Utgiven i Forum nr 2014-09

Spänner åt skruven

av Janne Salonen Forum 2014-09, sida 15, 25.09.2014

EU och USA skruvar upp volymen och börjar tala maktspråk, i hopp om att Kreml ska börja lyssna. Förgäves?

JANNE SALONEN TEXT

Xx Kris eller krig? Därom tvista de lärda. Den bräckliga vapenvilan i inbördeskrigets östra Ukraina var inte ens en vecka gammal då Väst utvidgade handelssanktionerna mot Ryssland. De ryska sponsorerna fortsätter att kränka Ukrainas suveränitet. Kreml måste sluta bete sig som en stormakt som vill bli större, och följa den diplomatiska sandlådans kodex, lyder budskapet.

skrivande stund är de kommande ryska motsanktionerna okända. Statsminister Dmitri Medvedev har framkastat ett flygförbud över ryskt territorium, vilket skulle drabba Finnairs Asienstrategi hårt. Även i övrigt räcker små bakslag till för att eliminera de mycket blygsamma tillväxtutsikterna i exportberoende Finland.

Allergi mot osäkerhet. De indirekta konsekvenser för finländska företag kan vara stora, då ryska bolag inte får västerländsk finansiering och därmed upphör att investera och starta nya projekt. Då ryska banker och företag har allt svårare att få pengar vore skräckscenariot att de slutar köpa finländska maskiner och anläggningar.

Hittills har sanktionskriget varit asymmetrisk: EU klämmer åt strategiska sekto rer som vapen, finans och olja, medan Ryssland bojkottar västerländska konsumentprodukter.

Den 12 september lades statsägda oljejättar som Rosneft, Transneft och Gazprom Neft på svarta listan. Finansieringen av oljebolag stryps åt, vilket kan få stor effekt om repressalierna pågår i åratal. Men inga pågående oljeutvinningsprojekt, där västerländska partners deltar flitigt, finns med på listan.

Därtill drabbas rustningsindustrin. Bland annat har Frankrike beslutit sig för att inte sälja fler Mistral-hangarfartyg till Ryssland.

Tunn fasad. I Helsingfors torde man ha noterat att även Tyskland har tagit stark ställning för sanktionerna, liksom de baltiska länderna, som är överlägset mest beroende av Ryssland. Däremot har Finlands regering uppvisat sprickor i fasaden.

Frågan är ifall sanktionerna påverkar Rysslands agerande och utrikespolitik. Struntar Kreml i att ekonomiska intressen skadas? Den enda historiska situationen där handelsembargo införts mot en stor stat var då USA ville klämma åt Japan 1940-1941. Länder som Iran, Kuba och Nordkorea har aldrig utgjort någon betydlig delav deninternationella ekonomin eller finansmarknaden.

I värsta fall kan sanktionsspiralen fortsättaiåratal. Martti Koskenniemi, professor iinternationell rätt, har påpekat att ett enhälligt EU-beslut också behövs för lyftandet av de nuvarande sanktionerna. Som en säkerhets BÅTSUR FRÅN SOVJETERAN. Den världspolitiska klockan vrids tillbaka.

ventil kan Bryssels senaste sanktioner lätta ifall fredsprocessen framskrider snabbt. Men förtroendeklyftan mellan Ryssland och Väst visar inga tecken på att avta, snarare går utvecklingen i motsatt riktning.

Akilleshäl. Kapitalflykten från Ryssland är ett faktum sedan länge. Men få ryska medborgare äger aktier. Rubelkursen närmar sig 40 rubel per US-dollar, samt mer än 50 rubel per euro. Det drabbar den finska exporten och stryper den sedvanliga strömmen av ryska turister i Finland. En mager tröst vore ifall Ryssland inför sanktioner mot import av kläder och alkoholdrycker från EU, vilket an tänkas ge en vitamininjektion åt den rysa shoppingturismen.

Valutakursen är Rysslands akilleshäl. Landet konsumerar många importerade produkter, och ryssarna reser gärna utomlands. Frågan är ifall det går att påverka Kreml direkt, via finanseliten. Professor Pekka Sutela har påpekat att den Ryska makten är hyperkoncentrerad: oligarkerna är beroende av Putin, inte tvärtom.

in Brända broar. Dialogen har surnat inte bara gentemot Washington och Bryssel. Efter månader av krigföring och tusentals dödsoffer krävs ett diplomatiskt underverk för att återbygga broarna mellan Kiev och Donetsk. Detta tragiska faktum spelar Moskvaihänderna. En instabil och svag ukrainsk regering verkar vara precis vad man vill åstadkomma.

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 92014

YISIYYSTTUYHD/ HON

Utgiven i Forum nr 2014-09

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."