”Skapa din egen 110 %-attityd”
av Torsten Fagerholm Forum 2017-05, sida 18-22, 24.05.2017
Taggar: Personer: Camilla Kylander
Genom ökad självinsikt kan vi alla blomstra i karriären och göra yrkesvardagen mer kul och meningsfull, säger Camilla Kylander som hoppade av juridiken för att jobba med motivation.
Då du vaknar en vardagsmorgon: ser du fram emot veckan som ska komma inklusive alla möten, eller tycker du att ändlösa palavrer är det värsta som finns?
”Målet för oss är att skapa känslan: ’yess, det är måndag morgon!’. Det sker via självkännedom och kartlagd motivation”, inleder Camilla Kylander.
Oftast väger den formella kompetensen och cv:et tyngst inom arbetslivet. På Minjon vill man tvärtom hjälpa människor att arbeta och må bättre via motivationsbaserad rekrytering och coachning.
[caption id=“attachment_9133” align=“aligncenter” width=“440”] Camilla Kylander hoppade av juridiken för att jobba med motivation. Foto: Karl Vilhjálmsson[/caption]
”Alla rekryterare talar visserligen om motivation, det är inget nytt under solen. Men på Minjon försöker vi vara modiga och ta steget fullt ut. Om man lyckas anställa en passionerad person så har den förutsättningar att lära sig substansen och skapa framgång”, förklarar Kylander.
Själv är hon uppfostrad av advokatbyråer och började som junior trainee redan vid första studieåret i juridik. Efter att ha jobbat med skatterätt i två år började det gå upp för henne vilken sorts vardag hon vill bygga och vad som driver henne på lång sikt. Det var en främmande känsla att göra bra ifrån sig som jurist och få god feedback, samtidigt som suget ändå saknades.
”Som nyutexaminerad jurist landade jag mitt drömjobb och jobbade med en fantastisk grupp – men jag kände plötsligt inte igen mig själv i min vardag. Jag var inte så driven som jag var van vid. Hade jag inte stannat upp ordentligt och vetat lite om motivation sedan förut så skulle jag kanske i jakten på inspiration ha bytt område inom juridiken. Jag insåg att hela min vardag måste se annorlunda ut.”
Man behöver inte genomlida en halvhjärtad karriär och sedan drabbas av medelålderskris. Nyckeln är självinsikt: att sätta ord på vad som ger, respektive stjäl, energi och sedan att modigt kommunicera och handla därefter.
”Som 20-åring har jag gått igenom min 30- och kanske också min 50-årskris redan i förväg”, skrattar Kylander.
[caption id=“attachment_9134” align=“aligncenter” width=“440”] Känn dig själv. Via självinsikt kring vad som motiverar oss kan vi bli lyckligare och mer produktiva – både professionellt och privat, betonar Camilla Kylander. Foto: Karl Vilhjálmsson[/caption]
Slumpen styrde. Tillsammans med kompisen och den tidigare trainee-kollegan Satu Lappalainen deltog Kylander våren 2015 i en föreläsning om motivationsteori. Plötsligt kunde de klä sina tankar om motivation och topprestation i ord. Senare samma år tog båda avsked från sina juristjobb och grundade Minjon (ur engelskans minion, ung. biträde, betjänt).
”Satu och jag insåg att vi befann oss i samma situation, vi upplevde helt enkelt att vi var i fel film. Jag hade gett motivationsföreläsningar vid Juristklubben Codex förberedelsekurser och insåg att jag själv ansvarar för min egen motivation. Tänk om vi då skulle skapa något på HR-sidan med sikte på topprestationer, bra feeling och motivation!”
Var fann de två unga damerna modet att lämna fasta, välavlönade och prestigefyllda jobb med lysande karriärmöjligheter?
”Insikten om att man ansvarar för sin egen lycka. Det kan låta klyschigt, men vi kände båda att ’nu eller aldrig, bara vi ger vårt allt så lyckas vi’.”
Företaget började direkt med klientarbete tack vare två ivriga kunder ur bekantskapskretsen.
Drivkrafter. Minjon jobbar med Reiss Motivation Profile (RMP), en motivationsteori utvecklad av den amerikanske psykologen Steven Reiss. Den används som verktyg för förbättrad självkännedom, ledarskap, stresshantering, idrottscoachning samt inom karriär- och studievägledning.
Reiss har identifierat sexton drivkrafter eller motivationsbehov. Alla individer har en unik kombination: vi blomstrar i vissa roller och känner oss små i andra. Vi påverkas på olika sätt av sociala kontakter, emotionell gemenskap, viljan att lära oss nytt – eller att praktiskt tillämpa, viljan att följa principer, normer och regler – eller att improvisera, samt graden av förutsägbarhet.
”En person med en stark drift att göra oförutsägbara saker och ta risker ska inte bli bokförare. Då lider motivationen utan att personen nödvändigtvis kan artikulera varför. Det viktigaste är att själv nå insikt om sin egen motivation”, säger Kylander.
För hennes egen del är den starkaste drivkraften att jobba med människor.
”Som ung jurist satt jag mycket på mitt eget rum och skrev och läste. Bristen på det sociala elementet i min yrkesvardag matchade inte med de primära drivkrafterna för min motivation.”
Enligt forskningen utformar sig individens motivation i den tidiga barndomen och profilen förblir relativt statisk livet ut. Via självanalys kan vi förklara varför vi mår bra eller dåligt på jobbet.
”Ofta inser jag att ’nu mår jag bra för att jag fick fatta beslut’ eller ’för att jag fick känna gemenskap’.”
Torsten Fagerholm text
Karl Vilhjálmsson foto
Läs hela artikeln i papperstidningen eller i den finlandssvenska tidskriftsajten Skriftly!