Utgiven i Forum nr 1968-18

Spiktegel ger ny fasad

Forum 1968-18, sida 23, 08.11.1968

Taggar: Teman: byggteknik

Spiktegel ger ny fasad

Byggtekniken går framåt med stora steg. Plasthus, elementhus, gör-det-själv tegelväggar m.m. Det sistnämnda är inget fantasifoster, numera behöver man inte vara murare för att slå upp en snygg tegelfasad. Huvudsaken är att väggarna är spikbara, man slår bokstavligen upp teglen antingen med hammare eller spikpistol. Produkten heter spiktegel och kommer närmast från Sverige och Danmark, men underhandlingar om licenstillverkning i Finland är på gång.

Dessa s.k. spiktegel är helt enkelt tunna tegel, tjockleken är endast 25 mm, som spikas, limmas eller gjuts fast vid underlaget. Det är snarast spikningen som är ett gör-det-själv projekt, de övriga metoderna förekommer då man tillverkar spiktegelklädda element vid fabrik.

Spikning av tegel är egentligen ingen nyhet, redan vid sekelskiftet spikade man med framgång tegel på träväggar, nämligen de tunna reveteringsplattor som utgjorde underlag för ett utanpåliggande putslager.

Äkta tegel

Materialmässigt sett är spikteglen äkta tegel. De är tillverkade av 10.000—20 000 år gammal lera som formats i strängpress, kapåts och försetts med spikhål, varefter produkten efter etappvis torkning brännts vid c. 1 000”C. Teglens färg, gul eller röd, beror av lerans mineralsammansättning. Enklast kan man säga att en kalciumrik och järnfattig lera ger gula tegel, medan en kalciumfattig och järnrik lera resulterar i röda tegel. Spikteglen tillverkas i formatet 25 x 9,5 x 2,5 cm, Två smala bärribbor bildar anläggningsytan mot underlaget, varför mindre ojämnheter kan tillåtas i underlaget. Den fläns i vilken spikarna slås överlappas av en fals i överliggande tegel, så att endast 7,5 cm av totalhöjden 9,5 cm blir synlig i den färdiga väggen. Förutom dessa standardtegel tillverkas även halvstenar och olika slag av hörnstenar.

Enkel montering

Själva spikningen är enkel. Teglen är försedda med fyra hål, äv vilka dock endast de två yttersta används. Beroende på underlaget används varmförzinkad spik eller aluminiumspik, och indrivningen kan antingen göras för hand eller med spikpistol. Efter det väggen spikats färdig, fylls fogarna med vanligt fogbruk eller med ett specialbruk som utvecklats för spiktegel. Fördelen med specialbruket är att väggen inte behöver vattnas vare sig före eller efter fogningen.

Fogningsarbetet underlättas betydligt av den fogmaskin som utvecklats för ändamålet. Denna består i princip av en brukbehållare, en pump, en plastslang och ett munstycke som påminner om ett munstycke i en bensinmack. Pumpens elmotor är tyristorstyrd för att brukmängden skall kunna varieras steglöst.

Forum 18/68

Det första spiktegelhuset i Finland har under hösten spikats upp i Koivupää utanför Helsingfors. Det är ett egnahemshus med totalarealen 136 m?, varav 78 m? bostadsyta. I detta fall är underlaget trä.

Ansiktslyftning

Också gamla hus kan ges en ansiktslyftning med spiktegel. Eftersom teglen är endast 25 mm tjocka behöver grunden inte breddas då man beklär gamla hus. I princip kan spikteglen appliceras på alla slag av spikbara väggar, trä, lättbetong osv. Gamla trähus med stående panel och läkt t.ex. kan enkelt ges en extra värmeisolering genom att fästa en lämplig byggnadsskiva på läkten och sedan spika teglen på denna.

De rörelser som uppstår i en yttervägg kan oftast hänföras till rörelser i det bärande väggmaterialet, men erfarenheterna har visat att upp till 40 mm sättningar i hörnen av en grundplatta inte påverkar spikteglen. Eftersom teglen spikas med spik vars diameter är 3 mm, och hålens diameter är 7 mm finns det en teoretisk rörelsetolerans av 4 mm per platta. Till detta kommer ännu spikarnas egen böjförmåga.

Ytan klarar också kraftiga mekaniska påkänningar. Varje kvadratmeter är ju fäst med 88 spikar. Vid direkt tryck mot tegelytan motstår den en punktbelastning av 400—5600 kg, och om någon del av väggen skadas kan man reparera detta genom att byta ut erforderligt antal tegel. Frostsäkerheten är god. Tillverkarna ger 5 års frostsäkerhetsgaranti.

Stor- och villaelement

Målsättningen för de fabrikstillverkade storelementen har varit att skapa stora, 25—30 m?, element med liten vikt, max. 1,5 ton, för att kunna använda en liten mobilkran vid monteringen. Dessutom skulle K-värdet inte överstiga 0,30.

Utgående från detta har man konstruerat element av olika typ. Ett av dem, som bl.a. använts vid byggandet av flerfamiljshus, bestod av utifrån räknat: spiktegel, 19 mm asfaltimpregnerad porös träfiberplatta, 5” hyvlat regelverk, 12 cm mineralullmatta, 13 mm gipsskiva samt plastbehandlad tapet. Elementens kvadratmetervikt var 62 kg och de levereras med färdigt målade snickeriarbeten. Måtten på fasadelementen var 8 x 2,9 m, tjockleken 18 cm, vikten 1330 kg och K-värdet 0,28. Gävel Forts. på sid. 2 23

Utgiven i Forum nr 1968-18

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."