Utgiven i Forum nr 2016-03

Reformera eller retirera!

av Nicholas Anderson Forum 2016-03, sida 12, 31.03.2016

Nicholas Anderson är oberoende rådgivare och konsult inom finans infrastruktur och klimatförändring.

Reformera eller retirera!

För tydlighetens skull: jag är starkt euPRIVAT : . or = ropeiskt sinnad, i västerländsk bemär kelse. Jag är en av ett fåtal som har bott ochjobbat i sex olika länder i Europa, Asien och Amerika. Jag tror på västerländsk demokrati som bygger på rättvisalagar och garanterar bastjänster som utbildning, social- och hälsovård, infrastruktur och säkerhet.

Det ger förutsättningar för människor att ha ett hederligt jobb, tjäna en hyfsad lön och ha råd med ett varmt hem, familj, och ett fritt liv utan tungt slit. De flesta av oss i Europa har det så, och det ska vi vara tacksamma Över,

Men det finns många som - liksom jag - är djupt misstänksamma mot EU och de många institutioner som kringgärdar unionen, Denna misstänksamhet har ökat i takt med att EU vuxit. Många nya, svagare och mindre mogna länder har upptagits som medlemmar, samtidigt som EU har axlat en mycket större roll då det gäller medlemsländernas inrikespolitik via lagar, bestämmelser och praxis gällande implementering som påverkar våra dagliga liv.

Resultatet av allt detta är en dragkamp mellan medlemsstaterna. Många framför nu krav på att deras land skulle lämna EU - Storbritannien, mitt födelseland, står inför ett referendum och många i Finland har övervägt om vi borde lämna antingen euron eller hela unionen.

Krux, Låt oss ta en titt på de enligt min mening viktigaste stötestenarna 1. Kan någon hävda att EU inte lider av korruption? Transparency International har en lång lista sominte kan ignoreras 2. EU domineras av Tyskland och Frankrike, med Storbritannien, Spanien och Italien som tunga röster vid sidan om. De nordiska länderna betalar stora pengar till EU, men nästan hela tiden står vi tigande medan de stora pojkarna bestämmer reglerna.

3, Vi har nu fler lagar som kommer från EU än från vår egen riksdag. Regleringen representerar inte alltid de mindre och oviktigare EU-medlemsstaternas demokratiska intressen, Vi har tretton EU-parlamentariker, om vilka vi vet ganska lite, och även om vi skulle veta - än sen! När Sipilä, Stubb eller Soini besöker Bryssel, lyssnar verkligen någon om Finland har en starkt motsatt synpunkt?

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 3201 4, Europaparlamentariker får jobba, bo och resa utan att presentera kvitton. De spenderar massor av tid — vilket är normalt i EU-maskineriet — med många av de tusentals företagslobbarna. Detta system är långtifrån transparent, något som vi kräver av politik i hemlandet.

  1. EU och dess institutioner är bemannade av politiska grupper. Folk som Katainen erhåller dylika jobb genom att svansa för Tyskland, vilket kostade Finland miljarder förlorade euro i det grekiska sorgespelet. Vapaavuori fick en fin sinekur vid Europeiska investeringsbanken där han och Katainen försöker låna tillbaka våra pengar till högre ränta via EU, sedan via EIB, sedan via en av våra lokala banker — så en handfull SMI-företag kan få dyralån.

  2. Belgien, Luxemburg och Frankrike får plocka körsbär med en massa EU-kopplade anställda, lobbare och andra i tecknet av lyxiga middagar på fina restauranger. Jag vet: jag har upplevt champagneluncher och supéer på EIB och med gräddan inom generaldirektoratet för konkurrens. Finland har en enda liten EU-enhet i Helsingfors, för vilket vi förväntas vara evigt tacksamma.

  3. Vår egen regering har suttit ett år. Landet upplever en seg lågkonjunktur och hög arbetslöshet, med en regering som fortfarande borde stadfästa ens en enda lag föratt rädda ekonomin. De har tillbringat hutlösa mängder tidi Bryssel på EU-toppmöten om Grekland, Italien, Spanien och immigrationsfrågor, i stället för att jobba 24/7 med våra egna ekonomiska problem.

  4. Talrika experter har ifrågasatt om ekonomisk åt stramning är den rätta vägen för ett land som Finland. Emellertid är praktiken den, att då åtstramningsregler tillämpas överlag för små länder, tillåts de stora länderna, Tyskland, Frankrike och Italien att bryta mot reglerna efter behag!

Reformer. Jag kunde skriva mera, men frågan som infinner sig är: borde vilämna EU eller borde vita kamp för att städa upp unionen? Brexit är en manöver i stora länders politik, som kommer att leda till förändringar, men Storbritannien är knappast en fyrbåk för transparens. Finland, “primus i klassen; har få valmöjligheter i en klass av översittare. Förr i världen hade vi diplomater, nu har vi Trump, så det är bättre att hålla god min och ropa på EU-reformer. Men håll inte andan: den nuvarande trepacksregeringen är viljelösa nickedockor. m

Utgiven i Forum nr 2016-03

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."