financial Times-reportern =— Patrick Haverson. Dow Jones-medeltalet på amerikanska blue chips-aktier sjönk på förmiddagen med 3,22 enheter till talet 2.927,23. Standard & Poor’s 500index hade redan tidigare tappat terräng och fallit med 0,31 poäng till 381,45.
Lockheed sprang i höjden, McDonnell rasade brant
Klockan ett kom nyheten. Med ens blev det fart på rustningsindustrin. USA:s flygvapen meddelade att Eockheed-konsortiet, som förutom Lockheed består av General Dynamics, Boeing och United Technologies. hade tilldelats den största försvarsordern i USA:s historia. Pentagon väntas beställa minst 650 fjärde generationens sk AFT-jaktplan till ett värde av 95 miljarder USD. omkring 400 miljarder mark. AFT står för Advanced Tactical Fighter.
Lockheed-aktien steg omedelbart med 1 1/8 dollar till 43 5/8 dollar, och aktiens totalomsättning under dagen blev 1,3 miljoner st.
Boeing, som ju också har civilflygsproduktion, åkte upp med 1/4 dollar till 47 3/4 dollar. United Technologies med I dollar till 46 1/8 dollar, och slutligen General Dynamics med 1/2 dollar till 37 3/8 dollar. Amerikanska börsmänskor vill inte veta av decimaltal. Aktiers priser måste därför anges i bråktalsform, vilket i bland kan vara ganska krångligt.
Hur det gick för konkurrerande McDonnell-Douglas — Northrop-aktierna är inte svårt att gissa! De åkte naturligtvis neråt med fart — McDonnell-Douglas med 3 dollar till 47 3/8 dollar och Northrop med 3 1/2 dollar till 47 3/8 dollar. På börsen tycks av någon anledning alltid kursfallet bli EEE ATF-ordern gick McDonnell Douglas näsa förbi till konkurrentteamet Lockhead-General Dynamics-Boeing-United Technologies för deras YF-22. Nu hoppas McDD på Finland…
häftigare än kursuppgången av samma händelse.
McDonnell-Douglas etta inom rustningsindustrin
För McDonnell-Douglas var ATF-förlusten den senaste i en rad av motgångar som drabbat flygbolagets militärsida under de senaste åren.
McDonnell-Douglas har under en lång tid varit Pentagons främsta vapenleverantör. Företagets huvudkontor ligger i St Louis i delstaten Missouri. Allt från Long Beach i det sydliga Kalifornien till Toronto i Kanada har företaget inte mindre än 50 fabriker. Militärsidans omsättning 1989 var omkring 9 miljarder USD, eller omkring 60 procent av totalomsättningen på 14.6 miljarder USD.
Strax efter McDonnell-Douglas på Pentagons ranglista låg Texas-företaget General Dynamics med omkring 7 miljarder USD och trea var motortillverkaren General Electric med 5,8 miljarder USD. Lockheed med sina 3,7 miljarder dollar ligger på sjätte plats strax efter Saab Autombiles-ägaren General Motors.
På McDonnell-Douglas produktionsprogram står 7 olika stridsplanstyper, fem slag av missiler, samt annan diverse miltärutrustning.
Strax före Gulf-kriget satte försvarsminister Richard Cheney punkt för utvecklingen det sk A-12-attackplansprojektet, som förverkligat kunde ha betytt inte mindre än 57 miljarder USD i försäljningsintäkter för McDonnell-Douglas. Den smällen tog faktiskt kläm och har varit huvudorsaken till att företaget sagt upp över 15 000 anställda under årets första kvartal. Nu är den totala arbetsstyrkan 131 000.
Det är så det går till att rätta sig efter konjunkturerna i USA. Tack vare anpassningen blev koncernens nettovinst första kvartalet 58 miljoner USD mot futtiga 2 miljoner året innan. Nettoomsättning steg med 13 procent till 4,32 miljarder USD.
McDonnells stridshelikopter Apache AH-64 har också varit utsatt för stark kritik ända på regeringsnivå. Den har ansetts vara krånglig i drift och kräva ett alltför stort underhåll. Efter det chockartat framgångsrika markkriget mot Irak har den kritiken fått komma på skam.
Operation Ökenstorm var en stor framgång för McDonnell i demonstrationshänseende. F-15 Eagle-planets otaliga precisionsbombräder i Irak och Kuwait gjorde stort intryck på militärerna. I markstriderna som följde på flygattackerna kom Apachehelikopterns nattegenskaper till full rätt, och det var inte längre något ta 2/1991 PORUN v wa
M om att den effektiva dygnet-runttanksdödaren skulle vara otymplig.
Men trots all ära i fälttåget mot Irak slank som sagt dessvärre ATF-ordern McDonnell Douglas näsa förbi, och nu gäller det för företaget dels att spara utgifter, dels försöka utveckla civilflygssidan. Det senare är inte särskilt lätt med tanke på den kraftiga konkurrensen från Boeing och statssubventionerade Airbus.
