Utgiven i Forum nr 1994-10

Quo vadis Partek?

av Janne Salonen Forum 1994-10, sida 12, 25.08.1994

Taggar: Personer: Christoffer Taxell

Quo vadis Partek et norska kapitalets landstigning i Finland = fortsätter. Kvaerner äger Masa-Yards. Neste har sål sin petrokemi till ett bolag samägt med Norsk Hydro, och nu senast har Aker köpt en betydande post i Partek, ca 29 procent av aktierna för närmare 800 Mmk.

Aker har förklarat att koncernen inte har andra omedelbara avsikter med sitt Partekinnehav, men det är en förklaring som inte behöver tillmätas en alltför stor betydelse, eftersom investeringen är alltför betydande för att vara en portföljplacering. Det är fråga om en strategisk investering med sikten tydligt inställd på Parteks byggintressen och kanske i synnerhet Parteks intresse i svenska byggmaterialjätten Euroc (Partek har 25 procent tillsammans med Metra). Det är inte uteslutet att Aker i något skede söker förvärva en majoritet i Partek. eller kanske t.o.m. lägger ett bud på hela Partek.

I Finland börjar vi komma till samma situation som för ett sekel sedan, då norskt kapital hade stora intressen i Finland. i synnerhet i skogsindustrin (Salvesen och Enso-Gutzeit). Det är fullt möjligt att det norska kapitalet, som flödar ymnigt till följd av de norska olje- och gasinkomsterna (vilka kommer att öka kraftigt genom utbyggnaden av gasexporten), på olika sätt kommer att göra sig gällande i Finland, t.ex. genom förvärv av kontrollposter i någon av våra affärsbanker, försäkringsbolag eller skogsindustrier.

Precis som Georg Ehrnorooth i Metra har även Christoffer Taxell under sin tid som chef för Partek fått lov att leda en i det närmaste ständig strukturomvandling: båda har klarat sina utomordentligt krävande utmaningar med heder (en tredje finländsk företagsledare som framgångsrikt lett strukturomvandlingar är Valmets Matti Sundberg). Visserligen kommer Partek fortfarande i år att sannolikt uppvisa förlustsiffror, tack vare fortsatta förluster i byggprodukter, men deras omfång blir dock mindre än under de två tidigare åren. Partek håller helt klart på att ta sig ut ur sin svåra förlustspiral som förorsakades av byggmarknadens kollaps i Finland.

Tidigare kunde Partek närmast betecknas som ett företag i byggindustrin. men detta är inte längre möjligt. Genom avyttringar och nedskärningar har Parteks engagemang i byggprodukter ständigt minskat, till ca hälften av 1994 års konsoliderade omsättning (denna var ca 6,6 miljarder mark 1993). T.ex. beträffande cement, som många förknippar med Partek, har Partek överhuvudtaget ingen egen aktivitet i Finland, utan är verksam enbart via intressebolag.

Frågan är hurdant företag Partek skall bli. Det finns inget klart svar på den frågan: överlevnadsstrategin håller på att krönas med framgång, men nu börjar det behöva 12

Janne Salone en offensiv strategi. Hur skall de starka bitar som otvivelaktigt finns i Partek utvecklas vidare? Problemet med Akers förvärv av nästan en tredjedel av Partek är att detta gör det svårt för Partek att utveckla framtidsstrategier på företagets egna villkor, tills Akers avsikter för Parteks del klarnar.

Såhär ser Parteks koncernchef Christoffer Taxell på företagets situation:

JS: — Partek kan inte längre betecknas som ett företag endast i byggindustrin?

Taxell: —Byggprodukternas roll i Parteks verksamhet har minskat. Under de senaste 24 månaderna har Partek genomgått än någon under dess tidigare historia. Fortfarande har vi tre sektorer inom Partek som vi betecknar som kärnverksamheter: mineraler, byggprodukter och Cargotec. Mineraler, i huvudsak kalkrörelsen, står för ca 15 procent, byggprodukter för ungefär hälften och Cargotec för ca 35 procent av den konsoliderade omsättningen. Trots att vi har skurit mycket i verksamheten, är det dock en sektor som har fördubblats till omfånget under 90-talet, och det är kalkverksamheten. Vår tidigare strategi står fortfarande fast: vi skall fortsätta att verka inom dessa tre kärnområden.

