Porträttet: Tankmar Horn

Forum 1968-17, sida 25-26, 25.10.1968

Taggar: Personer: Tankmar Horn Teman: ekonomi

FORU 25. 10. 196 porträtte - europeiska integrationssträvandena för tillfället lagts på is är frågan Om! ot ekonomiskt samgående Anda högaktuell. För vi bör gå in för helheten, ett utnyttjande av de gemensamma resurserna, säger handelspolitiska chefen, ekon.mag. Tankmar Horn. Redan nu finns anledning till en handelspolitisk optimism. Magister Horn dröjer med välbehag vid den nordiska integration som statsministrarna bäddade för i april i Köpenhamn. Den borde bl.a. kunna ge oss en tullunion och ett gemensamt finansieringsinstitut. Överhuvudtaget talar Tankmar Horn mycket om helheten. Stirrar vi för mycket på detaljerna kommer vi aldrig framåt, menar han. Exporten har alltså vind i seglen, den saken är klar. Däremot efterlyser han fler experter inom marknadsföringen. Goda produkter får inte bli liggande på hyllan. Ta exempel av d japanska handelshusen, säger han initierat.

Minister Horns dagordning liknar ett schackbräde där rutorna är fyllda sedan veckor i förväg. Under den 30 minuters intervju som pressades in hann vi alltså inte få en analys av exempelvis den nya exportavgiftens verkningar, däremot hann han lufta sin optimism inför den finländska = exportens konkurrensmöjligheter med övriga Norden.

Tankmar Horn, 44, sedan i fjol chef för UM:s handels Forum 17/6 politiska — avdelning verkar trots jäktet med exporten avspänd där han sitter i tjänsterummets lädersoffa. Han har utsikt över gula statsrådsgavlar och över hemstaden Viborg i olja på väggen men vem hinner se på sådant när skrivbordet — dignar under protokoll.

Hans far, översten, var bl.a. militärattaché i Berlin och Budapest vilket bidrog till hans förtrogenhet med diplo matin. Efter Hankenstudierna gick vägen via Finlands = utrikeshandelsförbund år 1948 til UM och sedan vidare ut i världen: Warszawa, Washington, Buenos Aires och Gåneve. I motsats till andra diplomater har han tjänstgjort längre tid hemma än på fältet men han menar att detta egentligen är en fördel. För på hemmaplan får han helhetsbilden av skeendet.

Vänd!

Tankmar Horn, 44, ministe och specialist på utrikeshandel

Goda produkter skall också kunna sälja 2 porträttet

Tankmar Horn

I hans fall betyder detta utrikeshandel.

Minister Horn skall fungera som en kontakt mellan de olika — intresseorganisationerna, en katalysator och en sammanjämkande faktor så att landet och helheten gagnas inom exporten. Därmed underförstås att alla företag inte alltid är så nöjda med utgången.

Detta med helheten betyder i alla fall att exporten skall främjas och exportmöjligheterna tryggas, en uppgift som Tankmar Horn försökt driva på bla. inom ramen för oräkneliga handelsunderhandlingar. Ett brett fält i hans dag utgör handeln på Sovjet som spänner över finskryska handelskommissionen, frågan om finländsk arbetskraft i Sovjet och hotellprojektet i Tallinn. Vidare leder Tankmar Horn den arbetsgrupp som sysslar med det nya 5-års avtalet 1971—75. — För övrigt ligger hotellfrågan i Tallinn nu i händerna på entreprenörerna och beställarna. Från vår sida är saken klar men eftersom en viss förhalning skett blir bygget inte klart till 1970 vilket var meningen, säger minister Horn.

Bråda dagar

Sedan plockar han fram sin röda almanacka från England för att visa sitt dagsprogram. Efter intervjun som bör sluta prick 8.15 följer sex sammanträden i snabb följd, alla med exportens bästa för ögonen och fördelade bla. på frukt, tullfråga, Tallinnprojektet, sjöfart och oljeförsörjning.

