Se hur lyckliga vi är!
av Johan Svenlin Forum 2018-04, sida 32, 26.04.2018
För oss som bor här framstår Finland inte som det mest optimistiska landet i världen, men vetenskapliga studier visar att vi har all orsak att le. Vi är etta i världen och har slagit Sverige!
Finland har på senare år hyllats ute i världen av olika orsaker, och under vårvintern har det inte funnits någon hejd på lovorden. När World Happiness Report 2018 presenterades i mitten av mars visade det sig att vi hade tagit oss allra högst upp på toppen. Det rådde inget tvivel i internationella medier om att Finland är världens bästa land. Brittiska The Telegraph förklarade det i 18 punkter, bland annat för att Finland är det säkraste, mest miljövänliga, träd-, ö- och sjörika landet i världen. Vi har norrsken, julgubben och supersnabbt wifi. Jämställdheten och toleransen ligger i topp och huvudstaden beskrivs som en grön metropol med närmare 4 000 kilometer av cykelbanor.
Mellan hyllningarna kunde man kanske stilla undra om de faktiskt menade Finland, men okej nu ska vi inte grusa euforin.
Så vad är då World Happiness Report och varför kom just Finland högst i år? Rapporten sammanställs av FN:s samarbetsnätverk Sustainable Development Solutions Network (SDSN) och har kommit ut årligen sedan 2012. De senaste två åren har samma länder funnits på tio-i-topplistan, även om inbördes placeringar har skiftat. Förutom Finland finns Norge, Danmark, Island, Schweiz, Nederländerna, Kanada, Nya Zeeland, Sverige och Australien bland de tio främsta. De sex variablerna som mäts i undersökningen är BNP per capita, socialstöd, förväntad livslängd, social frihet, generositet och korruption.
Toleransens hemland. I årets rapport hade forskarna satt fokus på migration, både inom och över landets gränser. Inte nog med att finländarna är lyckligare än invånarna i de övriga 155 länderna som ingick i studien – Finland har också den lyckligaste immigrantpopulationen i världen, baserat på data från 117 länder.
”Jag överraskades inte av att finländare som är uppvuxna i en välfärdsstat, i ett fritt samhälle med låg korruption, är lyckliga. Däremot var det ett överraskande och välkommet resultat att också invandrarna i vårt land är lyckliga”, säger Markku Ojanen, professor emeritus i psykologi vid Tammerfors universitet och aktuell som författare av boken Onnellisuuksien oivaltaja – mitä tiede kertoo onnesta.
I sin forskning har han under årtiondena kommit fram till att bilden av finländare som introverta, missunnsamma enstöringar med dålig självkänsla är falsk. Ojanen medger ändå att det nog är lite av ett mysterium att Finland plötsligt beskrivs som ett lyckoland.
”Det är spännande att det finns paradoxer som vi forskare inte riktigt kan förklara. Visst har vi en kultur av missnöje, men enligt en jämförelse som gjorts mellan Finland och Frankrike har vi en mycket mindre benägenhet att klaga än fransmännen.”
Självmord tecken på frihet. Den som ändå inte vill ge upp bilden av Finland som ett dystert land brukar ta upp det här med depressionerna och självmorden.
”Finland avviker inte när man jämför depressionsfrekvens. I den internationella självmordsstatistiken placerar vi oss på en 18:e plats med drygt 600 självmord per år. Varje självmord är naturligtvis tragiskt men på ett samhälleligt plan finns det tecken som tyder på att ju lyckligare land, desto vanligare är självmord.”
Ojanen ser dock smolk i den finländska lyckobägaren. Ensamhet är ett stort problem som göms innanför hemmets väggar, men det finns en betydande synlig skamfläck i det finländska samhället:
”Brödköerna! Jag är glad över att det finns människor som ställer upp och hjälper dem som behöver, men på samhällsnivå är det ett tecken på att vi misslyckats.”
Själv beskriver Ojanen sig som en ganska lycklig människa med ett visst stänk av melankoli.
”Jag har mött en hel del lidande i mitt yrke och alltid haft svårt att värja mig mot det, men däremellan har toppar jag av lycka, som när jag får föreläsa. Vår anpassningsförmåga gör att vi hittar en hyfsat positiv grundinställning mellan toppar och dalar.”
Johan Svenlin text