Stål, gruvor och vård/omsorg
09.02.2014Efter en månad i spänningens Thailand tillbaka för att leda debatten på Hindersmässan i Örebro, stål- och gruvbranschens årliga sammankomst. Bergsingenjörerna tackar inte nej till bättre festligheter, därför firar de två 150-årsjubiléer, i år 150:e årsmötet, nästa år 150 års verksamhet, dock kryddade med många seriösa föredrag och diskussioner.
Bolidens styrelseordförande Anders Ullberg (tidigare koncernchef i SSAB) drog igenom företagens större investeringar, en imponerande rad av effektiviseringar och framför allt miljöförbättringar med tanke på hur kärvt ekonomiskt branschen haft det på sistone.
Huvudämnet var skiffergasen som nu börjar utvinnas i Nordamerika till betydligt lägre kostnad, vilket gör att överskottet på kol skeppas över till Europa där det till låga priser köps av energiproducenter. Gas men också olja utvinns med ny enkel och därmed billig metod. Därmed blir alltså kol betydligt billigare.
Maktbalansen i världen är redan på väg att ändras, ekonomiskt men sannolikt också politiskt framöver.
Ekonomiska Stålklubben med aktieanalytikern Peter Malmqvist och råvaruexperten Magnus Ericsson, Raw Materiels Group höll högt tempo i svepen över världsekonomin, svensk ekonomi och branschens aktier.
Mycket händer: SSAB som nu lägger bud på finländska Ruukki. Outokumpu som äger Avesta, Degerfors, Långhyttan, Torshälla, Storfors – inom kort väntas besked om nedskärningar. Boliden planerar återigen en mångmiljardinvestering i Aitik, Lundin Mining med Zinkgruvan i Askersund, mängder med prospekteringsföretag som letar efter fyndigheter, några av dem skandalomsusade var också på tapeten.
Därefter till Stockholm och Gruvindustrins seminarier på Grand Hotel. I en tuff tid med låglöneländer i hasorna blev vi ändå övertygade om att svensk gruvindustri ligger tekniskt i framkanten i världen.
Tänk bara hur subventionssjukan i övre Norrland på ett par decennier har förvandlats till överhettning på en hel del orter, relativt låg arbetslöshet och framtidsoptimism.
Ned till Malmö för SNS-debatten om ”Välfärdstjänster i privat regi”, tuffa tag mellan förra M-riksdagsledamoten, Anne-Marie Pålsson, nationalekonom vid Lunds universitet (som lanserade idén om Rut-avdrag 1993), Malmös S-kommunalråd för vårdsektorn Carina Nilsson samt Ammy Wehlin, VD för Attendo Skandinavien (ägt av riskkapitalbolaget IK, IndustriKapital) som gav igen ordentligt i ett tufft debattklimat.
Alla verkade övertygade om att vård/omsorg blir en av de stora valfrågorna.
div { margin-top: 1em; } #google_ads_div_wpcom_below_post_adsafe_ad_container { display: block !important; } ]]>