Utgiven i Forum nr 2021-02

”Slaget mot techjättarna är redan förlorat”

av Sören Jonsson Forum 2021-02, sida 38-39, 04.03.2021

“Slaget mot techjättarna är redan förlorat”

Pirate Bay-grundaren Peter Sunde Kolmisoppi, har sutti i fängelse för det han tror på ett fritt, demokratisk internet där information är till för alla. Nu fasar han för att kapitaliseringen av internet har tagit helt nya dimensioner. “Den stora drömmen var att skapa ett digitalt bibliotek för alla, men den drömmen har gått I kras”

SÖREN JONSSON TEXT X Många av dagens it-miljonärer har ett förflutet i fildelningsrörelsen. Daniel Ek, vd och medgrundare till Spotify gjorde sin första karriär på pTorrent. Niklas Zennström, grundade 2000 fildelningsprogrammet Kazaa och gick sedanöver tillatt grunda Skype och Atomico, ett riskkapitalbolag för it-innovationer. Sean Parker, Napsters medgrundare var med om att lansera Facebook för den stora massan. Travis Kalanick gick från att driva ett par P2P-program till att grunda Uber. Det som skiljer Peter Sunde Kolmisoppi från de här miljardärerna, är att han valde att stå upp för sin sak, och att pengar aldrig har styrt honom. Han beskriver Pirate Bay-rättegången där han och de andra nyckelpersonerna dömdes till fängelse och 4,6 miljoner euro i skadestånd som ”en skymf mot rättsväsendet”. Hur är det att leva med skuld? ”Jag har växt upp i arbetarklass och det har format min syn på pengar. De flesta av mina vänner har studielån, billån eller någon annan skuld. De har berättat att de tycker det är jobbigt att betala av på lånet varje månad. Men

El AFFÄRSMAGASINET FORUM NR 2202 när jag fick en skuld, tyckte jag inte alls det var jobbigt. Jag var skuldfriinnan. Det ironiska är att skulden gjorde mig totalt, jävla, fri.” Ett bostadslån på 100 000-250 000 euro är möjligt att betala tillbaka, men en skuld som är 100 gånger större är svårare. I klarspråk innebär det att Sunde Kolmisoppi inte kan ägaeller tjäna något iSverige. Men det går ingen nöd på honom. Han är finsk och norsk medborgare och kan styra inkomsterna och ägarskap till en stiftelse. ”Det är inte värt att lägga undan pengar på att bli skuldfri. Jag känner inte att jag har ett ansvar för att betala de här pengarna. Det är inte som ett lån. Det är en fiktiv summa som aldrig har funnits. På pappret är det en skuld, men det är hittepåpengar.” Vet du hur mycket du är skyldig? ”Nej, men det är en enorm summa med 14 procents ränta. Jag är inte intresserad av att veta hur mycket skulden växer. Som ett konstverk kan det vara intressant. Om jag skulle leva tills jag är 120 år skulle jag vara skyldig mest i hela Sverige.”

För tillfället är Nordkorea den som har de 4J0L5 IA00 störstaskuldeniSverige. Nordkoreabeställde 1974 tusen Volvobilar och en rad andra produkter utan att betala en enda krona.

”Pengar har aldrig varit en drivkraft för mig. Det är skönt att inte ha personlig ekonomisk vinning som huvudmålet när jag går ini ett projekt. Girighet är något som leder tillkortsiktiga beslut och ett sämre samhällsansvar.”

Sunde Kolmisoppi är involverad i flera projekt. Han har ett domänregistrarföretag, jobbar med tv-serier och föreläser.

It-miljardärer är den nya adeln. Internet har gått mot att bli väldigt centraliserat och styrs iprincip avnågra få företag: Google, Amazon, Facebook, Apple och Microsoft.

”Det är en följd av ren lättja och av oförstånd bland politikerna. Redan för 20 år sedan började man flagga för den här farliga utvecklingen.”

Orsaken är att techgiganterna med sitt enorma kapital har lyckats skapa ett herravälde och köpa sig fria från företagslivscykeln. Giganterna har uppnått en unik ekono misk situation där de kan köpa upp sina konkurrenter innan de blir stora.

”För Google är det bättre att köpa upp potentiella hot i stället för att konkurrera ut dem. Samtidigt knyter de till sig kunnig personal. Utvecklingen har gått så långt att uppstartsföretag har som mål att bli uppköpta av Google eller Facebook. Det är en delav affärsplanen, vilket är helt galet.”

Enligt Sunde Kolmisoppileder exitstrategi till attuppstartsbolag blir kortsiktiga projekt för deras grundare. Det har bildats en kultur där entreprenörer söker rikedom i stället för skaparglädje. Samtidigt är man inte rädd för att förlora jobbet. Ifall bolaget går i konkurs, finns välfärdsstaten där som ett skyddsnät.

”Det är inte ovanligt att du känner någon som har blivit uppköpt av ett stort teknikbolag. Det ärintelängre bara eneller två som blir miljonärer, utan alla har möjlighet att blidet.”

Sunde Kolmisoppi anser att teknikbranschen håller på att skapa en ny samhällsklass. Alla entreprenörer som blir rika på kuppen tror sig vara mäktiga, men det är egentligen ytterst få personer som har den egentli Il Peter Sunde Kolmisopp ga makten. ”Bigtechär som tobaksindustrin. Vitrodde det var bra, men nu vet vi att det är dåligt.

ANOLS 39007

Och nu är det för sent att bli av med problemet. Problemet är att bolagen får reglera sig själva.”

Vad tycker du man ska göra åt giganterna? ”Det handlar om att lagstadga mänskliga rät tigheter i digital form. Vi måste få kontrol : Över vem som har rättigheten att äga data oc din identitet. Det tråkiga är att det inte finns någon stor politisk rörelse för att göra något drastiskt. Åtgärderna kommer allt för sent. Ju längre tid det tar, desto svårare kommer det bli att reglera den digitala identiteten.” Saknar du någonsin tiden innan internet blev centraliserat ”Jag känner en förlust för vad vi har förlorat. Vi förlorade möjligheten att skapa en helt annan värld. En värld som är mer jämlik, som handlar om syfte, innehåll och mål inte om pengar. Varje gång du hör om ettuppstartsföretag pratas det om vad de är värderade till. Man kunde i stället prata om vad man kan göra med den nyatekniken. Utvecklingen av internet har gått jättefort, men det är affärssidan avinternet som har vuxit, inte samhällsförändringen.”

AFFÄRSMAGASINET FORUM NR 22021 EN

Utgiven i Forum nr 2021-02

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."