Utgiven i Forum nr 2014-02

Slakta den heliga kon!

av Torsten Fagerholm Forum 2014-02, sida 03, 20.02.2014

Torsten Fagerholm är chefredaktör för Forum.

Finland lider av en övertro på den offentliga sektorn. Föredrar vi att långsamt blöda till döds medan vi väntar på att et mirakel skall rädda oss?

Slakta den heliga kon ”Den som är satt i skuld är icke fri” Vem törs vandr i Greklands fotspår med risk för att sjunka ned i skuldträsket? En växande andel av Finlands BNP produceras av det offentliga. Vi är det enda OECDlandet där trenden pekar åt fel håll. Statsskulden växer, kommande generationer står för notan. Att leva på snabblån urholkar trovärdigheten och därmed självständigheten och friheten.

Välfärdssamhället bygger på en illusion: ”bara staten eller kommunerna tar itu med något blir resultatet automatiskt bra” Det är fortfarande tabu att utnyttja den privata sektorns resurser inom det offentliga reviret, till exempel hälsovård och utbildning. Sverige testar fördomsfritt kombinationer av privat och offentligt, visserligen med blandade resultat. Lösningen är inte att begrava huvudet i sanden, som Finland gör.

Man kan välja att inte ändra på något, hoppas på det bästa och blunda inför totalkollaps. Alternativt testa nya lösningar, förändra och modernisera, och samtidigt bevara ett helhetssystem med en grad av trygghet.

Finland kan bli världsledande inom digital utbildning. Det kräver investeringar och privata pengar. Reformer är svåra, eftersom strukturer och organisationer tenderar att försöka cementera sin egen position. Regeringen fokuserar på att rita om kartor istället för att tygla teknologins potential. Samtidigt går dyrbara arbetstimmar inom hälsovården åt till dataakrobatik och flerdubbelt jobb med onödiga prov och tester.

Skrota den misslyckade servicestrukturreformen. Inför ett elektroniskt patientregister som förenar de bästa resurserna från det privata ochdet offentliga. Bemöt utmaningen med åldrande befolkning och ökande vård kostnader via prevention, diagnostik- oc behandlingsmetoder som stöttas av forskning. Sensorer, mobilteknologi med mera erbjuder en enorm outnyttjad potential. Via högteknologi kunde både skol- och hälsovårdssektorn genomgå en liknande ICT-revolution som bankvärlden på 1990-talet.

Industrin blöder några droppar dagligen. Produktiviteten inom den privata sektorn sjunker i och med teknologi- och skogssektorernas strukturproblem. Finland liknar allt mer en dotterbolagsekonomi. Snart kanske de krävande jobben inom forskning och utveckling flaggas ut. Därför krävs radikala åt gärder. Man kan inte vara snäll mot alla, sitta och vänta på en räddning från ovan.

Detsamma gäller den offentliga sektorn. Anställningstryggheten på fem år vid kommunfusioner är kontraproduktiv. Överbeskydd leder till mental förlamning och hindrar folk från att våga ta språnget. Det försämrar möjligheterna att klara sig i framtiden. Gör som Nokia: sporra anställda som slutar frivilligt och startar egna företag.

Vi hör mantran om globalisering och konkurrens. I praktiken försummar politiker, beslutsfattare och företag drivkraften till tillväxt: teknologisk utveckling.

Finländska företag satsar allt mindre på FoU: totalt 3,55 procent av BNP år 2012, jämfört med 3,8 procent året innan. Från 1995 till 2008 mer än 2,5-dubblades satsningarna, men en negativ trend har pågått sedan 2008.

I Sydkorea satsade världens största teknikföretag Samsung Electronics ifjol 14,2 miljarder dollar på marknadsföring — för att skapa en innovativ image. Det motsvarar Islands BNP. Samtidigt lade bolaget ut 14 miljarder på FoU. Finland gör precis tvärtom.

Kunskap behöver bara produceras en gång. Fungerande idéer och metoder kan användas av alla samtidigt. Dagens forskning är morgondagens välfärd. www.forummag.fi feedback Q forum.f lorum

Forum för ekonomi och teknik Utkommer med elva nummer per år Webbplats: www.forummag.fi Adress: Mannerheimvägen 18,7 vån. 00100 Helsingfors

Telefon: 010 322 5250

Prenumerationer: 010 322 5251 eller www.forummag.fi/prenumerera Helårsprenumeration inom Norden: 96 euro

Redaktion:

Torsten Fagerholm, chefredaktör och ansvarig utgivar 010 322 5253, torsten.fagerholm(forum.fi Bo Ingves, redaktionsche 010 322 5252, bo.ingvesaforum.fi

Allmän e-post: redaktionenQforum.fi Layout: Bo Ingves

Fasta medarbetare:

Leif Bergström (USA)

Henric Borgström (Norden)

Påhl Ruin (Baltikum)

Björn Ådahl(Asien)

Janne Salonen (ekonomi, samhälle)

Ragnhild Artimo (vetenskap, böcker) Nicholas Anderson (kolumnist, Privat ekonomi) Kaj Arnö (kolumnist, Startup)

Carl Haglund (kolumnist, Ministern har ordet) Henry Clay Ericsson (Linked In referat)

Annonser och prenumerationer: Mikael Lönnqvist: 010 322 5251 mikael.lonnqvist&forum.fi

Delägare:

Driftingenjörsförbundet i Finland rf (DIFF) Ekonomföreningen Merkur rf Ekonomföreningen Niord rf Ekonomiekandidatföreningen rf

Tekniska Föreningen i Finland rf (TFiF) Baraviföreningen rf

Föreningen Konstsamfundet rf

Utgivare:

Förlags Ab Forum för ekonomi och teknik Verkställande direktör:

Mikael Lönnqvist: 010 322 5250, mikael.lonnqvist&forum.fi

Nettoupplaga: 10944 exemplar (jan-dec 2012) Lösnummerpris: 8,90 euro

Tryckeri: “$ PunaMusta Tammerfors 2014

ISSN 0533070X

Forum för ekonomi och teknik är tryckt på

Galerie Art Gloss 130 g/m2 och Novapress Silk

B0g/m sen

Medlem i Tidskrifternas Förbund rf Re

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 22014

Utgiven i Forum nr 2014-02

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."