JS: — Kommer Akers, Eurocs och Parteks byggproduktintressen med tiden att samlas under en hatt?

Taxell: — Från Parteks sida har vi redan tidigare understrukit möjligheten till en ytterligare nordisk strukturering inom byggnadsmaterial. Detta har varit ett allmänt ämne för debatt sedan Aker inträdde som delägare i Partek. Min åsikt är att det bör bildas en stark nordisk struktur. Dess organisatoriska och juridiska form är det för tidigt att uttala sig om — och vi måste nu sätta oss ner och tillsammans fundera kring detta.

— Inom byggprodukter har vi en tredelning av verksamheten: vi har betongelement, där vi är betydande i Norge, Belgien och Holland. och har mindre intressen i Tyskland och i Frankrike, och är närvarande i Finland genom intressebolaget Partek Betonila (tillsammans med Euroc) och Parma (delägt med Puolimatka).

Den andra stora biten är isolering, som har lidit minst av recessionen, framför allt p.g.a. att vi lyckats öka exporten. Den tredje biten är cement och byggmaterial. där vi idag uteslutande är engagerade genom intressebolag, med hälften i Oy Partek-Metra Ab (som i sin tur äger 25 96 i Euroc), och United Tiles (samägt med Proventus) som sysslar med kakel, och där Proventus engagemang är tidsbundet.

— Under min tid har vi fortsatt med en mycket kraftig fokusering av rörelsen kring kärnverksamheterna — och även inom dem. Min målsättning är att vi inom varje verksamhet skall vara en ledande aktör, och det är vi mycket långt idag. I mineraler är vi det ledande företaget i Norden inom vår nisch, kalk: i betongelement är vi ledande i Norge, Belgien och Holland; inom isolation är vi starka i Sverige och i Finland; och United Tiles är ledande i Norden inom sitt område. Cargotec är världsledande på sitt specialområde inom lasthanteringssystem: inom - Cargotec finns Hiab, som klart är störst på vikarkranar för lastbilar i världen. och Timberhandling där vår marknadsandel i Europa är 60 procent. Också inom load-ofwaste-handling är vi ledande när det gäller lastväxlare.

JS: — Kommer Partek att närvara i den stora byggaktivitet som nu håller på att utveckla sig inom våra närområden, i Baltikum och i Ryssland?

Taxell: — Jag tror inte att vi kommer att investera stort i detta — vi är dock närvarande via Euroc i Kunda cementfabrik. och också inom betongelement. Partek är direkt aktivt närmast inom isolation där vår försäljning kraftigt har ökat.

— Inom Finland tror vi att byggkonjunkturerna kommer att plana ut i år, men vi tror inte på någon snabb återhämtning. Byggprodukter har väl fortfarunde en överkapacitet nationellt sett. Partek har väl varit tuffast med att skära i kapaciteten. Mot slutet av decenniet bedömer vi att byggverksamheten i Finland kanske når upp till 30 miljoner m? påbörjade byggnadsutrymmen per år, jämfört med 50 miljoner m? i snitt under 80-talet. 1993 var vi nere på 22 miljoner m3 per år.

JS: — Som helhet ser det ut som om Partek vore ett företag med intressanta affärsområden, men helhetsbilden grumlas av svårigheterna i byggproduktsektorn?

Taxell: — Vi är ju dock ett av två, tre företag i byggindustrin i Finland i denna storleksordning som har klarat sig med egna medel genom krisen, mycket tack vare att vi har haft en stor del av vår verksamhet i andra länder. Vi har inte heller rullat tummarna utan aktivt anpassat verksamheten till förändrade villkor — och vi räknar med att byggproduktverksamheten i Finland i år inte längre operativt skall belasta resultatet. &

Utgiven i Forum nr 1994-10

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."