Porträttet: Pekka Herlin
Forum 1968-20, sida 21-22, 06.12.1968Taggar: Bolag: Kone Oy Personer: Pekka Herlin Teman: ekonomi
porträttet
Då Pekka Herlin, 36, för något över tre år sen blev verkställande direktör för Kone Oy, hade Kone-gruppen en årsomsättning på c. 60 miljoner mark. Nu är omsättningen 150 miljoner. Trots att en del av expansionen skett genom att nya firmor slutits till koncernen, ger siffrorna ändå fullt belägg för den enorma utveckling som skett inom bolaget under Pekka Herlins ledning. Samtidigt sköter Pekka Herlin ett jordbruk på 150 ha odlad jord. Han föder också upp avelshästar. Ett femtontal varmblod står för närvarande i hans stall.
För att inte tala om att han är en elitseglare med segrar i många internationella regattor.
Pekka Herlin menar att en VD egentligen inte bör sitta mer än 5—10 år på samma plats. Efter det börjar idéerna tryta och det finns risk för stagnation.
— Hur länge jag själv kommer att sitta vet jag inte, tilllägger han. Lyckas jag föra firman så pass mycket fram Forum 20/6 åt att problemen är helt annorlunda än de är nu är utgångspunkten en annan, Då finns det ännu idéer.
Kone Oy — det är ett namn som på kontinenten förknippas med hissar och lyftkranar. Vidare har bolaget specialiserat sig på rulltrappor.
Specialisering är lösenordet. Benhård sådan. Och resultatet ses i form av försäljningssiffror, produktionsökning och ett gott namn även utom landets gränser. Större delen av produktionen går också på export, c. 65 procent. Skandinavien överVänd!
Pekka Herlin, 36, VD för Kone föder upp avelshästa »Kapitalet skall utnyttjas effektivt 2 porträttet
FORU 6. 12. 1988
Pekka Herli huvud utgör den största marknaden, men också Sovjetunionen och Storbritannien ligger bra till.
— Ett led i vår strävan till specialisering och rationalisering är att vi bygger en fabrik för kranar i Hangö, berättar Pekka Herlin. Vi kan leverera kranarna i större enheter och slipper den svåra transporten från våra anläggningar i Hyvinge.
— Det är meningen att produktionen skall komma i gång nästa höst. I första skedet kommer arbetet att ge jobb åt 50—100 sedan beror det på marknaden.
Effektiv Information
En del av specialiseringen utgör också den effektiva information som Pekka Herlin kontinuerligt får från de olika avdelningarna.
— Från »profitcenters» får jag varje månad en resultatrapport, tre dagar = efter månadens slut, säger Pekka Herlin. Framgår det då att någon produkt inte säljer som den bör försöker vi först finna orsakerna och medicinen. Går det inte gäller det belt kallt att avveckla den produkten.
— I övrigt strävar vi till att finansiera expansionen med eget kapital. Till det behövs det ett ordentligt tilltaget aktiekapital och reservfonder. Kone Oy:s aktiekapital är för närvarande 17,5 miljoner mot 4 miljoner för drygt ett år sen. De övriga egna tillgångarna uppgår till 11 miljoner mot 4,8 milj. för ett år sen. — Det viktigaste, anser jag 2 säger Pekka Herlin, är att resultatprocenten ökar. Det räcker inte med att enbart produktionen ökar. Och det duger inte heller att resultatprocenten ökar med tanke på hela bolaget. Den skall öka för varje avdelning.
En verkställande direktörs arbete är knappast något avundsvärt. Åtminstone vad arbetstidens längd beträffar. Hur är det Pekka Herlin, blir det någon fritid — En månad håller vi stängt om sommaren. Då blir det mest segling. Ibland hinner jag koppla av också under veckosluten. Men annars följer arbetet ofta med hem i portföljen.
Pekka Herlin har skördat många lagrar som seglare, Pokalerna hemma i prisskåpet är så många att han inte riktigt orkar hålla dem rena.
Hippolog
Hästar och jordbruk är också något som Kone Oy:s VD, hur otroligt det än kan låta hinner ägna sin uppmärksamhet åt.
— Men att kalla det bara intresse räcker nog inte till. Hästarna kanske men inte jordbruket. Med 150 ha och mest vete är man tvungen att tänka på vinst och förlust och se till att det blir vinst.
— Intresset för hästar har jag fått från min farfar och har man hela sitt liv umgåtts med hästarna lär man sig se om en häst är bra eller inte. Jag har specialiserat mig på att föda upp varmblod. Det har funnits några i stallet so varit goda för tider under 1,20 på kilometern.
Ett femtontal hästar finns i stallet ute på gården i Kyrkslätt.
Pekka Herlin berättar vidare att han ännu för några år sen sommartid vikarierade sin intendent på gården.
— Men nu får det vara. Jag märkte att det inte är någon idé att stiga upp klockan sex varje morgon året runt. Så nu blir det som sagt segling under semestern. Tre veckor i följd för det mesta.
Men största intresset är i alla fall familjen, den består av fru och fem barn. Barnen i åldern 3 till 13 — Minstingen kanske inte känner mig riktigt. Arbetsdagarna är långa och affärsresorna många.
Ingen business i bastu
Pekka Herlin erkänner också att han inte anammat det för finländska förhållanden så vanliga »bastukonfererandeta.
— Papperena blir våta. Men annars tycker jag om bastu och inofficiella överläggningar sker ibland också i bastun. Men business kan man inte göra där.
Pekka Herlin har lyckats föra sitt företag genom affärsvärldens stormar och utvecklingen har varit mångfaldig. Vi frågar därför vilken injektion hela Finlands handel borde få för att ett liknande resultat kunde fås till stånd. Men den frågan ställde vi förgäves.
— Jag har ingen erfarenhet utanför mitt eget lilla område.
Att kalla det området litet visar att Pekka Herlin långt ifrån anser sig ha slutfört utvecklandet av bolaget med dess produktion av hissar, transportanläggningar och kranar. Allmänt tillägger han att integreringen ökat också hos oss, men i allför långsam takt.
Kapltalet skall utnyttjas — Hos oss i Finland talar vi också mycket om effektivt utnyttjande av arbetskraften, mera sällan om effektivt utnyttjande av kapitalet. Det är förvånansvärt. Varför skulle det enbart vara fråga om en produktionsfråga. Det är också en riskfråga att lyckas. Och att satsa kapital är ju alltid en risk.
Varifrån har då exemplen till den rationalisering som utförts inom bolaget tagits? — Främst från Sverige. Svenskarna är i allmänhet mycket snabba i sina beslut. De är också mycket effektiva. Det ser man ju på att de kan betala de bästa lönerna och ändå redovisa stora vinster.
Hemligheten = till framgång ligger också till stor det i effektiv planering. Och förmåga att ändra planerna då de visar sig felaktiga. Inom Kone Oy görs varje år upp en sexårsplan samtidigt som årsplanen görs upp.
— I sexårsplanen rättar vi varje år till de felkalkyler som gjorts föregående år. Samtidigt tvingar vi våra anställda att sätta sig in i problemen åtminstone en gång per år. lm]
Forum 20/68