Utgiven i Forum nr 1977-18

Spänning om tidningspapperet

Forum 1977-18, sida 24-25, 23.11.1977

Taggar: Teman: tidningar

Ivårt land finns det företag som kan ta ut all ur brandförsäkringe 4 2 14 4" a) ; Industriförsäkring har helt egna industribrandförsäkringsvillkor och -premier. Av hela landets industribrandförsäkringsbestånd har Industri försäkring ca 44 26. Bl.a. på grund av följande orsaker | Försäkringen täcker 256 mer än e 6 Försäkringen täcker helt även det e vanlig brandförsäkring. ( behov av tilläggsförsäkring som är en följd av förhöjd prisnivå.

2 Försäkringens medelpris är för- 7 Det är lätt att sköta försäkringen. ’e månligt. e För anläggningstillgångarnas de kontrolleras. försäkringsbeloppe 3 Individuella bonus om 1056 eller 15 YH endast en gång i året. & ges för låg skadenivå. 8. Bygg- och montageförsäkringen samt maskinförsäkringen kan för månligt kombineras med industri 4 Om skadeutvecklingen är gynnsam brandförsäkringen.

e beviljas en allmän premierabatt.

Ersättningarna utbetalas alltid till O Det skadeförebyggande arbetet ute fullt återanskaffningsvärde. (’) förs planmässigt och med sakkännedom.

Begär offert och ni blir övertyga om dess förträfflighet

Förmånliga försäkringar för stora och medelstora företag — — 55 AMHNallonnäsgränd 8 ÖMSESIDIGA BOLAGET postadress: PB 12,

INDUSTRIFÖRSÄKRING 9021tHered an”

Telefon 90-670 311

Londons råvarubörser ha inbyggt system mot spekulation

London är fortfarande världens ledande centrum för råvaruhandeln. En av de rester som återstår av samväldets storhetstid. Här noteras priser som är en av grundstenarna för industriell produktion och prissättning i världen.

Råvarubörserna följer sina egna, för oinvigda rätt mystifierande lagar. Säljare och köpare är bundna av speciella regler och vem som helst har inte rätt att komma i på råvarubörserna.

Det finns också ett inbyggt system för att förhindr spekulaiion.

ww” Om en gummiproducent vet att han om en tid kommer att vara i stånd att sälja, men inte har någon köpare, kan han via råvarumarknaden sälja sin förväntade produktion till ett fast pris, långt innan han fysiskt säljer sitt gummi. Ha “får en garanti mot framtida pris fluktuationer. Samtidigt berövas han möjligheterna att göra spekulationsvinster. Den sk terminmarknaden fungerar som ett slags försäkring mot prisfluktuationer.

Också ur inköparens synvinkel är börsens utjämningsförfarande fördelaktigt: han kan besluta sig för leverans till dagens pris, också om han fysiskt köper råvaran först flera månader senare (för de flesta varor är denna tid 15 månader).

Systemet fungerar såhär penning enheter producentens kostnader är 100 priset på terminmarknaden är 110 priset då varan verkligen säljs 120

När vår gummiproducent slutligen fysiskt säljer sin vara har han alltså ”förlorat” 10 enheter på sitt papperskontrakt i jämförelse med det verkliga priset. Men han har vunnit 10 enheter i pengar.

Det kan också gå så här: . penning enheter producentens kostnader är 100 terminmarknades pris 110 det verkliga priset blir 92 a

Producentens ”vinst” om tio enheter på papperskontraktet uppväger den

FORUM 18/7 förlust om tio enheter som han gör då den fysiska affären genomförs. Det pris han får blir alltså 100 enheter. Ingen vinst, men inte heller någon förlust,

Osynliga köpare och ”ringrävar”

Bland de mest kända råvarumarknaderna i London City är råvarubörsen och metallbörsen. Råvarubörsen omsätter ”mjuka varor” (inte att förväxla med adb-terminologins mjukvara): kakao, kaffe, gummi, sojamjöl, socker och ylle. Metallbörsen huvudsakligen koppar, tenn, bly, zink och silver. .

Den ”mjuka” marknaden är en telexoch telefonmarknad. Köparna och säljarna träffar aldrig varandra. Det finns inget börshus eller andra handelslokaliteter. Papperskontrakt ersätter varorna.

Metallbörsen är annorlunda. Man samlas kring en ”ring” och bjuder.

Det är en öppen auktion och en rent fysisk marknad där man köper tullnederlagsbevis, ”warrants for settlements”. Här existerar också en terminmarknad, men bara upp till tre månader.

Det finns 28 ”ringrävar”, auktoriserade medlemmar av börsen som köpslår med varandra. Och när A köper av B får han betalt kontant.

Icke så i mjukvarubörsen. Här står en avräkningsbyrå, Internationell Commodities Clearing House eller ICCH, mellan köpare och säljare. Det är ett mera komplicerat men också säkrare förfarande. ICCH kräver en deponering som motsvarar den marginella skillnaden mellan priset då affären görs upp och det verkliga priset.

Kritiken från UNCTAD

De råvaruproducerande länderna är ju ofta utvecklingsländer, och kritik har från deras sida riktats mot det nuvarande systemet som man vill ersätta med buffertlager av olika slag. Den kritiken bemöter Mr Reginald Marshall från Bank of England. Den väsentliga skillnaden, säger han, är att UNCTAD, som främst drivit denna fråga är ute efter en stabilitet som visserligen garanterar att priserna inte sjunker alltför mycket, men å andra sidan lämnar systemet inte utrymme för alltför stora höjningar. UNCTADs buffertlager kräver, enligt Marshall, ”omöj forts sid 29 1

Kaffepriset är lägre nu än det varit under hela året. Men det har också uppstått ett konsumentmotstånd mot det dyra kaffet. Bland annat har man i Europa mer och mer övergått till att dricka instant, ett mindre ”rent” kaffe.

Utgiven i Forum nr 1977-18

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."