Populärmusik och volatilitet
av Johan Knif Forum 2012-04, sida 20, 26.04.2012
EI FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 4 2012
Johan Knif är professor i finansiell ekonomi vid Hanken.
Tecken på kris och frustration inom den finansiella forskninge dyker allt tätare och tydligare upp.
Populärmusik och volatilitet
I kölvattnet efter de finansieleen la kriserna fortsätter diskussio nen om vad som styr vad på marknaderna. Är det den makroekonomiska aktiviteten som styr värderingen av noterade företag, det vill säga aktiemarknaden, eller är det aktiemarknaden som kan prognostisera kommande realekonomiska förändringar?
Den förväntade avkastningen och risken är enligt teorin de två viktigaste prissättningsfaktorerna. Båda är framåtblickande, såväl förväntad avkastning som den förväntade riskexponeringen. Makroekonomiska variabler mäts ofta på basis av historiskt data,
Således kunde det vara naturligt att utgå ifrån att ifall prissättningen styrs av förväntningar så skulle utvecklingen på aktiemarknaden kunna användas för att prognostisera förändringar i makroekonomiska index, Denna ansats används inom forskningen genom att skapa aktieportföljer som på bästa möjliga sätt kan beskriva kommande förändringar i makroekonomiska variabler Å andra sidan förefaller det tyvärr också att uppstå desperation och eventuellt kris inom finansieringsforskningen. Forskarna söker förtvivlat efter samband som kan användas för att beskriva och prognostisera förändringar på aktiemarknaden.
Om man på en effektiv mark Tecknen på kris och frustration inom forskningen dyker allt tätare och tydligare upp. Nyligen publicerades en seriös vetenskaplig artikel där författaren påstår sig ha spårat ett negativt samband mellan komplexiteten i musikstycken upptagna på U.S. Billboard Top 100 och den framtida volatiliteten för S&P 500 indexet.
Studien omfattar över 5 000 musikstycken listade åren 1958-2007. Musikkomplexiteten har mätts som variationen i rytmen. Mer variation i rytmen utvisar mer komplex musik.
Argumentationen bygger på att personer som står inför svåra och komplicerade beslut hellre föredrar enklare musik. Följaktligen skall vi enligt författaren lyssna på top-listorna för ett veta mer om den framtida aktiemarknadsrisken. Mycket ska man få höra!
Problemet är att volatiliteten ofta innehåller en slumpmässig trend och realiserad kan denna sammanfalla positivt eller negativt med vilken annan trend som helst, som till exempel i detta fall med trenden för komplexiteten i musikstycken på Billboard-listan. Detta betyder dock inte att förändringarna i musikkomplexiteten kan prognostisera förändringarna i marknadsvolatiliteten.
Ett annat tecken på kris är att forskare med hjälp av komplexa matematiska modeller kommer fram till nya forskningsrön som alla redan känner till nad inte kan prognostisera pris- es Nyligen publicerades en veförändringarna, så kanske man Forskarna söker tenskaplig artikel där forskaren kan prognostisera den andra vik- förtvivl at efter matematiskt visade att personer tiga prissättningsfaktorn: risken, med lägre inkomst och lägre utOch visst kan man det! samb and som kan bildning mer sällan deltar på ak Risken eller volatiliteteniak- aNVändas för att tiemarknaden, Överraskande? tiepriserna har en tendens att s Kända fakta bör snarare utgövara betydligt mer robust över beskriva och ra krav som en matematisk motiden än avkastningarna. Detta prognostisera dell ska uppfylla än att utgövisade nobelpristagaren Robert Avk s A ra modellens kontribution. HopEngle tillsammans med Tim Bol- förändringar på pas vi snart kommer över forsklerslev redan på 1980-talet. aktiemarkn aden. ningssvackan också. m