Utgiven i Forum nr 2015-06

Stängt för semestern

av Kaj Arnö Forum 2015-06, sida 16, 18.06.2015

Taggar: Teman: IT-trender

Kaj Arnö reflekterar över IT-trender u ingenjörens, ekonomens och användarens synvinkel.

Stängt för semestern

Ska du vara offline under sommarsemestern? Alltså utan Internet och IT?

Klart att semester ska vara avkoppling och klart att den ständigt tillgänglige knappast kan koppla av. Ändå tror jag att det enda rätta och ärliga svaret blir ”nej”.

Också under semestern finns det räkningar att betala. Privata möten att bestämma. Öppethållningstider eller adresser som ska kollas, och andra frågor som bäst besvaras med en liten googling.

Dessutom ger semestern mertid för det sociala. Att träffas och umgås gör man förstås helst ansikte mot ansikte, men den fysiska träffen kan underlättas av lite Whatsapp eller Skype. Klassiska telefonsamtal är inte alltid bekvämast. Och minnena från träffen kanske du vill dela, vilket också kräver någon form av IT - även om du inte skulle lägga ut fotona på Instagram eller Facebook.

Till detta kommer eventuella förpliktelser från arbetets sida, reella eller inbillade, förväntade eller självpåtagna.

Ja, och så skall vi inte glömma att själva avkopplandet kan underlättas av IT, åtminstone i den utsträckning semestern tillbringas på resande fot. Boka hotellrummen med Booking.com, Välj restaurangerna (och kanske aktiviteterna) med Tripadvisor. Läs på om resmålet, dess attraktioner och historia i Wikipedia — varför inte med ett lokalt, billigt SIM-kort, medan du promenerar igenom Notre-Dame. Jag har svårt att se varför det här skulle hindra dig i din avkoppling, och enkelt att se hur det underlättar semesterresan.

Självdisciplin krävs. Att sätta lapp på Internet-luckan för semestern? Befängd tanke. Sådan är världen inte längre. Då kan du lika gärna klassa telefonen och bilen som moderna rackerier som hindrar avkoppling under semestern.

Men kan vi då koppla av? Och hur? På vilket sätt ska semestern skilja sig från vardagen ”På semestern villjag inte vara ständigt tillgänglig”, kanske är svaret. Men svaret måste nyanseras. Du är ohjälpligen redan ständigt tillgänglig, på ett eller annat sätt, om du inte kör med helt skild telefon, läsplatta och bärbar, för arbete och fritid.

Det kräver flera aktiva åtgärder från din sida om du vill skapa förutsättningar för den avkopplande känslan av att inte vara tillgänglig. Om du tänker låta bli att öppna arbetsmejlunder en given tid räcker det inte med en vag föresats. Fundera vilken tid det är. Meddela kolleger och andra berörda par FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 6201 ter i god tid när du inte vill bli avbruten i din avkoppling, och när de ska vänta sig mejlsvar av dig. Skriv ett klurigt automat mejlsvar, för folk tror inte längre på standardmeddelandena. Och stäng av notiserna som påminner dig om standardmöten, nya mejl, nya Slack-diskussioner och annat. Om du har telefonen på av privata skäl störs du ifall din Skype på telefonen plötsligt börjar visa arbetets veckomötesdiskussioner mitt under middagen. Att koppla av är arbetsdrygt.

Snuttifieringen av uppmärksamheten blir kärnproblemet. En ”context switch” är kostsam och minskar din mentala närvaro och din produktivitet. Poängen med avkopplandet ska väl vara att kunna göra rytmen långsammare och livet djupare, vilket i sin tur kan kräva avstängda telefoner för stunden. För öppnar du telefonen för ett aldrig så oskyldigt ärende på webben, distraheras du bums av alla de påminnelser du inte lyckats eller velat stänga av. Att koppla av kräver självdisciplin.

Bli lite gammalmodig, Lite kort Internet-abstinens möjliggör värdefulla upplevelser som var vanliga förr:

Läs längre texter. Ur cellulosaböcker. Skönlitteratur. Kjell Westö, Wolf Haas, Michel Bussi, Leo Tolstoj.

Umgås koncentrerat. Ge din umgängespartner din odelade uppmärksamhet.

Använd papper. Skriv. Tänk att papperet inte plingar till eller avbryter din tanke med påminnelser.

Var ute, Rör på dig. Njut av naturen, skärgården, sällskapet eller ensamheten.

Lev livet! Kanske det mest lyckade sättet att förhålla sig till sin Internet-användning under semestern är att bygga upp goda IT-vanor. Inte slösurfa och via Facebook göra sig avundsjuk på andras fina liv, Tänka igenom vad man vill bli påmind om och hur ofta man vill bli avbruten i tanke och handling. Lite som med fasta. Att fasta enbart i syfte att banta kanske inte är slugt, om du efter fastan (semestern) kör vidare med samma gamla diet av lemonad (slösurfning), franskisar (slaveri under påminnelser) och sötsaker (fokusering på det som Internet trugar på dig just nu).

Min slutsats för semestern? Lev livet! Umgås och koppla av, rör på dig, stäng av telefonen för en timme eller en kväll. Befria dig från teknikens bojor för stunden, men tro inte välbefinnandet kräver något längre Internet -celibat. m

Utgiven i Forum nr 2015-06

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."