Han vill inte alls gå med p 2 att budgetförslaget för nästa år skulle snöra till exporten, tvärtom: Genom den relativa återhållsamhet som staten visat i konkurensen om pengarna i Finland, har näringslivet getts en rejäl chans, Förslaget om den permanenta exportavgiften på 0.25 procent på all export har väckt ont blod på sina håll, bl.a. hos Industriförbundet. Exportörerna anser att den kommer att öka skattebördan. Tankmar Horn tycker för sin del att operationen kommer att innebära radikala förändringar för exportörerna. Han säger det inte rent ut, han är ju diplomat, men tycks mena att dessa förändringar blir positiva. Motivering: Genom den nya exportfonden gör man ett försök att koppla in näringslivet i själva beslutsprocessen. Staten tar in pengar men näringslivet får bestämma hur medlen skall användas till fromma för exporten.

Leve devalveringen — Exportörerna har det bra bäddat för sig just nu, säger han tålmodigt och hänvisar här till devalveringen och det synnerligen viktiga tillskott som Liinamaa-avtalet fick till stånd genom löneregleringarna.

Han tycker också att våra chanser på de olika marknaderna är desamma som i övriga Norden. Och vidare: nu har vi också möjlighet att utnyttja dem!

Denna högst förbindlige diplomat som i juni i år fick titeln utomordentligt sändebud och befullmäktigad minister, gläds vidare över att den stora nordiska integra FORU 25. 10. 196 tionen är på gång. Basen gav det nordiska statsministermötet i april i Köpenhamn, där man skapade förutsättningar för en tullunion, ett samgående inom lantbruket och finansieringen.

Samnordisk ban — Vi borde till exempel kunna skapa ett nordiskt penninginstitut som skulle attrahera kapital till Norden utifrån och självfallet från de nordiska länderna, framhåller mag. Horn. Kapitalet skulle sedan användas för gemensamma nordiska ändamål, Detaljerna i utformningen blir ofta stötestenar när det gäller utvecklingen inom utrikeshandeln. Det finns frågor som är svåra att sammanjämka men det viktiga är att man ser till helheten, säger minister Horn, Han talar alltså varmt för koordinering, ett utnyttjande av de gemensamma resurserna på det ekonomiska området. Då skulle vi nå långt, ett vackert resultat är redan enligt honom den gemensamma nordiska arbetsmarknaden. Vår nordiska konkurrenter håller vi också stången med vår tunga metall och träindustrin, Också skeppsbyggnadsindustrin. med sin isbrytarspecialitet har fått nya sporrar tack vare den norska beställningen nyligen på ett passagerarfartyg. Sådant inger hopp.

Eftersom Tankmar Horn gärna talar om helhet, integration, är den europeiska frågan toppviktig för honom — Trots att de europeiska integrationssträvandena = just nu lagts på is så betyder detta inte att det ekonomisk samgåendet skulle ha förlorat sin aktuelitet. I stället för att var och en står bakom sitt plank måste vi bredda basen. Förstås gäller detta också Finland och den splittrade företagsbilden. Här ger han en känga, egentligen den enda under intervjun — Den nya exporten skulle främjas av en konsolidering. Nu verkar en mängd små företag separat i stället för att slå sig samman med liknande och större. Här är de japanska handelshusen exempel på en verkningsfull kordinering, säger ministern som efterlyser fler experter för marknadsföringen av produkter. Nu har vi alldeles för få av dem, För goda produkter skall man också kunna sälja!

Balansgång

Under sina år utomlands har Tankmar Horn tydligen lärt sig att undvika skarpa ställningstaganden och talar för det mesta i en optimistisk ton. Han ser det som en fördel att ha fått arbeta både i väst och öst och vill inte heller som handelspolitisk chef ge någotdera blocket prioritet. Men mellan raderna skymtar en belåtenhet över handeln på Sovjet: — Vår östhandel har ett gott utgångsläge, vi har en stor marknad rakt utanför vår dörr. Här finns utvecklingsmöjligheter, säger han och tippar att östhandeln absolut sett kommer att öka i jämförelse med hela vår utrikeshandel. Under flera år har exporten på Sovjet stadigt hållit sig kring 15—20 proc. och en ökning skulle förklaForts. på sid. 29

Forum 17/68

Utgiven i Forum nr 1968-17

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."