Det här är läget inom McDonnellDouglas då offerten till det finska flygvapnet på det tvåmotoriga allround jaktplanet F/18 Hornet skall avges i brådskande ordning under sommaren. Den ordern kan vara värd åtminstone en viss del av det 15 000 anställda som fick gå då A-12 programmet spolades av Pentagon.
Finska ordern läckerbi för McDonnell Douglas En order från finska flygvapnet på 6 stycken F/18-plan skulle naturligtvis vara en läcker munsbit för St. Louis, och nu är bara frågan den hurpass mycket McDonnell vill gå ner i pris för att det skall bli allvar av affären. För närvarande lär F/18 ligga 15 procent högre i pris än hemmaplanskonkurrenten General Dynamics F-16 Flying Falcon.
Det var väl också allvarligt menat av president George Bush, då han senast förde den finska jaktplansordern på tal med president Mauno Koivisto i Vita Huset.
Bland utländska köpare har F/18 tidigare lyckats bl a i Schweiz och fått schweizarna att inte ännu definitivt ta ställning för ”broderlandets” Mirage 2000-5 — samma franska plan som också offererats det finska flygvapnet.
Spanien. som ju har sina Kanarieöar att se efter, har valt det tvåmotoriga F/18 för sitt flygvapen, och har nu en Hornet-flotta på 72.
General Dynamics kniper kontrak mics grönt ljus för det teknisk uppgraderingsprogrammet för F16 Fighting Falcon. Då undertecknade Norge. Danmark, Belgien och Nederländerna samt amerikanska flygvapnet med General Dynamics ett utvecklingskontrakt på USD 400 miljoner för uppgradering av 533 F-16 A/ B-plan. Av dem är 130 USAF-plan. Utvecklingskontraktet följs av ett produktionskontrakt på ca 1.5 miljarder USD och leveranserna inleds i mitten av år 1996.
Senaste vecka undertecknades i Bryssel också ett industriellt samarbetskontrakt som ger de engagerade ländernas industrier möjlighet att delta i programmets FoU- och produktionsskede.
— Potentiella beställare av F-16, exempelvis Finland, drar klart nytta av MLU- eller Mid-Life Update-programmet som uppgraderar alla vitala funktioner i planet, säger Ed Sleeper | början av maj fick General Dyna FÖRUN, 92/199 eurokoordinator för programmet, och GD:s country manager i Finland. — Fokusområdena är cockpitens datorsystem, uppgradering av radar, missilontroll och satellitnavigation samt nytt identifikationssystem så att existerande plantyper blir interoperabla med dem som produceras efter 1996. I mitten av maj godkände amerianska kongressen en plan enligt vilen U.S.Air Forces F-16-order utökas och produktionen fortsätter till slutet av 90-talet. Kongressbeslutet säkrar General Dynamics en order på 48 plan per år räkenskapsåren 1992, 1993 och 1994 — produktionscykeln gör att plan som beställs är 1994 levereras 1996. Internationella F-16-order utsträcker produktionen ännu längre mot slutet av decenniet. I april fick GD färska F-16-order från Egypten och Korea om 46 respektive 120 plan.
GD är som känt med i den finska jaktplansrundan med F-16 A/B och C/D. En av Finlands Utrikeshandels McDonnell Douglas kom med på slutrakan i den finska jakiplanskapplöpningen med Gulf-meriterade F/IA-I8 Hornet.
nt nn
Sverige hade i något skede för sig att F/18 kunde vara ett alternativ till utvecklandet av ett eget nytt jaktflygplan. Vad skälen kan vara att nu också Finland i ett mycket sent stadium kom att tänka på F/18. är svårt alt säga. En betydande fördel jämfört med konkurrenterna, F-16, Mirage, och svenska Gripen, är planets långa aktionsradie. Den betyder en hel del för ett flygvapen med ett litet antal flygplan.
Därför är det nog inte bara för foörmalitetens skull F/18 tagits med bland möjliga leverantörer. Det är verkligen fråga om en kandidat som måste tas på fullt allvar. eo
Finnair är gummal MeDD-kund och fick i december som världsförsta i bruk nya MD-1HL.
FINNA förbund koordinerad delegation med representanter för ett trettiotal finska företag besökte i mitten av maj F-16anläggningarna i Fort Worth. Texas, och diskuterade potentiella industrisamarbetsmöjligheter förutom med General Dynamics också med företagets centrala samarbetspariners. bl a Pratt & Whitney i West Palm Beach, Florida, och Westinghouse i Baltimore. Maryland.
— De finländska och amerikanska parterna presenterade sina respektive företag och kunskapsområden. och mötena har initierat fortsatta och. hoppas vi, fruktbara kontakter, säger Sleeper som reste med delegationen.
I september skall enligt preliminära planer det finländska flygutvärderingsteamet resa över för att evaluera såväl F-16-planen som McDonnell Douglas F/18 Hornet. RA 13