Radarn som spred morotsmyten
28.05.2018Nazisterna gick på den luringen. Antagligen du och dina barn också!
Hur lyckades det brittiska flygvapnet plötsligt börja skjuta ner tyska bombplan mitt i natten under andra världskriget? Tack vare piloter som åt morötter, förstås!
Ryktet spreds av myndigheterna i avsikt att dölja sanningen i det hemliga nya systemet Airborne Interception Radar som kunde spåra fiendens bombplan innan de nådde Engelska kanalen.
Den brittiska allmänheten var demoraliserad under det tidiga skedet av Blitzen, en serie av bombanfall som varade mellan september 1940 och maj 1941. Pressen återgav därför i januari 1941 ivrigt propaganda om den extraordinäre flyglöjtnanten och RAF-piloten John Cunningham som hade skjutit ner dussintals fiendeplan. Cunningham dubbades ”Cat’s Eyes” (vilket han själv avskydde) och uppgavs naturligt nog ha en förkärlek för morötter.
Luftwaffe anade troligen oråd. Enligt Royal Airforce Museum kunde britterna bekräfta förekomsten av tyska plan tämligen enkelt: genom att plantera kommersiella radioapparater ombord på bombplan som flög över Frankrike och lyssnade på radiofrekvenserna.
Men förklaringen med morötter var så trovärdig att åtminstone den brittiska allmänheten svalde den med hull, hår och blast. Med stela överläppar knaprade gemene Londonbo i sig orange rotsaker för att hitta hem under mörkläggningar.
Generationer av barn har fått höra att de ska äta upp sina morötter för att kunna se bättre i mörkret. Men skrönan är inte heller totalt osann.
Överdos. Sanningen är att betakaroten hjälper kroppen att producera A-vitamin, som hjälper ögat att konvertera ljus till en signal som kan överföras till hjärnan. A-vitamin har en grundläggande betydelse för utveckling, tillväxt och differentiering av embryot under den tidiga graviditeten, och garanterar att fostret utvecklas normalt och får en fullgod syn.
Lindrig A-vitaminbrist kan ge nattblindhet. Och hornhinnan kan förtvina vid brist på A-vitamin, vilket kan inträffa vid undernäring. Men de flesta ögonproblem härrör från synnedbrytning orsakad av genetik, åldrande eller diabetes.
Den positiva syneffekten av att mumsa morötter är svag, och det går ingalunda att ”förbättra” sin syn genom ett enormt intag. Om en person äter kopiösa mängder morötter kan huden bli lite orange – vilket i sig är ofarligt.
Kroppen motverkar också överdos av A-vitamin (som kan vara giftig i stora mängder). A-vitamin är fettlöslig. Överskottet lagras i levern, som kan överbelastas framförallt vid ivrigt intag av kosttillskott. En överdos på A-vitamin kan leda till fosterskador och benskörhet, samt ge huvudvärk, illamående, kräkningar, retlighet, fjällande hud, dubbelseende, håravfall, leverskador och skador på benvävnaden.
Det kan för övrigt noteras att surkål är rikt på B-, C- och K-vitamin, samt kalcium, magnesium, järn och kalium. Guten Appetit, old chap!
Torsten Fagerholm text