Splittrad industrikonjunktur
Forum 1983-17, sida 05, 02.11.1983Splittrad industrikonjunktur
TROTS ATT VI vant oss vid tanken aft vi också beträffande den ekonomiska utvecklingen lever i osäkerhetens tid, så har ändå konjunkursvängningarna ganska långt följt ett traditionellt mönster. Uppsvingen har följts av nedgång, och olika branschers och företags utveckling har varit relativt enhetling. Konjunkturbilden inom vår industri börjar emellertid bli alltmer splittrad.
Det senaste belägget för utvecklingen finns i Industrins Centralförbunds nyligen publicerade kon junkturbarometer, som visar en visserligen försiktigt uppåtgående, men samtidigt trevande och osäker konjunkturbild. Aven om barometerns material bygger på skäligen enkla frågor, har den i praktiken visat sig vara ett förvånansvärt gott instrument att förutspå konjunkturutvecklingen på kort sikt.
Svaren på barometerns huvudfråga, om konjunkturutvecklingen under den närmaste framtiden kommer att förbättras, förbli oförändrad eller försämras, visar denna gång på det ovanliga fenomenet att både de positiva och de negativa förväntningarna ökat ganska tydligt. Fenomenet är inte unikt i barometern, men ovanligt.
Trenden kunde förklaras enbart genom att de olika huvudbranscherna inom industrin går i otakt. I viss mån är detta fallet, skogindustrin och den kemiska industrin väntar sig en förbättring, medan byggnadsbranschen räknar med att utsikterna skall försämras. De branschvisa olikheterna har emellertid alltid förekommit, och ändå har konjunkturförväntningarna för industrin totalt tidigare uppvisat klarare svängningar upp och ned än nu.
Dessutom uppvisar barometermaterialet stora olikheter mellan olika företag inom samma bransch, Likaså finns det klara skillnader mellan företagens förväntningar då man ser till storleken, den mindre och medelstora industrin ser klart ljusare på läget än storföretagen. Småföretagen har också i mindre grad minskat på arbetsstyrkan. Konjunkturbarometerns resultat visar, liksom andra bedömningar av konjunkturerna och den ekonomiska utvecklingen, att den tid är förbi då man kunde vänta sig en enhetlig utveckling inom ekonomin, eller åtminstone inom olika brancher och sektorer. I stället har vi svängningar inom olika grupper och marknads 17/83 FÖRUN ledare segment, och framförallt mellan olika företag. Det finns allt tydligare goda företag, som klarar sig i alla väder, och dåliga, som inte längre kan vänta sig att dras upp ur träsket av konjunktursuget.
Utvecklingen medför ökade svårigheter och nya krav för dem som skall försöka förutspå den ekonomiska utvecklingen och utarbeta planer för denna. Medeltalen för de centrala variablerna i bedömningarna blir allt svårare att få fram, och av altt mindre praktisk betydelse. Analyserna måste drivas djupare och beakta fler och mindre faktorer än tidigare.
De största kraven ställs emellertid på företagsledningen, som inte längre fatalistiskt kan vänta på uppoch nedgångarna,. De internationella konjukturerna är visserligen fortfarande betydelsefulla, men inte längre en gångbar standardursäkt för svagt resultat. Varför klarar sig konkurrenten bättre 2010